Nickerie.Net, zaterdag 08 juli 2006  


Spanningen over evaluatie Cotonou-overeenkomst

Eric Mahabier

Paramaribo - Tussen de Afrikaanse, Caribische en landen om de Pacifische Zee (ACP) en de Europese Unie (EU) zijn serieuze meningsverschillen gerezen over de wijze waarop de samenwerking die in de Cotonou-overeenkomst is vervat, moet worden geŽvalueerd. De ACP-landen vinden dat een goede uitvoering van deze overeenkomst uitblijft en dat daarom een grondige evaluatie moet plaatsvinden. De EU daarentegen vindt dat ze de tijd en het geld niet hebben voor een grondige evaluatie. Deze meningsverschillen zijn vorige week gerezen tijdens een ACP/EU-top tussen de handelsministers van de lidstaten.

Minister Clifford Marica van Handel en Industrie (HI) die Suriname op deze top vertegenwoordigde, zegt aan dWT dat partijen nu naarstig werken naar een oplossing voor dit probleem. Volgens de overeenkomst moet voor eind 2006 een veelomvattende evaluatie worden gepleegd. De EU wil nu hiervan afwijken. Een grondige evaluatie is voor de ACP belangrijk. Ze ondervindt meer dan ooit problemen om haar producten op de Europese markt kwijt te raken. Volgens Marica is de diepgaandere evaluatie hoognodig zodat de lidstaten de nodige maatregelen kunnen treffen naar eind 2007 toe wanneer de wereld gereed moet zijn voor de algehele handelsliberalisatie. ďVoor ons heeft een partnership geen zin als we onze producten niet kunnen leveren.

De ACP wil eerst een stukje ontwikkeling zodat we in staat zijn te produceren en onze goederen te leveren. En dan kunnen we verder praten over het integratieproces met betrekking tot de liberalisatie. Wij vragen geen geld, maar een grondige evaluatieĒ, zegt de HI-minister. Hij hoopt dat partijen elkaar vinden zodat verder naar ontwikkeling van de kleine economieŽn kan worden gewerkt.-.

Bron/Copyright:

/ Nickerie.net

,08/07/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics