Nickerie.Net, woensdag 26 april 2006  


‘Verdachte miljonairs’ opgelet: De FBI komt eraan!

door Daniëlla Tauwnaar, 26/04/2006

Paramaribo - Paramaribo wordt steeds mooier. Grote, moderne gebouwen rijzen als paddestoelen uit de grond, grootgrondbezit neemt razendsnel toe, horecabedrijven, importeurs en groothandelaren doen goede zaken. Een positieve ontwikkeling, maar waar komt al het geld vandaan? Hoeveel moet je slijten aan de kleine Surinaamse markt om een gebouwencomplex van meer dan vijf miljoen US dollar en veel meer op te zetten?

Politierecherche en de fiscus gaan in de komende periode gezamenlijk op jacht naar ‘verdachte miljonairs’ en ‘grote belastingplichtigen’. Gesteund door teams van de Amerikaanse FBI en de OPDAT (afdeling van het Openbaar Ministerie in de VS, belast met technische assistentie) die volgend maand arriveren, zal de justitie een nieuwe dimensie geven aan de wet money laundering – witwassen.

Groot geschut, zijt opgepast. Wie zijn of haar vermogen niet naar behoren kan verantwoorden, hangt. Minister Chandrikapersad Santokhi van Justitie en Politie zegt dat de Amerikaanse inlichtingenteams deskundigen van het Openbaar Ministerie en de recherche zullen trainen in het opsporen, herkennen en ontnemen van crimineel vermogen. “Een samenwerking met de fiscus is hierbij dan de meest voor de hand liggende.

Wat de fiscus niet kan bewijzen, gaat naar de politie, wat de politie niet kan hard maken, gaat naar de fiscus”, aldus Santokhi. Belastingdirecteur Roy May zegt dat bij de Belastingen al een jaar “een speciaal team” van ruim dertig man is ingesteld om “grote belastingplichtigen” in kaart te brengen.

“Importeurs, grote handelaren, hout- en goudconcessionarissen, grootgrondbezitters, firma’s, eenmanszaken en mensen met veel of grote huizen”, somt May op. “We selecteren aan de hand van omzetten en fiscaal belang.” De circa vijfhonderd bedrijven en personen, die al zijn geďdentificeerd, worden nu grondig onderzocht.-.

Bron/Copyright:

DWT / Nickere.Net

,26/04/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics