Nickerie.Net, maandag 01 mei 2006  


SITUATIE OP WAGENINGEN SCHRIKBAREND

Richenel Small

NIEUW NICKERIE - Het gaat slecht in Wageningen. De gemeenschap is bezig verder af te glijden en de regering doet niets om hierin verbetering te brengen. Dat is de mening van Ajay Seetal die in gesprek met TIMES de situatie onder de loupe neemt. Seetal stelt vast dat de watervoorziening slecht is, de criminaliteit is sterk toegenomen en wijst daarbij op de bende die recentelijk is opgerold met in het bezit jachtgeweren met afgezaagde loop. Ook heeft volgens hem de prostitutie ernstige vormen aangenomen en zijn er steeds meer gevallen hiv/aids in het padiedorp. Tot overmaat van ramp constateert Seetal dat er veel gevallen zijn van hoge bloeddruk als gevolg van frustraties en stress.

Hij betreurt derhalve de gang van zaken te Wageningen en zet uiteen dat sinds de overname van de Surinaame Rijstorganisatie (SRO) het bergafwaarts gaat. De regering moet gedwongen worden om afspraken na te komen. De ex-SML-ers hadden de keuze om landbouwers te worden of in een sociaal vangnet terecht te komen. Voor wat betreft deze laatste groep wordt er maandelijks iets ontvangen, weet Seetal. Alleen is het zo dat de financiŽle steun regelmatig afneemt., waardoor zij na verloop van tijd bijna niets overhouden.

De 189 personen, die ervoor gekozen hebben in de landbouw gaan, staan er slecht voor. Zij hebben vanaf juli vorig jaar niets meer ontvangen en het belangrijkste is dat zij de beloofde grondhuurbeschikkingen niet hebben gehad. Volgens hem had de regering bij monde van het President Ronald Venetiaan de mensen bemoedigd in de landbouw te gaan en had de beschikkingen in het vooruitzicht gesteld. Seetal gaat er van uit dat de toezeggingen moet worden waargemaakt en heeft intussen contact gemaakt met A-1 parlementariŽr Soedeshchand Jairam in een poging de grondpapieren zo spoedig mogelijk los te krijgen.

In contact met andere oud SML-ers blijkt nog een derde groep in Wageningen te bestaan, namelijk een 12-tal personen die niet voor het sociaal vangnet en ook niet voor de landbouw hebben gekozen. Tegenover Times gaf ťťn van hen aan dat hij te lang heeft gewerkt voor de SML, langer dan 30 jaar, en deze behandeling niet verdient van het staatsbedrijf. Zijn beste jaren heeft hij gegeven aan het bedrijf en kan nu niet op deze manier voor een keuze geplaatst worden. Om in leven te blijven heeft bij buiten Wageningen werk moeten zoeken om zijn gezin verder te verzorgen.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,01-05-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics