Nickerie.Net Special, maandag 03 juli 2006  


Duitse doelman raadpleegde penalty database van Huub Stevens

'Niet God, maar Roda-trainer Stevens hielp Lehmann met stoppen penalty’s'

BERLIJN - In alle euforie wist Duitsland niet, welke superlatieven er voor Jens Lehmann tevoorschijn moesten worden gehaald. Gouden handen heette het. En: de handen van God, als knipoog naar Maradona. Ze bedachten van alles bij onze oosterburen, nadat de doelman twee Argentijnse penalty’s had gestopt en zodoende Duitsland naar de laatste vier op het WK hielp. Nu blijkt er een veel aardsere verklaring voor het uitstekende optreden te zijn. De keeper van Arsenal kreeg burenhulp van Nederlandse bodem. En wel van Huub Stevens en zijn zoon Maikel, die tot voor kort namens de FIFA Oranje in Duitsland begeleidde (!).

'DE HAND VAN HUUB'

• Jens Lehmann schreeuwt het uit nadat hij de tweede Argentijnse strafschop heeft gestopt. De Duitse keeper krijgt dan ook steun uit onverwachte Nederlandse hoek. Lehmann kent Huub Stevens (inzet) nog uit zijn tijd bij Schalke 04 en doet een beroep op de strafschoppendatabase van de Nederlandse coach.
FOTO’S: EPA EN REUTERS

„Niets meer dan een vriendendienst. Dat is heel normaal in het voetbal”, wilde de trainer van Roda JC er niet te veel woorden aan vuilmaken. Van Nederlands-Duitse sentimenten heeft Huub Stevens geen last. „Maar als Nederland nog in het toernooi had gezeten, had ik het natuurlijk niet gedaan.” Wat bijna niemand zag, maar Stevens op tv wel: Lehmann had zijn spiekbriefjes met de penalty’s van de Argentijnen achter zijn scheenbeschermers verstopt. En las dankzij de informatie van Huub Stevens en zijn zoon Maikel, hoe de Zuid-Amerikanen de strafschoppen gingen nemen. „Dat was wel grappig”, moet de oudste van de twee toegeven.

       De relatie StevensLehmann voert al lang terug. In 1997 haalde Schalke 04 zijn eerste grote internationale succes door de UEFA Cup te winnen. Van het Inter van Aron Winter. Lehmann stopte in de beslissende serie twee strafschoppen van de Italianen (!). Huub Stevens: „Ik ben vijftien jaar geleden begonnen met alle informatie over strafschoppen. De laptop, waarin de penalty’s van Inter stonden, staat nu in het museum van Schalke. Jens wil voor de halve finale ook weer info over de Italianen. Die kan hij krijgen.”

    In de tussentijd verwierf Huub Stevens een ongelooflijke database met strafschoppen. Er zouden er 13.000 inzitten. Omdat het zo’n tijdrovende bezigheid was, ging zoon Maikel hem bijstaan. „Nu is het nog veel perfecter. Je kunt er namelijk ook dvd’s en video’s aan koppelen, met de aanloop en allerlei andere informatie eraan vast”, zegt Huub.

   Omdat Maikel, die in dienst is getreden bij Huubs oudwerkgever Hertha BSC, veel handiger omgaat met de moderne technologie, kwam de database vooral in zijn handen. „Jens belde mij vorige week. Omdat ik onderweg was en mijn laptop in Kerkrade stond, kon ik hem niet meteen helpen. Maikel werkt in de merchandising van Hertha, doet ook het internet voor de club. Hij had alles ter beschikking. Ze hebben meteen een chauffeur per auto naar hem toegestuurd om de info te halen.”

        Dat ging makkelijk omdat de Duitsers net als Stevens junior in Berlijn bivakkeren. Maikel was namelijk net terug uit Hinterzarten, waar hij was aangesteld om Oranje te begeleiden op het WK. „Ik had mijn laptop mee. Hadden ze het nodig gehad, dan waren die penalty’s natuurlijk aan Nederland doorgegeven”, zegt zoon Stevens.

 In alle Duits-Nederlandse sentimenten had Maikel er eveneens geen moeite mee de ’Mannschaft’ te helpen. „Natuurlijk doet het pijn, als ze in alle stadions momenteel zingen: „Ohne Holland fahren wir nach Berlin.” Maar dat hoort ook bij de rivaliteit. Zolang het niet fysiek wordt, heb ik er geen moeite mee. Daar moet je ook boven staan. Anders word je hier helemaal gek. Ik vind het vooral vervelend, dat Holland er al uitligt.”

       En temeer, daar vader en zoon Stevens een goede boterham verdien(d)en in Duitsland, vonden ze het wel zo chique om Lehmann en het team terzijde te staan. „Ik werk hier. Dan wil je ze graag helpen”, zegt Maikel. Lehmann had derhalve alle Argentijnse namen op papiertjes staan met de manier van inschieten erbij. „Hij zat er bij vier penalty’s dichtbij. Dat was geen toeval”, zegt Huub Stevens. Zoon Maikel: „In de loop der jaren tekent zich een duidelijk profiel af. Spelers blijken graag voor een vaste hoek te kiezen. Vooral, als ze onder grote druk staan.”

              En dat stond natuurlijk iedereen in Berlijn. " Wij in Nederland schilderen Duitsers graag af als perfectionisten. De Sieg van de Mannschaft droeg nu dus echter nadrukkelijk het stempel van Hollands fabrikaat. Dus toch nog een beetje: Oranje boven…"

Sieb Oostindie (Telegraaf, 03-07-2006)


Om het nog mooier te maken:

Lehmann stopt penalty’s dankzij tips van Stevens. Op het briefje in de sok van Jens Lehmann stond geschreven hoe de Argentijnen hun strafschoppen nemen. De informatie op dat briefje kwam van Huub Stevens, voetbaltrainer uit Nederland. En dus belde de doelman van de Duitse voetbalploeg na de gewonnen WK-kwartfinale met Stevens. Om hem te bedanken.

Drie strafschoppenseries kenden abominabele resultaten. De Portugezen misten twee van de vijf penalty’s, de Engelsen drie van de vier, de Zwitsers drie van de drie, de Argentijnen twee van de vier en de Oekraïners een van de vier. Totaal: 24 genomen, elf gemist, bijna de helft. De dag na Lehmanns kunststukjes was nog opvallender.

Maar:

Lampard en Gerrard hebben de beste traptechniek van de Engelse competitie, maar zaterdag vloeide alle zelfvertrouwen uit hun lijf toen ze moesten aanleggen op het doel van de Portugees Ricardo. Hij stopte drie penalty’s.

Zonder briefje van Stevens...

 

Bron/Copyright:Nickerie.Net

Nickerie.Net / Telegraaf / Volksktant

,Juni 30,  2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics