Nickerie.Net, dinsdag 04 juli 2006


Afrika wil zelf zijn dictators berechten

Als ex-president Habré van Tsjaad wordt vervolgd in Senegal, is dat een primeur op het continent. ‘Afrikanen moeten in Afrika worden berecht’, aldus de Senegalese president Wade. En als ex-president Hissène Habré van Tsjaad in Senegal wordt vervolgd, is hij de eerste. Als Hissène Habré, de ex-president van Tsjaad, inderdaad in Senegal wordt vervolgd, is dat een primeur. Voor het eerst wordt dan een voormalige dictator elders in Afrika vervolgd voor misdaden die hij in zijn vaderland heeft gepleegd tijdens zijn bewind.

De Afrikaanse Unie droeg Senegal het afgelopen weekeinde op Habré te vervolgen. De Afrikaanse leiders, bijeen in de Gambiaanse hoofdstad Banjul, oordeelden dat het proces in Senegal zelf kan plaatsvinden. Volgens de Afrikaanse Unie moet Senegal Habré berechten omdat het land de conventie van de Verenigde Naties tegen marteling heeft ondertekend.

De Senegalese president Adoulaye Wade stemt met het besluit in, al zal hij zijn parlement nog om toestemming moeten vragen.

Komt die er, dan kan Hissène Habré in de Senegalese hoofdstad Dakar terechtstaan. ‘Afrikanen moeten in Afrika worden ber e ch t ’, aldus president Adoulaye Wade .

Onder het regime van Habré, die wel de Pinochet van Afrika wordt genoemd, zouden van 1982 tot 1990 40 duizend mensen zijn gemarteld of gedood. De misdaden zouden zijn gepleegd door de geheime dienst van Tsjaad, die onder direct gezag van de president stond .

Habré woont al jaren comfortabel in ballingschap in Senegal, dat hem een aantal keren onder huisarrest plaatste, maar niet tot vervolging overging. Een rechtbank in Dakar oordeelde in 2001 dat Habré niet in Senegal mocht worden berecht voor misdaden die niet op Senegalees grondgebied zijn gepleegd .

België vroeg in september 2005 al om de uitlevering van Habré, nadat 21 slachtoffers in Brussel naar de rechter waren gestapt. Senegal weigerde Habré echter uit te leveren. België roept nu op het proces tegen Habré snel te beginnen.

Als dat te lang gaat duren, wil België de zaak namens de slachtoffers alsnog voorleggen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag .

Het is voor het eerst dat een Afrikaanse land, onder auspiciën van de Afrikaanse Unie, een ex-dictator dictator van een ander Afrikaans land gaat berechten voor misdaden in zijn vaderland. De Liberiaanse expresident Charles Taylor, die nu in een cel van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag zit, werd opgepakt voor misdrijven die hij door kindsoldaten in buurland Sierra Leone liet plegen, niet voor de misdaden in eigen land.

‘Het is een grote dag voor het recht in Afrika, omdat de Afrikaanse leiders laten zien dat niemand, zelfs geen ex-president, berechting kan ontlopen’, zei Reed Brody van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. ‘Het is een geweldig keerpunt in de opstelling van Senegal.’

De kans dat Afrikaanse ex-dictators en rebellenleiders hun straf wegens misdrijven ontlopen, wordt daarmee volgens Brody kleiner. Charles Taylor zit in een cel in Den Haag, drie rebellenleiders die met Charles Taylor verantwoordelijk worden gehouden voor de vele misdaden in Sierra Leone staan terecht voor het Sierra Leon e-Tribunaal.

In Arusha in Tanzania worden van genocide verdachte Rwandezen vervolgd bij het Rwanda-Tribunaal.

Bovendien hebben al 27 Afrikaanse landen zich aangesloten bij het Internationaal Strafhof, dat vorig jaar zijn eerste arrestatiebevelen uitvaardigde, tegen leiders van het Verzetsleger van de Heer, dat al twee decennia het noorden van Uganda terroriseert.

Sommige ex-dictators mogen zich voorlopig nog veilig wanen. De Ethiopische ex-president Mengistu Haile Mariam, die honderdduizenden slachtoffers zou hebben gemaakt, wordt al vijftien jaar beschermd door de Zimbabwaanse president Robert Mugabe, die het Internationaal Gerechtshof in Den Haag niet erkent.

In Addis Abeba sleept zich al twaalf jaar een proces voort tegen de afwezige Mengistu Haile Mariam.

Charles Taylor wordt berecht in Nederland, Habré in Dakar

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

,04-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics