Nickerie.Net, dinsdag 04 juli 2006


Apoera en Washabo schreeuwen om betere gezondheidszorg en transport

Nickerie- In een vraaggesprek met de kapiteins Mac Intosh en Carlo Lewis van respectievelijk Washabo en Apoera, is door hen kenbaar gemaakt dat zij graag willen dat de gezondheidszorg en het watertransport van en naar Apoera en omgeving verbeterd wordt. Naar zeggen van Lewis wordt er steeds aan de weg getimmerd om met organisaties te praten hoe dit verbeterd kan worden in de naaste toekomst.

Foto: Een groep inheemse mannen in een lekker onderonsje te Apoera.

Beide dorpskapiteins zijn ook voorstanders dat er een permanente arts in hun woongebied gestationeerd is. Momenteel is het volgens Lewis zo dat een arts de dorpen aan de Corantijnrivier eenmaal per maand bezoekt. Zowel Washabo als Apoera beschikken elk over een poli die bemand wordt door een ervaren broeder die wordt bijgestaan door enkele hulpkrachten, wat lang niet voldoende is. Kapitein Lewis heeft ook aangehaald dat de medicijnenvoorziening ook niet optimaal is en dat er een degelijk tekort is aan medicijnen.

Calpol en Paracetamol alleen zijn volgens de Kapitein lang niet voldoende om ziekten te genezen. In ernstige ziektegevallen worden patiŽnten door de Medische Zending overgevlogen naar Paramaribo. Ten aanzien van watertransport gaf de kapitein mee dat er geen reguliere passagiersboot aanwezig is. De bewoners moeten vaak ettelijke uren doorbrengen in boten die zowel vracht als passagiers vervoeren naar o.a. Guyana en Nickerie. Deze boten hebben geen sanitaire voorzieningen aan boord. Wil men sneller zijn bestemming bereiken, dan zijn er wel speedboten die SRD 75 per persoon vragen en de tocht naar Nickerie of Apoera binnen drie uren maken. Maar niet iedereen kan dit bedrag ophoesten, zegt de kapitein. Hij hoopt dat de centrale overheid gauw zal ingrijpen, zodat er op korte termijn verandering komt in zowel de gezondheidszorg als het watertransport van en naar Nickerie.

Bron/Copyright:

Dagblad Suriname

,03-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics