Nickerie.Net, vrijdag 07 juli 2006  


Bananensector nog steeds in ademnood Franse maatschappij wil helpen

Eric Mahabier

Paramaribo - Het licentievraagstuk en de lage prijs van bananen op de Europese markt hebben de Stichting Behoud Bananensector (SBBS) in grote financiële problemen gebracht. De SBBS kampt voor dit jaar nu al met een tekort van 4,7 miljoen US dollar. André Brahim, voorzitter van de Raad van Toezicht, sluit niet uit dat het tekort snel verder oploopt. In de zomer zijn Europeanen minder happig op bananen, waardoor de prijs fors is gedaald van 15 euro naar 4,50 euro per doos. De Franse maatschappij Katope, die een samenwerking is aangegaan met Agrisol – de afnemer van Surinaamse bananen – is bereid de SBBS uit de financiële problemen te helpen.

De aanvoer van bananentrossen bij de pakloods te Jarikaba

 Katope wil dan wel een eigen management bij de SBBS instellen en verder ook meedingen in de privatisering van het bananenbedrijf. De onderhandelingen daarover zijn in volle gang. “De regering heeft geen andere keus dan met de Fransen in zee te gaan, aangezien financiering niet van elders kan komen”, stelt Brahim. Ondanks een staatsgarantie hebben lokale financiële instellingen zich niet laten verleiden tot financiering.

Katope is bereid twee jaar met een eigen directieteam – onder supervisie van de Raad van Toezicht – het bedrijf te runnen. In de onderhandelingen wordt naar een model gezocht hoe dit binnen de bestaande structuren mogelijk te maken. “Ze opereren in de internationale bananenwereld, hebben een dikke vinger in de pap en kunnen uiteraard een betere prijs voor onze bananen vinden. We zijn bezig de juiste vorm te zoeken”, zegt Brahim. “Het is niet verstandig een bedrijf te privatiseren wanneer het een armoedig bestaan lijdt. Het privatiseringsproces gaat door, maar we wachten op betere tijden om meer geld ervoor te krijgen.”

In totaal dingen zeven multinationals mee naar de koop van het voormalige Surland. Tot deze groep behoort ook een Surinaamse firma die in joint venture met een Amerikaanse maatschappij heeft ingeschreven.-.

Bron/Copyright:

/ Nickerie.net

,07/07/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics