Nickerie.Net, vrijdag 07 juli 2006  


Het weer in  Nederland: eerste hittegolf van 2006 een feit

DE BILT - Nederland had afgelopen dinsdag zijn eerste officiële hittegolf te pakken. Het KNMI maakte bekend dat de thermometers in De Bilt om 12.01 uur 30 graden aangaven. Dinsdag was de derde tropische dag op rij, waarmee is voldaan aan de criteria voor een hittegolf: vijf dagen boven de 25 graden, waarvan minstens drie met tropische temperaturen van 30 graden of meer.

Temperatuurverloop van deze week

De zomer van 2005 telde één hittegolf, die viel reeds in juni. De 21e eeuw heeft nu vijf hittegolven op haar naam staan, aldus het KNMI. Sinds 2003, toen het zeer warme veertien dagen duurde, heeft elk jaar zo'n periode van warm weer gehad. Sinds 1901 telde het KNMI 37 hittegolven. De langste hittegolf duurde achttien dagen en viel in juli en augustus 1975. Het jaar 1947, toen een zeer warme zomer op een zeer koude winter volgde, telde er liefst vier. In 1911, het eerste jaar in de twintigste eeuw met een hittegolf, 1941 en 1948 kende Nederland er twee.

De hittegolf blijft voortduren, zolang de maximumtemperatuur boven 25 graden blijft uitkomen. Ook op woensdag werd de 30 graden gehaald. Donderdag wordt het spannend, want het KNMI voorspelt dat de thermometer die dag op 24 graden blijft steken.

Door het warme weer van de afgelopen tijd is het zeewater aan de Nederlandse kust sterk opgewarmd en heeft het een aangenaam niveau bereikt om te zwemmen. Aan de westkust is het nu ongeveer 19 graden en op de Waddenzee een graad of 20. Ook in de rivieren is de temperatuur sterk gestegen, maar dat levert juist problemen op.

De weerkundigen in De Bilt waarschuwen verder voor sterke zonkracht. Deze kracht, een maat voor de hoeveelheid UV-straling, bereikt deze dagen waarden tussen 7 en 8. Dat zijn de hoogste waarden die in ons land mogelijk zijn. De huid verbrandt dan sneller.

Verwachting van de komende dagen (vanaf zaterdag 8 juli)

Bron/Copyright:

Nickerie.net / Volkskrant

,07/07/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics