Nickerie.Net WK 2006 Special, woensdag 28 juni 2006  


Ronaldo WK-topscorer aller tijden
Ronaldo is WK-topscorer aller tijden.

WK-topscorers aller tijden:

1. Ronaldo (Brazilië) 15 doelpunten, 1998-2006

2. Gerd Müller (Duitsland) 14, 1970-1974

3. Just Fontaine (Frankrijk) 13, 1958

4. Pele (Brazilië) 12, 1958-1970

5. Sandor Kocsis (Hongarije) 11, 1954, Jürgen Klinsmann (Duitsland) 11, 1990-1998 7. Helmut Rahn (Duitsland) 10, 1954-1958, Teofilo Cubillas (Peru) 10, 1970-1978, Grzegorz Lato (Polen) 10, 1974-1982, Gary Lineker (Engeland) 10, 1986-1990, Gabriel Batistuta (Argentinië), 10, 1994-2002

Gerd Müller is afgelost door Ronaldo als WK-topscorer.

Gerd Müller is afgelost door Ronaldo als WK-topscorer.

DORTMUND - De Braziliaan Ronaldo is na dinsdag WK-topscorer aller tijden. Door het vroege doelpunt dat de spits tegen Ghana maakte, passeerde hij de Duitser Gerd Müller. Müller maakte veertien WK-doelpunten, Ronaldo tot dusver vijftien. De Fransman Just Fontaine neemt met dertien treffers de derde plaats in. Johnny Rep is de hoogte geklasseerde Nederlander met zeven doelpunten.

Ronaldo hecht weinig waarde aan record Foto: REUTERS DORTMUND - Na zijn doelpunt in de achtste finale tegen Ghana mag Ronaldo zich de meest scorende speler aller tijden op het wereldkampioenschap noemen. Op de WK's van 1998, 2002 en 2006 maakte hij in totaal vijftien treffers, één meer dan voormalig koploper Gerd Müller.

De 29-jarige spits gaf na afloop van de met 3-0 gewonnen wedstrijd aan weinig waarde te hechten aan het record. „Het is nooit een doel van me geweest om koploper te worden in dit klassement. Het is leuk dat het gebeurt, maar meer ook niet. Ons doel is om wereldkampioen te worden, daar gaat het om. We zijn vol zelfvertrouwen.”

Gerd Müller is afgelost door Ronaldo als WK-topscorer. Gerd Müller is afgelost door Ronaldo als WK-topscorer. Na de eerste twee groepswedstrijden kreeg Ronaldo veel kritiek te verwerken. Vanwege zijn hoge gewicht, maar ook door zijn plichtmatige manier van voetballen. „Het is goed als mensen me onder druk zetten. Dan wil ik graag laten zien wat ik echt kan”, reageerde Ronaldo dinsdag.

Brazilië-coach Carlos Parreira vond de 3-0 overwinning op Ghana geflatteerd. Brazilië-coach Carlos Parreira vond de 3-0 overwinning op Ghana geflatteerd. Bondscoach Carlos Alberto Parreira vond de overwinning van zijn ploeg geflatteerd. „Aan de uitslag valt niet af te lezen hoe zwaar we het tegen Ghana hebben gehad”, zei hij. „Wij kregen kansen, maar Ghana zeker ook. We hebben een beetje geluk gehad. Maar laten we wel zijn: als je in de achtste finale op een WK met 3-0 wint, doe je het goed.”

Ratomir Dujkovic, de Servische bondscoach van Ghana, was ondanks de uitschakeling trots op zijn team. „Het is geen schande om te verliezen van Brazilië. Al baal ik natuurlijk wel een beetje.”

Ronaldo op weg naar zijn recordtreffer...


Voor Brazilie voorlopig winst veel belangrijker dan de show

Ronaldo nu wk-topscorer aller tijden

Duitsland - De fijnproevers hebben nog amper kunnen genieten van het befaamde sambavoetbal. Favoriet Brazilië heeft de vier wedstrijden tot nu gespeeld met de handrem op, de verzameling exceptioneel goede voetballers showt tot nu toe in Duitsland slechts sporadisch wat de balvirtuozen allemaal aan fraaie kunstjes in voorraad hebben. Tussendoor heeft Ronaldo zijn wk doelpunten aantal opgeschroefd naar een recordhoogte: de teller staat op 15.

Ronaldinho kan nog niet schitteren op het WK.

Wat de Brazilianen wel aan voetbalvernuft en individuele kwaliteit tonen is overigens ruim voldoende om te behoren tot het selecte groepje van acht landen dat op het WK nog in de race is in de strijd om de wereldbeker. Ook de dappere debutant Ghana kon de Goddelijke Kanaries niet van de route afkrijgen die uiteindelijk moet leiden tot prolongatie van de wereldtitel. Zonder noemenswaardige moeite (3-0) schakelde Brazilië de Zuid-Afrikanen gisteren uit in de fraaie voetbaltempel van vaste bespeler Borussia Dortmund.

Carlos Alberto Parreira, de wat saaie bondscoach van Brazilië, verkondigt al maanden dat het niet zijn ultieme doel is de wereld te trakteren op fantastisch voetbal. ,,Als dat gebeurt, is dat mooi meegenomen, maar het enige doel dat we hebben is weer wereldkampioen worden. Mijn taak is niet de spelers de ruimte te geven hun individuele klasse te tonen, maar om van al die goede spelers een hecht, winnend team te maken.’’

Dat is Parreira prima gelukt, ofschoon Brazilië tijdens het WK nog niet serieus is getest. Alle sterspelers lopen keurig in het gareel, maken zich ondergeschikt aan het algemeen belang. Hoe jammer dat voor de echte liefhebber wellicht ook is. Een superspeler als Ronaldinho kan daardoor nog niet schitteren in Duitsland. Hij accepteert een veel bescheidener rol dan hij bij Barcelona is gewend, maar hij straalt uit dat hij daarbij een stuk van zijn spelplezier heeft moeten inleveren. Zijn vreugdevolle lach is afgelopen weken nog niet veel te zien geweest.

Voor het duel in Dortmund was het zonde dat Ghana al snel op achterstand kwam. Na een prachtige pass van Kaka verschalkte Ronaldo met een paar mooie voetbewegingen doelman Kingson. Het was zijn 15de WK-treffer. Daarmee is hij nu topscorer aller tijden. Hij liet de Duiser Gerd Müller definitief achter zich.

Brazilië controleerde na dat vlotte doelpunt de wedstrijd. Leunde wat achterover en gaf slechts zelden vol gas. Desondanks droop de pure klasse af van de counters. De acties van Kaka en Ze Roberto waren een lust voor het oog, zoals de lange bal die Roberto Carlos geregeld hanteerde om van te watertanden was.

Ghana stelde er aandoenlijk enthousiast voetbal tegenover. Met PSV-er Eric Addo op de plaats van de geblesseerde Michael Essien, met voorsprong de meest getalenteerde Ghanese speler. Op het middenveld combineerden de Zuid-Afrikanen naar hartelust, maar zodra het doel van Diba in de buurt kwam, verdween het raffinement uit de acties. Waarbij de Braziliaanse keeper over geluk niet te klagen had bij een kopbal van Mensah, die hij in een reflex bij toeval met zijn voet kon stoppen.

Op slag van rust viel (veel te vroeg) de definitieve beslissing. Adriano rondde een wonderschone aanval, opgezet door de opstomende Lucio en vervolgd door eerst Kaka en daarna Cafu, doeltreffend af. Overigens wel in buitenspelpositie. De Ghanezen hadden dat ook pas in de gaten bij de herhaling op het videoscherm. Pas toen protesteerden zij.

De wedstrijd was daarmee gespeeld. Bij vlagen vielen nog wat staaltjes hogeschoolvoetbal te noteren, maar die waren er te weinig om het gebrek aan spanning te compenseren.


Protest Ghana na herhaling op stadionscherm

De buitenspelgoal van Adriano.
De buitenspelgoal van Adriano.

Dortmund - Tijdens de eerste helft van Brazilië-Ghana (ruststand 2-0) deed zich een opmerkelijk incident voor. Nadat de ‘Goddelijke kanaries’ via Inter-spits Adriano 2-0 scoorden, liepen de Ghanezen gelaten terug naar de middencirkel. Totdat zij op het grote scherm in het stadion van Dortmund de herhaling van de treffer zagen en constateerden dat Adriano buitenspel stond. Wijzend naar de tv bestormden ze de Slowaakse grensrechter Martin Balko die zijn beslissing om niet te vlaggen uiteraard niet meer terugdraaide.

Bron/Copyright:Nickerie.Net

,Juni 2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics