Nickerie.Net, donderdag 18 december 2014


Aardbeving Frans-Guyana gevoeld in Paramaribo

(AP) - Trillingen van een middelmatige aardbeving in Frans-Guyana zijn donderdagmiddag gevoeld tot in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo, 385 kilometer naar het zuidoosten.

De beving had volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS een magnitude van 5,2. Het epicentrum lag ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van Cayenne, de hoofdstad van Frans-Guyana. De brandweer kreeg ongeveer driehonderd verzoeken om hulp. Tot nog toe zijn geen meldingen ontvangen van schade of slachtoffers.

Ook in Suriname zijn zulke meldingen uitgebleven, zei Jerry Slijngaard, hoofd van het rampencoördinatiecentrum in Paramaribo. Honderden mensen renden uit hun kantoren de straat op omdat ze vreesden dat de gebouwen zouden instorten.

De USGS zei dat het de eerste aardbeving in het gebied is sinds 33 jaar.

Magnitude 5.2 - FRENCH GUIANA

2006 June 8 16:29:12 UTC

Earthquake Details

 

Updated Links on Earth Quakes (Dec2014)

http://earthquake.usgs.gov

 

http://earthquake.usgs.gov/learn/glossary
 

Earthquakes Data Magnitude 5.0 and Over 2005 – 2014
http://krilloil.com/blog/earthquake-data/#glossary

 

Magnitude 5.2 (Moderate)
Date-Time
 • Thursday, June 8, 2006 at 16:29:12 (UTC)
  = Coordinated Universal Time
 • Thursday, June 8, 2006 at 1:29:12 PM
  = local time at epicenter Time of Earthquake in other Time Zones
 • Location 4.554°N, 51.929°W
  Depth 10 km (6.2 miles) set by location program
  Region FRENCH GUIANA
  Distances 60 km (40 miles) SE of CAYENNE, French Guiana
  395 km (245 miles) ESE of PARAMARIBO, Suriname
  510 km (315 miles) N of Macapa, Amapa, Brazil
  765 km (475 miles) NNW of Belem, Para, Brazil
   
  Location Uncertainty horizontal +/- 9.5 km (5.9 miles); depth fixed by location program
  Parameters Nst= 99, Nph= 99, Dmin=>999 km, Rmss=1.21 sec, Gp= 43°,
  M-type=body magnitude (Mb), Version=8
  Source USGS NEIC (WDCS-D)
   
  Event ID usnsa1

  Bron/Copyright:

   Nickerie.Net

  08-06-2006


  Geoloog Eddy Monsels: Lichte schokken halen het nieuws niet

  door Martin Redjodikromo, DWT - 09/06/2006
   

  Paramaribo - “Met een kracht van 5,2 op de schaal van Richter is er niets aan de hand, want er gebeurt nog niets. Zaken gaan pas schuiven wanneer die kracht 6, 7, of 8 is”, zegt geoloog Eddy Monsels desgevraagd aan dWT.

   Hij verduidelijkt dat de lichte schokken die gis-teren in de stad zijn gevoeld ‘naschokken’ zijn van wat er in feite in Frans-Guyana is gebeurd. “Hoe verder je van het epicentrum ligt, hoe minder je er wat van merkt.”
       Suriname komt geomorfologisch niet voor in de rij van aardbevingszones. Het pre-cambrische Guyanaschild waarop het land staat, is zeer oud en star en in feite niet meer vatbaar voor verschuivingen. In Zuid-Amerika loopt een onderaards plateau vanaf Chili, via Venezuela, Colombia en Ecuador door naar de westkust van Noord-Amerika. Vanuit het Andesgebied loopt er een zijtak door naar Frans-Guyana en eindigt bij Trinidad en Tobago.
       Volgens Monsels heeft Cayenne de schok intenser gevoeld, omdat er waarschijnlijk ergens in de wereld twee delen zijn gaan schuiven en bij een zwakke zone dat wel tot uiting is gekomen. Als dat gebeurt, zakken hele bergen in of komen ‘slapende’ vulkanen na honderden jaren ineens weer tot leven. “Kijk, dit soort dingen halen pas het nieuws wanneer mensen in de buurt wonen en er schade wordt aangericht”, zegt de geoloog. “Maar als er niemand in die buurt woont, dan is het een normaal verschijnsel.”
       Doordat Cayenne dichtbij zee is en op een steenformatie zit, is de schok direct gevoeld. Paramaribo ligt zeker 350 meter boven de steenformatie.
  Volgens Monsels heeft het zand dat tussen de formaties ligt de schokken enigszins opgevangen. Toch zijn die gevoeld in hoge gebouwen, zoals bij dat van Planning en Ontwikkelingssamenwerking, de Hakrinbank en het Telesur-hoofdkantoor. Veel burgers vroegen zich af wat de oorzaak daarvan was.
   Het is trouwens niet de eerste keer dat in Suriname naschokken van aardbevingen gevoeld worden. Eind jaren ‘60 en ‘80 waren er al lichte trillingen waargenomen.
       Behalve Frans-Guyana, zijn gisteren ook de New Brittain Region, in de Stille Zuidzee, Noord-Sumatra, Mozambique, Kyrgystan, de Salomon-eilanden en de Fiji-eilanden getroffen.
   De bevingen hadden een kracht van tussen de 4,7 en 5,4 op de schaal van Richter. Het Amerikaanse Geological Survey schrijft op haar website dat de beving op een diepte van ruim 10 kilometer was en ook tot in Belem, Brazilië gevoeld is.-.

  WWW.NICKERIE.NET

  E-mail: info@nickerie.net

  Copyright © 2014. All rights reserved.

  Designed by Galactica's Graphics