Nickerie.Net, donderdag 29 juni 2006  


Update: 29-06-2006

Marco van Basten: „We zijn een illusie armer, maar gaan rijker naar huis”

AFSCHEID MET EEN TRAAN   

ZEIST, donderdag

       Marco van Basten heeft afwachtend gereageerd op het voornemen van de KNVB om zijn contract open te breken en te verlengen tot de zomer van 2010. „Dat komt een beetje snel om de hoek, want het WK is heel abrupt ten einde gekomen. Ik ga eerst op vakantie, even afstand nemen en daarna zullen we samen alles evalueren. Maar het is een mooi gebaar. Blijkbaar zijn er ook nog mensen die tevreden zijn”, aldus de bondscoach, die zichzelf een zeven gaf voor zijn werkstuk.

        Nog een allerlaatste bijeenkomst, een licht cynische kwinkslag op het juiste moment en daarna ging het boek dicht. De missie begon in Zeist en daar wilde Van Basten het gisteren ook graag afsluiten. De dag na de uitschakeling op het WK vloog namelijk, letterlijk, om. Eerst terug naar Hinterzarten, spullen pakken, afscheid nemen en opnieuw de lucht in. Die tussenliggende uren waren binnen de vier muren van Parkhotel Adler niet voor pers en publiek, maar voor intimi. „We hebben op een nette, goede manier afscheid van elkaar genomen.”
 

              Zijn nuchterheid is vaak beschreven en geprezen. Soms vroeg iemand zich wel eens af wanneer Van Basten, die als speler bij miljoenen liefhebbers iets kon losmaken, zelf nog te raken was. Maandag dus. Hij bekende een traantje te hebben weggepinkt. „Edwin van Sar nam, als aanvoerder, het woord. Daarna heeft Phillip Cocu, als vertrekkende international, iets gezegd. Mooie zinnen, rake woorden. De zaal werd stil. Dat was mooie emotie. We zijn een illusie armer, maar gaan rijker naar huis.”
 

        Het samenzijn was voor de technische staf de bevestiging dat het WK voor een groot deel geslaagd is. Wat de rest van de wereld ervan denkt, kan Van Basten gestolen worden. Na het horen en lezen van de eerste kritieken, zei hij: „Ik heb het idee dat alle remmen los zijn.” In het buitenland werd zelfs geopperd dat hij maar moet opstappen nu Oranje niet verder is gekomen dan de laatste zestien.
 

       „De meeste reacties zijn zwaar overdreven, al voel ik me niet aangeschoten wild. Ik blijf echt wel de dingen doen die ik doe. Ik begrijp ook best dat iedereen teleurgesteld is. Wij, de pers en het publiek. Maar dan is het de vraag: hoe ga je ermee om? Ga je elkaar verwijten maken en op zoek naar schuldigen, of accepteer je dat verliezen ook bij sport hoort? We hadden allemaal een droom. Die is niet uitgekomen. Maar dat heeft gelukkig met voetbal te maken en niet met andere zaken. Wij hebben gewerkt met een geïnteresseerde, gedisciplineerde groep. Dat goede gevoel nemen we graag mee naar het volgende toernooi.”
              

De makkelijkste beslissingen worden altijd achteraf genomen, merkte Van Basten gisteren weer eens. Welke speler hij wel of niet eerder had moeten wisselen, welke speler hij wel en niet had moeten meenemen. „De vraag of ik gefaald heb, vind ik ook zo’n onzin. Er zijn in die zes weken ongetwijfeld fouten gemaakt, maar ik zou niet direct weten wat we specifiek verkeerd hebben gedaan. We zijn scherp geweest op de trainingen en hebben weloverwogen keuzes gemaakt.”
 


 
 
 
• Bondscoach Marco van Basten analyseert het voor Oranje teleurstellend verlopen WK tijdens een persconferentie in Zeist. „De vraag of ik gefaald heb, vind ik zo’n onzin.”
FOTO: HANS VAN TILBURG

        Alleen de manier waarop het Nederlands elftal speelde, bleef achter bij de doelstelling. „Op dit toernooi is onze selectie niet goed genoeg gebleken. Als je geen eerste wordt, kom je ergens dus wat tekort. Dat is een simpele conclusie. We konden niet doen wat we wilden doen, maar met deze sterke tegenstanders word je ook met de realiteit geconfronteerd. Als je naar de grote landen kijkt, zou een fysiek sterke speler een welkome aanvulling zijn. Maar wat waren onze alternatieven?” Opnieuw rolde Edgar Davids over de tong. Van Basten miste toch kuitenbijters? „Dat klopt. Maar we hebben vorig seizoen al geconstateerd dat Davids niet meer zo scherp is als voorheen. Ik selecteer Jan Wouters toch ook niet meer? Dat is eveneens verleden tijd.”

De aanhef van zijn geloofsbrief – dominant, attractief voetbal – blijft hem waarschijnlijk achtervolgen tot hij er spijt van krijgt het ooit te hebben verkondigd. „Het is de weg die wij willen bewandelen. En dat blijven we doen.” Of Ruud van Nistelrooy met hem meeloopt, is sinds afgelopen weekeinde een interessant vraagstuk. Van Basten was echter tevreden over het gesprek met de spits die op het tweede plan is geraakt. „Ruud is een grote speler die het niet gewend is gepasseerd te worden. Dat hij kribbig reageerde, vind ik volstrekt logisch. Ik ben zelf ook speler geweest. Maar vervolgens ga je weer verder. Nee, ik heb niet het idee dat ik ’m kwijt ben.”Gerd Müller, onttroond als WK-topscorer: „Brazilië kan niet zonder hem”

Loftrompet over Ronaldo

   
DORTMUND, donderdag
       Gerd Müller (60) toonde zich in het verleden niet alleen een levensgevaarlijke spits, maar is ook een groot ’verliezer’. Der Bomber stak na de wedstrijd Brazilië-Ghana de loftrompet over Ronaldo (29), die hem even daarvoor zijn WK-record afhandig had gemaakt. De oud-spits van Bayern München trof tijdens de wereldkampioenschappen van 1970 (10) en 1974 (4) veertien keer doel, terwijl Ronaldo eergisteren tegen Ghana zijn vijftiende treffer liet noteren. „Hij is op dit moment nog steeds de meest complete aanvaller ter wereld”, was Müller opvallend complimenteus over de Braziliaan.
        De Duitser – in de WK-finale van ’74 maker van de winnende treffer tegen Nederland – was niet verrast dat hij zijn record kwijtraakte. „Voor dit toernooi wist ik zeker dat Ronaldo minimaal twee en waarschijnlijk wel drie doelpunten zou maken. Hij scoort namelijk altijd en overal.”
       De kritiek dat de Braziliaan te dik zou zijn, deelt Müller niet. „De eerste twee duels speelde hij inderdaad minder goed dan we van hem gewend zijn, maar elke speler heeft wel eens een mindere dag. Tegen Japan zagen we de echte Ronaldo, scoorde hij twee keer, maar had hij ook vijf doelpunten kunnen maken. En de 1-0 tegen Ghana was ouderwets. Met die schaarbeweging heeft hij tientallen keepers volstrekt kansloos gelaten.”
              Volgens hem nam bondscoach Carlos Alberto Parreira de enig juiste beslissing door Ronaldo – ondanks een storm van kritiek – te handhaven in de basisopstelling van de goddelijke kanaries. „Brazilië kan niet zonder Ronaldo. Er is geen spits met een hogere handelingssnelheid. Hij is misschien iets ouder en zwaarder, maar nog steeds watervlug.”
        Ondanks de spraakwaterval vol complimenten vindt Müller dat Ronaldo en hij eigenlijk te veel eer krijgen. „In mijn ogen is er maar één topschutter aller tijden en dat is Just Fontaine. In 1958 scoorde hij in één eindronde dertien keer. Dan ben je de beste. Ik heb twee toernooien de kans gehad om te scoren en Ronaldo drie.” Voor de duidelijkheid voegde hij eraan toe dat dit geen diskwalificatie van zijn opvolger was. „Wat Ronaldo deed, blijft ongelooflijk. Het is ook een kunst om zó lang op het allerhoogste niveau te spelen en – belangrijker nog – fit te zijn op die momenten dat je er voor je land moet staan.”
              Geconfronteerd met de lovende woorden van Müller toonde de ex-PSV’er zich nederig. Hij gaf glimlachend aan weinig waarde te hechten aan het record. „Het is nooit een doel van me geweest om koploper te worden in dit klassement. Het is leuk dat het gebeurt, maar meer ook niet. Ons doel is om wereldkampioen te worden, daar gaat het om. We zijn wat dat betreft vol vertrouwen.”


 

 
 
• Gerd Müller (l.) heeft veel respect voor Ronaldo (r.), die dinsdagavond Der Bomber onttroonde als WK-topscorer aller tijden.
FOTO’S: PICS UNITED / ROB DE JONG

        Müller gaf ook zijn mening over de nieuwe generatie Duitse spitsen. „Ze spelen uitstekend. Miroslav Klose heeft een geweldig seizoen achter de rug bij Werder Bremen en nam zijn goede vorm mee naar het WK. Lukas Podolski heeft zijn draai gevonden in de Duitse ploeg en is een echte versterking voor Bayern München. Duitsland bezit twee aanvallers waar we nog heel veel plezier aan kunnen beleven.”
              Wat hem betreft te beginnen morgen tegen Argentinië. Al is hij niet helemaal gerust op de goede afloop van de kwartfinale. „Duitsland is voor mij op dit WK een positieve verrassing. Maar de Argentijnen zijn van een heel ander kaliber dan de tegenstanders die we tot dusver hebben gehad. Ze hebben vijf aanvallers van wereldklasse. Het moet daarom haast wel een schitterend duel worden.”

Update: 27 juni 2006

BUITENLANDSE PERS: BESTE SPITS OP BANK

BERLIJN, dinsdag
       De buitenlandse kranten kunnen er niet goed bij, ze hadden verwacht dat Nederland het wel tot de kwartfinales zou redden. Voor het duel van zondagavond hadden ze gisteren bitter weinig positieve woorden over.
        „Trainer eigenwijs, laat zijn beste spits op de bank zitten. Zo ’verbasten’ de Oranjespelers hun WK-kans”, kopt het Duitse Bild. „Meer dan zeventig minuten renden de Hollanders zich het vuur uit de sloffen na een 1-0 achterstand, maar de beste spits, Ruud van Nistelrooy (28 doelpunten in 54 interlands), mag alleen maar toekijken omdat hij ruzie heeft met coach Marco van Basten.”
       „Is de stijfkoppige trainer de schuld dat Oranje de achtste finale heeft ’verbastet’, hoewel het elftal al werd genoemd als wereldkampioen? Vaststaat in elk geval dat Van Basten, zelf ooit spits van wereldklasse, al voor het WK tamelijk eigenzinnige beslissingen nam. Zo moest Roy Makaay van FC Bayern thuisblijven, evenals verdediger Jaap Stam, aanvaller Huntelaar en middenvelder Clarence Seedorf (AC Milan).”
        
Haat en agressie
        De andere Duitse kranten wijzen vooral op de hoge mate van agressie en haat tijdens het spel. De Portugezen van hun kant speelden ruw spel om alles op alles te zetten. De Berlijnse krant de Tagesspiegel heeft het over een ’Skandalspiel’. Volgens Die Welt waren de Portugezen uiteindelijk gewoon beter. „Portugal speelde compacter en met meer ervaring”, concludeert Die Welt, „maar gaandeweg de wedstrijd werd het een onsportieve toestand.”
              De Belgische media zijn niet veel milder. Volgens Het Laatste Nieuws beloofde Nederland - Portugal „een duel te worden om duimen en vingers bij af te likken”, maar werd het „een absolute wanvertoning”.
        De Engelse krant The Daily Mail viel naast enkele verfrissende aanvallen van het Nederlands elftal aan het begin van de wedstrijd vooral het keiharde verdedigen van Oranje op.
              Volgens tabloid The Sun zal Nederland „wel ziek zijn van het hoofd van Maniche”. De Portugese middenvelder , die twee jaar geleden Nederland in de halve finale van het EK op een 2–0 achterstand zette, was zondag opnieuw de matchwinner.
 
• Jaap Stam
• Roy Makaay
• THE SUN
• HET LAATSTE NIEUWS
• DER TAGESSPIEGEL

VLAGGEN SNEL VUILNISBAK IN
KATER NA HET FEEST

WINKELS HALEN ETALAGES LEEG
   

NEURENBERG, dinsdag
       De laatste duizenden Nederlandse voetbalsupporters zijn gisteren per auto en vliegtuig uit Neurenberg gevlucht. De kater na de genadeloze uitschakeling en veldslag zondag tegen Portugal was enorm.
        Op de luchthaven van de Duitse stad waren alle lijnvluchten naar Nederland volgeboekt. Veel voetbalfans moesten urenlang tot zelfs een dag op hun terugreis wachten. Volgens BCD Travel in Amsterdam wilde iedereen zo snel mogelijk terug naar Nederland.
       De verslagenheid onder fans was groot en duidelijk zichtbaar. Sommigen liepen met tranen op hun wangen verdwaasd om zich heen te kijken. Op luchthaven Neurenberg heerste een grafstemming.
        
HUISWAARTS
        ,,Ik wil weg. Snel terug naar huis”, zegt Marcel van Straaten (44) uit het Friese IJpecolsga. ,,Het was een aanfluiting. Zoiets wil ik nooit meer meemaken. De sfeer in het stadion was ook al niet best.” Ondanks de kritiek keerde de Fries in oranje kleding met vlag huiswaarts.
       Ook in het centrum van Neurenberg was de kleur oranje snel verbleekt. ,,De stad was uitgestorven en iedereen is weggegaan”, aldus Henk Groenevelt, politieleider van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme. Van de feestelijke stemming op de Oranjecamping in Wertheim was eveneens niets meer te merken. ,,Iedereen is er kapot van. We hadden niet op de onverwachte uitschakeling gerekend”, vertelt projectmanager Jeroen Toonen.
        
FAMILIE
        ,,De afgelopen weken is de Oranjecamping uitgegroeid tot een grote familie.” De emoties na het knock-outduel liepen hoog op. ,,Er werd veel gehuild en eigenlijk geen woord meer gewisseld.” Ook voor de 70 medewerkers is het een domper. ,,We hadden al een prachtige camping in Sauerland gereserveerd voor de kwartfinale in Gelsenkirchen”, aldus Toonen.
       In Nederland zelf ging men ondanks de teleurstelling snel weer over tot de orde van de dag. De oranje vlaggen werden snel uit het straatbeeld verwijderd en ook de ballonnen en slingers verdwenen op veel plaatsen in de prullenbak.
       Ook het bedrijfsleven schakelde gisteren razendsnel om. Etalages werden leeggehaald en de reisbureaus proberen klanten nu met kortingsacties te verleiden alsnog een vakantie te boeken. De supermarkten waren er gistermorgen als de kippen bij om de Oranjeartikelen uit de schappen te halen of fors af te prijzen.
 
 
• Het is over met de Oranjekoorts. Alexander Roosmalen ruimt de elf poppen op die in de voortuin voor zijn huis in Nieuw-Vennep staan en het Nederlands elftal verbeeldden.
FOTO: GLENN WASSENBERGH
• Een winkelier in Hoogerheide haalt de Oranjeartikelen uit de winkel (foto rechts). Opgeruimd tot het EK van 2008. Marcel van Straaten uit Friesland (foto links) kijkt verslagen om zich heen op het vliegveld van Neurenberg.
FOTO’S: VISUMAR/ EIGEN FOTO
• Tante Mien Eehartzo vult samen met buurvrouw Sil Hirs de ene na de andere rolcontainer met leeuwen, oranje zeildoek, vlaggetjes en spandoeken in de Haarlemse Harmenjanswijk. De Haarlemse is nog wel een paar dagen bezig om haar buurt geheel oranjevrij te maken.
FOTO: MICHEL SCHNATER

       Volgens Joop Holla van onderzoeksbureau GfK hielden de supermarkten rekening met een extra omzet van 50 miljoen euro, maar bleef die door de uitschakeling steken op 40 miljoen.

Wuppies worden in de berm gedumpt
AMSTERDAM, woensdag

       De Oranjeversieringen liggen na het debacle tegen Portugal al in de prullenbak, nu moeten ook de razend populaire WK-wuppies het ontgelden. De pluizige bolletjes worden massaal door automobilisten uit de auto gezet.
        De speciale WK-wuppies werden uitgedeeld door Albert Heijn. De actie ontketende een ware rage. De supermarkt was dan ook snel door de miljoenenvoorraad heen. De beestjes, in klein en groot formaat, verhuisden massaal vanachter de kassa naar het dashboard in de auto. De wuppies waren volgens het pr-bureau van Albert Heijn zelfs zo populair dat auto’s werden opengebroken om een pluizenbol te bemachtigen.
       Na het verlies van Oranje tegen Portugal zijn de wuppies door gefrustreerde bestuurders als ongewenste lifters uit de auto gesmeten. Zo lag op de A9 bij Badhoevedorp een flink aantal wuppies weg te kwijnen in de berm. Overigens hebben de reclamediertjes er niet lang gelegen. Ze zijn vermoedelijk opgepikt door passerende automobilisten.


Oranjesupporters zijn de grote winnaars
Uithuilen en opnieuw beginnen
 

       De Nederlandse voetbalfan heeft het er moeilijk mee dat Oranje is uitgeschakeld. Volgens 56% is de uitschakeling terecht, terwijl 42% vindt dat het vooral de schuld is van „die Portugese potenrammers” en van de Russische scheidsrechter die alleen maar zijn fluit aan zijn lippen hield.
        Niettemin zijn we ook realist: „Een heel goede, maar harde leerschool voor onze jongens. Uithuilen en opnieuw beginnen en op naar het Europees Kampioenschap 2008.”
       Dit blijkt uit onze dagstelling over ons mislukte voetbalavontuur in Duitsland.
       Van de bijna 5000 deelnemers stelt 55% dat ons land sterke aanvallers mist. „Waarom hebben wij nou niemand die een mannetje kan omspelen en de bal het doel inknalt. Zo veel kansen, ook veel pech; we hadden toch moeten kunnen winnen”, aldus een hartenkreet van een respondent.
              De sterkste punten van het Nederlands elftal zijn volgens u teamgeest (48%), gevolgd door conditie, vechtersmentaliteit, de verdediging en de techniek. Onze zwakste punten zijn de aanval, het middenveld, tactiek, schotkracht, maar ook hier werd vechtersmentaliteit genoemd. „Die Robben. Geen moment in het spel en maar kankeren als het niet gaat zoals hij het wil.”
        Marco van Basten wordt vooralsnog niet als zondebok aangewezen. 32% geeft hem het cijfer goed tot uitstekend en 46% voldoende tot ruim voldoende. Van slechts 21% krijgt hij een onvoldoende. „Maar het blijft stom dat hij Huntelaar niet heeft geselecteerd.”
       Welke spelers hebben op u de meeste indruk gemaakt? Met enorme voorsprong worden drie namen genoemd: Van Persie met 74%, Van der Sar met 73% en invaller Boulahrouz met 60%. Daarna gaapt er een enorm gat en volgen Robben (31%) en Kuyt (26%). Het slechtste rapportcijfer krijgen Van der Vaart, Heitinga, Mathijsen, Sneijder en Van Nistelrooij.
        
Plezier
              Voor een aantal mensen is het voetbalplezier er nu voorlopig af. 26% is nog van plan elke wedstrijd te volgen en 47% alleen als de wedstrijd hem of haar interesseert. 26% zal niet of nauwelijks meer kijken.
        Wij vroegen u ook van welk land u nu supporter bent. Met stip op de eerste plaats Australië met 31%. Helaas werd de ploeg gisteren uitgeschakeld. Daarna Argentinië (11%), Brazilië (10%) en Duitsland (10%).
       Maar welk land wordt wereldkampioen? Volgens 29% wordt dat Argentinië, gevolgd door Brazilië en Duitsland met elk 26%. De andere landen komen niet of nauwelijks voor.
       Wat te doen met de Russische scheidsrechter Valentin Ivanov. Van de respondenten zegt 35% dat hij voortaan de pupillen mag fluiten, maar ook 28% hoopt dat hij de finale fluit, want dan krijg je tenminste spektakel. 16% vindt dat Ivanov naar een werkkamp moet worden gestuurd.
       Het zal u niet verbazen dat onze enquête ook door voetbalhaters werd ingevuld of mensen die gewoon intens teleurgesteld zijn. Zij schrijven: „Blij dat die Oranjetroep nu van straat kan.” En: „Alle Wuppies nu vernietigen.”
 

 
• In ieder geval heeft Nederland een glorieuze overwinnaar en dat is het legioen.
FOTO’S: ROB DE JONG, HANS VAN TILBURG, FRANCOIS WIERINGA
• Boulahrouz, Van der Sar en Van Persie zijn volgens u de Nederlandse spelers die de meeste indruk hebben gemaakt.

       Ondanks alle ellende is er één glorieuze winnaar en dat zijn de supporters van Oranje. Liefst 80% vond deze trouwe schare goed tot fantastisch en zegge en schrijve 3% vond ze onsportief.
              De stelling van de dag werd gisteren niet alleen door mannen ingevuld. Van de invullers is 31% van het vrouwelijke geslacht.
       
Vandaag is er weer een enquête. Maar niet meer over voetbal.

Maandag 26-06-2006

Nederland ziek van uitschakeling

Maandag meldden in Nederland zich liefst 28.000 mensen meer ziek dan op een normale maandag.Dat blijkt uit de dagelijkse verzuimmonitor van marktonderzoeksbureau GfK Marketing Services. Maandag meldden zich ruim 426.000 mensen ziek, terwijl dat op een gemiddelde maandag op 398.000 ligt. Een stijging van meer dan zeven procent. ,,De toename van het verzuim is veel hoger dan na de eerdere WK-duels van Oranje’’, zegt Linda Droog van GfK. ,,Nederland is duidelijk ziek van de uitschakeling.’’

Huilen om de nederlaagHuilen om de nederlaag

Het extra ziekteverzuim kost het Nederlandse bedrijfsleven ruim 2,2 miljoen euro extra, aldus het marktonderzoeksbureau. De verzuimmonitor is een initiatief van GfK en softwareproducent HumanNet. In het systeem zitten de verzuimdata van 400.000 Nederlandse werknemers. Bedrijven en overheden gebruiken de gegevens uit de verzuimmonitor om verzuim terug te dringen. Zo kunnen ze zien wat de aanleidingen voor verzuim zijn en in welke branches het meeste verzuim voor komt.

 

Overige berichten ...

Oranje verliest veldslag

Doek valt voor Nederland op het WK voetbal

NEURENBERG - In het Franken-Stadion in Neurenberg heeft het Nederlands elftal zondagavond een ware voebalveldslag van Portugal met 1-0 verloren. Met een recordaantal van acht gele- en vier rode kaarten eindigde het duel in Duitsland. Daarmee viel in de achtste finales het doek voor Oranje op het het WK voetbal.

Edwin van der Sar kan het schot van de portugees Maniche niet keren, 1-0.
Edwin van der Sar kan het schot van de portugees Maniche niet keren, 1-0.
Terwijl Nederland bijna een handvol mogelijkheden onbenut liet in het eerste kwart van het duel had Portugal aan één kans genoeg. De voorzet van de ongedekte Deco bereikte via Pedro Pauleta uiteindelijk Maniche, die zich in het strafschopgebied knap vrijspeelde en hard en hoog uithaalde, 1-0.
Edwin van der Sar wordt na het laatste fluitsignaal getroost door Dirk Kuyt (l).
Edwin van der Sar wordt na het laatste fluitsignaal getroost door Dirk Kuyt (l).
Daarvoor had de Portugese aanvaller Cristiano Ronaldo al kennisgemaakt met de noppen van Khalid Boulahrouz. Ronaldo moest zich even later geblesseerd laten vervangen door Simão Sabrosa, de Nederlander kreeg geel.

Beide landen kregen voor rust nog een grote kans om te scoren. Robin van Persie besloot een solo met een schot op doel, helaas voor Oranje speelde de vleugelaanvaller de bal met de buitenkant van zijn voet. Ook doelman Edwin van der Sar had zijn voet nodig om een kansrijke inzet van Maniche te keren.

De inleiding tot de tweede gele kaart van Boulahrouz (l). Figo snelt ervandoor en de Nederlandse verdediger stopt de Portugees even later af.
De inleiding tot de tweede gele kaart van Boulahrouz (l). Figo snelt ervandoor en de Nederlandse verdediger stopt de Portugees even later af.
In het tweede kwart van de eerste helft solliciteerde de Portugees Francisco Costinha nadrukkelijk naar rood. De Russische arbiter Valentin Ivanov honereerde dat verzoek vlak voor rust. Zodat Oranje vanaf dat moment tegen tien tegenstanders speelde. De arbiter floot overigens niet bepaald consequent. Een karatetrap tegen de borst van Arjen Robben door Nuno Valente binnen 'de zestien' bleef onbestraft.
Khalid Boulahrouz krijgt rood van scheidsrechter Ivanov.
Khalid Boulahrouz krijgt rood van scheidsrechter Ivanov.
In de tweede helft gaf de Russische leidsman Bouhlarouz opnieuw geel nadat hij Luis Figo met zijn elleboog raakte. Ook Nederland moest dus met tien spelers verder. Met Rafael van der Vaart voor Joris Mathijsen en John Heitinga voor Mark van Bommel probeerde bondscoach Marco van Basten het duel te laten kantelen. Oranje kreeg nog wel uitzicht op de gelijkmaker. Althans het overwicht was er wel, de kansen - Cocu en Kuyt - kwamen ook, maar de afwerking bleef uit.

Scheidsrechter Ivanov verloor steeds meer de controle over het duel. Ook de Portugese aanvaller Deco mocht na tweemaal geel het veld ruimen. Dat overkwam Giovanni van Bronckhorst eveneens in de slotfase. Waarmee Oranje niet verder kwam dan de laatste zestien op het WK.

datum tijd       uitslag bijz
25-06-2006 21:00 Portugal - Nederland 1 - 0  

1 - 0

 23e minuut

  Maniche

selectie Portugal:

Ricardo ( 76'), Meira, Miguel, N Valente ( 76'), Carvalho, Costinha ( 31') ( 45'), Deco ( 73') ( 78'), Figo (84', Tiago) ( 60'), Maniche ( 20'), Ronaldo (34', Simao), Pauleta (46', Petit)

selectie Nederland:

Van der Sar, Ooijer, Van Bronckhorst ( 59') ( 90'), Mathijsen (56', Van der Vaart), Boulahrouz ( 7') ( 63'), Van Bommel (67', Heitinga) ( 2'), Cocu (84', Vennegoor ), Sneijder ( 73'), Robben, Kuyt, Van Persie

scheidsrechter

Ivanov (Rus)

aantal toeschouwers

41000

 


 'Puinhoop door arbiter'

Marco van Basten hoefde geen seconde na te denken toen hem om zijn mening werd gevraagd over de Russische... .scheidsrechter Valentin Ivanov, die een loodzwaar stempel drukte op Nederland-Portugal. ,,Het is jammer dat hij er zo’n puinhoop van heeft gemaakt,’’ sprak de bondscoach van Nederland.
 

Hij kreeg later gelijk van FIFA-baas Blatter: ,,Ik constateer dat het niveau van de scheidsrechter niet gelijk was aan dat van de spelers. Er had vanavond een gele kaart moeten zijn voor de arbiter,’’ aldus Blatter. ,,We hebben geprobeerd te voetballen,’’ vervolgde Van Basten. ,,Maar dat was met deze scheidsrechter erg moeilijk. Van de 45 minuten in de tweede helft hebben we er maar twintig gespeeld. De rest van de tijd werd ingevuld met spelers die op de grond lagen.’’ De coach had zijn spelers in de rust uitvoerig gewaarschuwd. ,,Ik zei steeds: zorg dat je zelf geen rode kaart oploopt. Het was jammer dat Khalid zich toch liet ringeloren door Figo.’’

Mark van Bommel was in de catacomben ziedend van woede. ,,Het is een schande dat Figo met al zijn trucs niet van het veld is gestuurd. Er zijn mensen die zeggen dat de Portugezen slim waren, maar de scheidsrechter gaf ze de gelegenheid slim te zijn. Dat was het probleem.’’

Van Basten zal Nederland-Portugal gebruiken als leermateriaal op weg naar het EK 2008. ,,We hebben natuurlijk een jonge ploeg. Van der Vaart, Sneijder, Heitinga, Van Persie, Robben, dat zijn allemaal jonge mensen die nog ervaring nodig hebben om met dit soort tegenstanders om te gaan. Ik ga gewoon door met Nederland. We maken snel vorderingen. Er is veel gebeurd. We hebben ons weten te kwalificeren. Tegen Argentinië, Ivoorkust en Portugal waren het mooie partijen. Van der Vaart, Sneijder, Van Persie, Heitinga hebben wat ervaring nodig om met dit soort tegenstanders om te gaan.’’

Foto: Edwin van der Sar

Edwin van der Sar was na de uitschakeling totaal kapot van emotie. Met tranen in zijn ogen ging de doelman van het veld en met een brok in zijn keel stond hij na afloop voor camera's en microfoon. Hij vond dat de Portugezen het 'clever' hadden gespeeld. ,,Wij waren de sterkere ploeg, zij vormden het slimmere team. Ik denk dat een paar keer geel in korte tijd na rust ons heeft genekt. In de eerste helft was er nog niks verloren. Ook met tien tegen tien, toen Boulahrouz er bij ons af was, waren we nog sterk genoeg.''

Giovanni van Bronckhorst zei dat hij met een onwezenlijk gevoel het veld af ging. ,,Ik liep door het hekje en zag daar langs de kant 'Boula' en Deco zitten. Ik ging er bij zitten en samen hadden we het over de scheidsrechter. We zeiden allebei dat het belachelijk was dat ze op dit toernooi zo snel een gele kaart geven.’’ Van Bronckhorst vond over de schreef was gegaan. ,,We hebben verschrikkelijk gevochten en we wilden heel graag. Dan loop je wel eens een gele kaart op en komt er wel eens een overtreding om de hoek kijken. Maar bij deze scheidsrechter was werkelijk alles geel.''

,,We wilden gewoon heel graag de tweede helft met elf man uitspelen. 'Boula' had er ook niet af mogen gaan. Hij deed niks in mijn ogen. En de scheidsrechter had ook moeten zien dat er zeker niets opzettelijk gebeurde.'' ,,Met Dirk (Kuyt) en Phillip (Cocu) kregen we nog grote mogelijkheden om de wedstrijd te keren. Het waren echt prachtige kansen. Maar op het laatst was het natuurlijkj wel pompen of verzuipen.''

Van Bronckhorst erkende dat Nederland tijdens het toernooi niet goed genoeg heeft gespeeld. ,,In elke wedstrijd hebben we steeds maar een gedeelte goed gepresteerd. We hebben in elk geval niet het spel op de mat gelegd wat wat we allemaal nastreefden.’’


FIFA gaat te ver bij bescherming sponsorbelangen

AMSTERDAM - De FIFA gaat te ver bij de bescherming van de belangen van sponsors bij het WK voetbal. Dat vinden Nederlandse, Duitse en Engelse supporters, zo blijkt maandag uit onderzoek van TNS NIPO.

Het onderzoeksbureau ondervroeg 1600 voetbalsupporters. Volgens driekwart van hen heeft de wereldvoetbalbond niet het recht om supporters wegens sponsorbelangen te weren uit het stadion.

De helft van de ondervraagden was op de hoogte van incidenten rondom de sponsoring. Zo moesten supporters hun oranje broek met leeuwenstaart, de Leeuwenhose van Bavaria, uittrekken en afgeven omdat het biermerk concurreert met een WK-sponsor. Anderen moesten hun Puma-petjes afdoen terwijl een busje met trainingsspullen van het Australische team niet het stadionterrein op mocht, omdat de wagen van een 'verkeerd' merk was.

(ANP)


Scheidsrechter Ivanov fluit 48.000 euro bij elkaar

AMSTERDAM - De uitschakeling tegen Portugal is voor velen hard aangekomen. Maar indirect niet voor weeskinderen over de hele wereld. Tijdens het WK wordt er per gele kaart 3.000 euro overgemaakt aan de internationale hulporganisatie SOS-Kinderdorpen. Zondag betekende de schoppartij tussen Nederland en Portugal een lucratieve dag. De Russische scheidsrechter Ivanov. De Russische scheidsrechter Ivanov. Foto: Reuters

De Russische scheidsrechter Ivanov. De Russische scheidsrechter Ivanov.

Scheidsrechter Valentin Ivanov heeft de kas zondag aardig gespekt door zestien keer geel en vier keer rood te tonen aan de spelers van Nederland en Portugal. In totaal heeft de alom bekritiseerde leidsman woensdag 48.000 euro bij elkaar gefloten.

De meter stond afgelopen zaterdag al op 123.357 euro. Op 9 juli, de dag van de finale van het WK, hoopt SOS-Kinderdorpen de bouw van zes nieuwe dorpen te kunnen realiseren mede met het geldbedrag uit de strafpot.

 

Bron/Copyright:

AD / Nickerie.net

,26/06/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics