Nickerie.Net, maandag 10 juli 2006  


Hoofdkapitein Souvenir trekt aan de bel Wegen West-Suriname verworden tot moeras

Daniëlla Tauwnaar

Paramaribo - Dorpsgemeenschappen in West-Suriname zijn nog altijd geïsoleerd. De wegen zijn zowat verworden tot een moeras en zijn daardoor zelfs te voet moeilijk te doorkruisen. Om de autoriteiten in Paramaribo te overtuigen van de beroerde staat waarin de wegen verkeren – en ook van het effect dat deze heeft op het sociale en economische leven van de lokale bewoners – kwam de hoofdkapitein Harold Souvenir der Kwinties gisteren met eigen beeldmateriaal naar de stad.

De kraters, ontstellende modderpoelen en ploeterende mannen en vrouwen spreken voor zich. “We zijn ten einde raad”, zegt Souvenir. “Hoe moeten we zo verder? Er is geen werkgelegenheid, geen openbaar vervoer, haast geen economische activiteit en geen inkomsten voor de gemeenschap.” De dorpen Witagron en Kaaimanston tellen nu nog ongeveer tachtig bewoners, weet Souvenir. Zij leven voornamelijk van landbouw, jacht en visvangst. Echter kan hun koopwaar zijn weg niet vinden naar Paramaribo en zitten de bewoners van het gebied verlegen om eerste levensbehoeften zoals rijst, spijsolie en melk.

Na vruchteloze verzoeken van granman André Mathias en kapitein Samuel aan de minister van Regionale Ontwikkeling, wil de hoofdkapitein, voor de zoveelste maal, aandacht te vragen voor het probleem van de dorpen in het West-Surinamegebied. Hij hoopt dat hij deze keer meer succes heeft. In mei gingen de bewoners van Bigi Poika ertoe over de weg te blokkeren, nadat rehabilitatie van de weg uitbleef. Kort daarna liet ook de kapitein van Redi Doti van zich horen, nadat de ‘ananasexport’ naar Paramaribo in gedrang kwam door de steile, onbegaanbare weg. RO-minister Michel Felisi liet vorige maand weten “bezig te zijn met de aanbesteding voor rehabilitatie” van de wegen te West-Suriname.-.

Bron/Copyright:

/ Nickerie.net

,10/07/2006

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics