Nickerie.Net, donderdag 01 juni 2006  


Fyffes voor overname bananensector

Ivan Cairo

Paramaribo - Het Ierse Fyffes is één van de serieuze gegadigden om de Surinaamse bananensector over te nemen. Hoeveel de multinational bereid is op tafel te leggen, wil landbouwminister Kermechend Raghoebarsing niet vrijgeven. Gisteren informeerde hij de ministerraad over de stand van zaken rond de privatisering van het failliete staatsbananenbedrijf Surland. Aan de Ware Tijd zei de bewindsman gistermorgen dat “er wat nieuwe ontwikkelingen zijn, die gunstig zouden kunnen zijn”, voor de sector.

Er zijn bedrijven die belangstelling hebben om mee te doen in het privatiseringsproces. Zowel buitenlandse als Surinaamse ondernemingen zijn geďnteresseerd. “Men wil ook in de voorfase, dus van nu af aan meedenken om het probleem opgelost te krijgen.” Behalve Fyffes hebben ook Agrisol, het bedrijf dat nu samenwerkt met de Stichting Behoud Bananen Sector (SBBS) en Catope alsmede een Surinaamse ondernemer belangstelling getoond. Volgens de bewindsman gaat het om serieuze bieders.

In de gloriejaren van Surland was Fyffes de vaste afnemer van de Surinaamse bananen. Surland kwam in de jaren negentig in ernstige problemen mede door weggevallen preferenties op de Europese markt, grotere concurrentie uit vooral Latijns-Amerika en mismanagement. Met behulp van EU-fondsen is de sector de afgelopen twee jaar er langzaamaan weer bovenop gekomen en ziet de toekomst er volgens betrokkenen rooskleuriger uit.

De bedoeling is dat nog dit jaar het privatiseringstraject wordt afgerond. Ook is de SBBS-leiding erop gebrand de privatisering van het bananenbedrijf dit jaar af te ronden. Zo blijkt uit een onderhoud dat de LVV-minister met de SBBS-top had eerder deze week.-.

Bron/Copyright:

/ Nickerie.net

,01/06/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics