Nickerie.Net, zondag 30 april 2006  


Daling exportvolume rijst naar 35.000 ton in 2005

Geplaatst: 29/04/2006

Paramaribo - Het exportvolume van rijst daalde van 71.000 ton in 2002 naar 35.000 ton in 2005. Het exportinkomen volgde de neergaande beweging van US $ 14 miljoen naar US $ 8 miljoen. Volgens de Surinaamse rijstproducenten is er een achterstand ontstaan in investeringen en vernieuwingen in de rijstsector. Zij zitten daarbij al lang niet meer te wachten op de overheid. Maar om te investeren heb je kapitaal nodig en dat is in Suriname nog steeds erg duur. Tien jaar geleden was dat nog veel ongunstiger. Rentepercentages van 25 tot 40 % waren geen uitzondering. Intussen dreigen nieuwe gevaren voor de Surinaamse rijst.

De Europese Unie wil langzamerhand af van de voorkeursregelingen voor rijst, die nu nog geleden voor de zogeheten ACP-landen, landen in Afrika, Caribbean en Pacific, die een historische band hebben met landen binnen de EU. Het komt er op neer dat de importvoorkeursbehandeling van Guyana en Suriname eind 2007 worden afgebouwd, simpelweg door de invoerrechten van rijst uit andere niet-ACP landen te verlagen. Evenals met de suiker gaat het er in de toekomst om wie het goedkoopst produceert. Guyana en Suriname verliezen het dan van Brazilië en het Verre Oosten en zelfs van de VS want de Amerikaanse rijstboeren worden nog steeds gesubsidieerd. Het wordt een harde concurrentiestrijd.

Om het leed te verzachten heeft de Europese Unie 9,2 miljoen euro beschikbaar gesteld voor investeringen in de sector. Directeur Bhansingh van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), gelooft in de Caricom als de nieuwe afzetmarkt van Surinaamse rijst. Bij import van buiten de Caricom moet speciale ontheffing worden gevraagd. Nu blijkt dat daarmee flink de hand wordt gelicht. Kennelijk is de gesubsidieerde Amerikaanse rijst voordeliger. Ook hier dreigen de rijstproducerende landen het onderspit te delven. De Surinaamse onderhandelaar bij de EU, Arthur Zalmijn, ziet dat ook wel. Maar hij gelooft dat Suriname de concurrentiestrijd wel zal overleven. Zalmijn denkt aan een betere organisatie, een productschap voor de rijst en een efficiënt gebruik van afvalproducten van de rijst. Terwijl er over twee jaar geen voorkeursregelingen meer zijn, voert hij in Brussel nog achterhoedegevechten over andere periodes van inschrijving en levering, waardoor die zoveel mogelijk op één lijn worden gebracht met de oogstperioden van de rijst. Directeur Bhansingh blijft positief. ‘De politieke wil is er om de rijstsector overeind te houden’, zegt hij.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname / www.Nickerie.Net

,29-04-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics