Nickerie.Net, vrijdag 21 april 2006  


Kostprijs padie stijgt met 2 US dollar

door Beta Debidien

 

NIEUW-NICKERIE - Vanwege de verhoogde brandstofprijs en inputprijzen en de schaarste aan ureum, is de kostprijs van een baal natte padie van 79 kg gestegen van 10 naar ongeveer 12 US dollar. Dat schrijft parlementariėr Soedeshchand Jairam in een brief aan president Ronald Venetiaan. Volgens Jairam moeten de boeren daarnaast gemiddeld 2 US dollar betalen aan belastingen en andere rechten aan de Staat, terwijl zij gemiddeld een verlies lijden van 3 US dollar per baal.

 

Parlementariėr Soedeshchand JairamNa de verdubbelde brandstofprijsverhoging in september vorig jaar, werden diverse groepen en sectoren compensatiemaatregelen toegezegd door de regering. Zo komen de boeren in aanmerking voor restitutie van de heffingen op diesel van ongeveer 0,96 Surinaamse dollar per liter. Uitbetaling zou geschieden na de eerste bemesting van het gewas.

 

Jairam wijst de president erop, dat de eerste bemesting reeds in januari plaatsvond, maar dat de boeren tot op heden niets gerestitueerd hebben gekregen. Ook wil Jairam weten waarom de rijstsector nog steeds zoveel belasting en andere niet- belastinggelden moet betalen aan de Staat, terwijl zij juist vanwege de verlieslatendheid enerzijds en de belangrijke economische positie anderzijds dringend ondersteuning nodig heeft van de Staat. De rijstboeren plaatsen ook vraagtekens bij het niet uitbetalen van de toegezegde gelden. “We hebben het geld dringend nodig om te kunnen investeren,” aldus de zeer teleurgestelde boeren.-.

 

Bron/Copyright:

de Ware Tijd / Nickere.Net

,21/04/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics