Nickerie.Net, dinsdag 30 mei 2006  


Hydro-meteoroloog Naipal: ‘Miniwaterkrachtcentrales antwoord op overstromingen’

Paramaribo - Sieuwnath Naipal, hydro-meteoroloog en docent op de Anton de Kom Universiteit van Suriname, AdeK-Suriname, ziet de aanleg van miniwaterkrachtcentrales als de uitkomst voor overstromingen waarmee ons land enkele weken geleden is geconfronteerd. Tijdens een presentatie over de oorzaken van de watersnood voor officieren van het ministerie van Defensie vorige week, deed Naipal zijn bevindingen over een onderzoek dat hij voor de universiteit heeft uitgevoerd.

Volgens de wetenschapper zijn fysische factoren de oorzaak en moet Suriname terdege rekening gaan houden met het natuurverschijnsel overstroming. “Er zal serieus gekeken moeten worden naar de opzet van waterbeheersingsmechanismen. De bouw van miniwaterkrachtcentrales in het binnenland kan in deze uitkomst bieden”, liet hij weten. Er moeten al plannen zijn voor de aanleg van dergelijke infrastructurele werken te Godo-olo en Tapawatra. Met Defensie en de AdeK-universiteit zijn tentatieve afspraken gemaakt voor het gezamenlijk uitvoeren van dit project. Daarnaast kan het aanleggen van een centraal databestand helpen om natuurrampen beter te voorspellen en wateroverlast-situaties te beteugelen, weet Naipal. “Het gaat om meteorologische en klimatologische data.” Het leger heeft volgens hem de capaciteit om als beheerder van zo’n databasesysteem te opereren.

Luitenant-kolonel Terence Overdiep, hoofd Interne Militaire Zaken van Defensie, verzekert dat de kennis en inzichten die zijn opgedaan tijdens de presentatie van Naipal, meegenomen worden in de deliberaties over het beleid van het ministerie van Defensie, aldus een persbericht.-.

Bron/Copyright:

/ Nickerie.net

,30/05/2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics