Nickerie.Net, maandag 05 juni 2006


Musicus Johannes Nelom begraven

‘Moge zijn werken blijven voortleven tot in de eeuwigheid’

Paramaribo - Alhoewel de aardse podiumlichten voor goed zijn gedoofd voor Johannes Nelom, staat een ding als een paal boven water en dat is dat deze groot musicus zal blijven voortleven via zijn levenswerken. Onder grote belangstelling is zaterdag deze grote zoon van Suriname begraven. Voorafgaand aan de teraardebestelling werd in het Politie Opleidingscentrum aan de Commewijnestraat een rouwdienst gehouden. Daar waren honderden personen uit alle lagen van de samenleving naar toe getrokken om afscheid te nemen van deze grote Surinamer. Ook president Ronald Venetiaan en andere notabelen waren gekomen om afscheid te nemen van en de laatste eer te bewijzen aan Nelom.

De rouwdienst werd afgewisseld met zang en korte toespraken. Zo waren er optredens van het Mannenkoor Maranatha, het Johan Bodegravenkoor, het Politie Kapel, Jules Fullington en zuster Jenny Anches.

Door alle sprekers werd Nelom geroemd om zijn grote verdiensten, zowel nationaal als internationaal. Maar ook de dieptepunten in zijn leven werden de revue gepasseerd. President Venetiaan die mede namens de regering de condoleances overbracht aan de familie Nelom, omschreef de grootdirigent, componist, arrangeur, tekstschrijver en muziekleraar als een zeer bescheiden man. ‘Hij was iemand die niet opdringerig was.’ Volgens het staatshoofd heeft Nelom met zijn muziek een belangrijke bijdrage geleverd aan de vorming van de eigen Surinaamse identiteit. ‘De opeenvolgende regeringen mogen hem zeer dankbaar zijn voor de grote werken die hij heeft voortgebracht en heeft achtergelaten.’ De president sprak de hoop uit dat de komende generaties Nelom’s werken mogen uitvoeren en hooghouden. ‘Moge zijn werken blijven voortleven tot in de eeuwigheid.’ Het staatshoofd zei ook bijzonder blij te zijn dat hij Nelom gedurende zijn leven heeft mogen decoreren voor zijn vele verdiensten. Vanwege zijn verdiensten als grootdirigent, componist, arrangeur, tekstschrijver en muziekleraar ontving Nelom de volgende decoraties; Ridder in de Orde van Oranje Nassau, Masra Pokuman, Officier in de Orde van de Palm en Commandeur in de Orde van de Gele Ster.

Aan de kinderen van de overledene gaf de president tot slot mee dat zij bijzonder trots mogen zijn op hun vader. Dominee Karl Zeefuik die samen met collega Loswijk de uitvaartdienst leidde, noemde Nelom een musicus die gedreven was door de kracht van het evangelie. Zeefuik deed een oproep aan alle koren om niets in de teksten van Nelom te gaan veranderen. John Nelom, oudste zoon van Johannes, die een dankwoord uitbracht namens de familie, memoreerde de ups en downs in het leven van zijn vader en de vele gedenkwaardige momenten die zij samen hebben mogen meemaken. Na de uitvaartdienst in het Politie Kapel werd het stoffelijke overschot van Nelom vervoerd naar de begraafplaats Mariusrust alwaar hij te ruste werd gelegd.

Widjai Ganesh

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname / Nickerie.Net

05-06-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics