Nickerie.Net, vrijdag 07 juli 2006  


Lubbers: minister Verdonk risico factor in kabinet Balkenende 3

Den Haag - CDA wil geen solo’s van Verdonk meer. Minister Verdonk kreeg advies harde toon te matigen, want ‘wat de premier niet wil, is dat ook dit kabinet weer struikelt’ Informateur Lubbers heeft er op verzoek van het CDA bij minister Verdonk op aangedrongen dat ze meer overleg moet plegen over gevoelige dossiers. Ook is op haar ingepraat om haar harde toonzetting in debatten te matigen. Dit melden verschillende bronnen in Den Haag.

Minister Verdonk (Integratie en vreemdelingen zaken)

De kwestie kwam aan de orde tijdens een geheim gehouden ontmoeting tussen informateur Ruud Lubbers, Verdonk en VVD-leider Mark Rutte. ‘Wat de premier niet wil, is dat ook dit kabinet weer struikelt’, verklaart een ingewijde. Volgens hem heeft Verdonk het advies gekregen gevoelige kwesties niet zelfstandig te beslissen, maar eerst voor te leggen aan de ministerraad.

Een kwestie als die rond het paspoort van Ayaan Hirsi Ali, waarop het kabinet Balkenende II viel, zou dan ‘nooit zo uit de hand lopen’.

Eerder maakten Balkenende en Verdonk de afspraak dat zij het dossier-Hirsi Ali in nauw overleg met hem zou afhandelen. Dat was nadat de Kamer in een spoeddebat de minister had opgedragen haar conclusie over de nationaliteit van Hirsi Ali te heroverwegen. Deze afspraak zou nu zelfs opnieuw zijn bevestigd, aldus de ingewijde.

Verdonk erkende gisteravond dat ze ‘een goed gesprek’ heeft gevoerd, maar zei dat dat is gegaan over de ‘inhoud’. De avond ervoor riep Balkenende Verdonk voor overleg naar het Torentje. Ze spraken daar over ‘knelpunten’ en ‘bananen schillen ’ in haar portefeuille, zegt de woordvoerder van Balkenende.

Hij wijst erop dat het vorige kabinet immers is gevallen op de portefeuille van Verdonk. Hij en de woordvoerder van de minister ontkennen ten stelligste dat zij door de top van het kabinet onder curatele is gesteld.

In een rompkabinet, dat niet op een vanzelfsprekende Kamermeerderheid kan rekenen, beschouwen de premier en de informateur de hoofdpijnportefeuille van Verdonk als een risico. De minister heeft al drie moties van afkeuring achter de rug. Naast ingewikkelde dossiers als de Inburgeringswet en de terugkeerregeling voor criminele Antilliaanse jongeren, wordt in september ook nog het rapport over de Schipholbrand verwacht.

Lubbers heeft in de informatiefase met enkele fractieleiders langdurig stilgestaan bij de politieke positie van Verdonk. Ook het CDA noemde tegenover de informateur het optreden van Verdonk als een van de potentiële struikelblokken voor het nieuwe kabinet.

VVD-leider Rutte nam afstand van oud-VVD-lijsttrekker Dijkstal. Die had in een interview gesteld dat Verdonk ‘echt in dat rijtje past met Dewinter en Le Pen’

Bron/Copyright:

Nickerie.net / Volkskrant

,07/07/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics