Nickerie.Net, donderdag 06 juli 2006  


Wereldmarkt olieprijs haalt nieuw record

Wall Street - De olieprijs is woensdagavond in New York gesloten op een nieuw record. De prijs van een vat olie van 159 liter kostte op de Amerikaanse handelsvloer 75,19 euro, twee cent hoger dan de hoogste prijs in april. In Europa, waar door de toestroom van olie uit de Noordzee de prijzen in de regel iets lager liggen, kostte een vat olie 73,98 dollar.

De olieprijzen zijn de afgelopen weken geruisloos gestegen door onrust in de Verenigde Staten over de beschikbaarheid van benzine en diesel. Aangezien handelaren vrezen dat er te weinig raffinaderijen zijn om de olie te verwerken tot brandstof, zijn de benzineprijzen in de VS snel aan het oplopen. Deze gevreesde benzinetekorten, die ook te maken hebben met de nieuwe Amerikaanse richtlijnen om biobrandstof bij te mengen, heeft ook geleid tot een extra stijging van de olieprijs.

Olieprijzen liggen nu ruim een kwart hoger dan een jaar geleden. Als rekening wordt gehouden met inflatie stond de olieprijs alleen in de jaren 1979 en 1980 hoger, toen de olieprijs gerekend naar prijzen van het heden 90 dollar bedroeg.

De hoge olieprijs was een extra domper op de toch al sombere stemming. Als energie steeds duurder wordt, kan de inflatie uit de hand lopen. Ook andere signalen wijzen op een nieuwe renteverhoging. De banengroei in Amerika ligt op een hoog niveau, zo bleek uit een nieuw rapport. De fabrieksorders bleken in een een maand tijd met 0,7 procent te zijn gestegen.

De handelsdag op Wall Street stond in het teken van de onrust over de raketlanceringen in Noord-Korea. De Dow Jones sloot 0,7 procent lager op 11151,82 punten.

De technologiebeurs Nasdaq kreeg een grotere tik. De index daalde 1,7 procent op 2153,34 punten.

Een duidelijke aanleiding voor deze afstraffing was er niet. Het enige relevante nieuws uit de techsector betrof een tweetal kleinere ondernemingen Marvell en Maxim wier optieplannen door de overheid worden onderzocht.

Bron/Copyright:

Volkskrant / Nickerie.net

,06/07/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics