Nickerie.Net, donderdag 01 juni 2006  


‘Roken dringend aan banden leggen’ Haast elk gezin slachtoffer rook-gedrag

Lorenzo Irion

Paramaribo - Het roken moet dringend aan banden worden gelegd. Hierover waren alle inleiders bij de consultatie van Volksgezondheid in het kader van Wereld Anti-Tabaksdag gisteren in de vergaderzaal van de Pan American Health Organization, het eens. Het ministerie wil zo spoedig mogelijk komen tot consensus om over te gaan tot het ratificeren van de Conventie voor Controle op Tabak.

Dit raamwerk van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) behelst het terugdringen van roken op allerlei manieren. Minister Celsius Waterberg die de raadpleging opende, vergelijkt rookverslaving met een wereldwijde epidemie die funeste gevolgen heeft voor de economie. Hij pleit daarom ook voor intensievere inspanningen om het gebruik van tabak te elimineren.

Manodj Hindori, aanspreekpunt voor Suriname wat de conventie betreft, geeft toe dat tekstuele waarschuwingen geen effect blijken te hebben en propageert visuele confrontatie met de effecten van roken voor rokers, en niet-rokers die worden blootgesteld aan de schadelijke rook. Volgens de arts Michel Blokland, sterven er in Amerika jaarlijks 430.000 mensen aan de gevolgen van roken. “Dat is gelijk aan de Surinaamse populatie”, verduidelijkt hij.

Vijftig procent van de rokers sterft voortijdig aan de gevolgen van hun slechte gewoonte, voegt hij eraan toe. De levensverwachting van rokers ligt dertien jaar lager dan die van niet-rokers. Hindori noemt cijfers van een onderzoek naar het rookgedrag onder jongeren. In 2004 zijn in vergelijking met 2000, minder jongeren gaan roken. Aan de andere kant is de groep jongeren die met roken is gaan experimenteren met 10 procent toegenomen.

Prim Ritoe die de conventie toelichtte, shockeerde de aanwezigen met het gegeven dat haast alle gezinnen zijn blootgesteld aan de gevolgen, omdat er bijna in elk gezin een roker voorkomt. Het is de bedoeling dat Suriname zijn huiswerk maakt en roken aan banden legt, want éénmaal geratificeerd, betekent dat binnen drie maanden deze conventie moet worden uitgevoerd.-.

Bron/Copyright:

/ Nickerie.net

,01/06/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics