Nickerie.Net WK 2006 Special, woensdag 06 september 2006  


Update: 06 september 2006

Materazzi wilde liever de zus dan het shirt van Zidane

Rome – De Italiaanse voetballer Marco Materazzi heeft twee maanden na de finale van het WK in Duitsland zijn lezing gegeven van het incident met Zinedine Zidane. De aanvoerder van het Franse elftal moest het veld af nadat hij Materazzi een ziedende kopstoot gaf.

Materazzi weersprak gisteren in de Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport dat hij de moeder en zus van Zidane had beledigd, zoals de Fransman heeft betoogd. De verdediger van Internazionale zegt dat hij reageerde op een hautaine opmerking van de vedette. „Als je mijn shirt zo graag wil hebben, geef ik je het wel na de wedstrijd”, beet Zidane zijn tegenstander toe nadat die aan het tricot had getrokken. „Ik heb liever je zus”, antwoordde Materazzi. Zidane ontstak daarop in woede en gaf de beruchte kopstoot, die zo pijnlijk het afscheid van de gelauwerde voetballer inluidde. Italië won ook nog eens de finale na strafschoppen.

Materazzi had zich verbaasd over die heftige reactie:„Op het voetbalveld worden veel ergere dingen gezegd”, aldus de 33-jarige international in de krant. Hij nodigde Zidane uit voor een verzoeningsgesprek.

(Trouw, 06-09-06)


Update: 21 juli 2006

 

Zidane en Materazzi geschorst

 

Zurich - De Fransman Zinedine Zidane heeft gisteren een schorsing van drie wedstrijden gekregen en een boete van 4.800 euro voor de kopstoot tegen de borst van de Italiaan Marco Materazzi in de finale van het wereldkampioenschap voetbal. Materazzi werd door de tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA gestraft met twee duels uitsluiting en een boete van 3.200 euro.

De confrontatie tussen de twee internationals is veelbesproken. In de verlenging van de finale in Berlijn hield Materazzi Zidane aan zijn shirt vast, waarna een woordenwisseling en de kopstoot volgden. Zidane kreeg de rode kaart op advies van de vierde official, waarna Italië wereldkampioen werd na strafschoppen.

Materazzi gaf toe de Fransman te hebben beledigd, maar wat hij precies heeft gezegd is onduidelijk. Liplezers uit diverse landen werden het niet eens. Zidane repte in een live uitzending op de Franse televisie, waarin hij excuses maakte maar geen spijt betuigde, van belediging van zijn moeder en zus. Materazzi ontkent dat de provocaties familie betroffen. Voor de tuchtcommissie gaven de spelers overeenstemmende verklaringen, maar die werden niet openbaar gemaakt door de FIFA.

Voor Zidane zou de schorsing slechts symbolisch zijn. De aanvoerder van het Franse team beëindigde zijn voetbalcarrière na de WK-finale en bood gisteren een alternatief aan. De tuchtcommissie accepteerde het strafvoorstel. Zidane gaat drie dagen deelnemen aan één van de humanitaire FIFA-projecten met kinderen, aan wie de Fransman overigens speciaal excuses aanbood na zijn kopstoot.


Woensdag 12 juli 2006

 

Zidane: Liever een klap op mijn bek

Werd Zidane beledigd? Jazeker, drie keer zelfs. Spijt van de kopstoot? Nee Excuses? Ja, dat wel.

PARIJS -  Topvoetballer Zinedine Zidane heeft na drie dagen van stilzwijgen tekst en uitleg gegeven. Op de Franse televisie vertelde hij wat er gebeurde tijdens de WK-finale tegen Italië en waarom hij een kopstoot gaf aan zijn Italiaanse tegenspeler Marco Materazzi. Volgens Zidane werd hij beledigd. ,,Het waren hele persoonlijke zaken, gericht tegen mijn moeder, tegen mijn zuster. Hij zei verschrikkelijke woorden en herhaalde die ook nog een aantal keren.’’ Zidane wilde niet ingaan op de precieze woordkeuze van zijn opponent. ,,Nou nee, het zijn heel erge dingen, heel persoonlijk.’’ En toen draaide Zidane zich dus om op het veld. ,,Je hoort het één keer en dan probeer je verder te gaan. Dan hoor je het nog een tweede keer en dan nog een derde keer.’’ En toen ging hij door het lint. ,,Ik reageerde. Natuurlijk was het iets wat je niet hoort te doen.’’


Zidane bood woensdag tijdens een tv-interview met de journalist Michel Denisot zijn excuses aan voor zijn gedrag tijdens de WK-finale.

De Fransman gaf op televisie tekst en uitleg bij de beelden. Het was de eerste keer dat hij het terugzag. ,,Ik ben er niet trots op.’’ Maar: ,,Soms zijn woorden erger dan daden. Ik krijg liever een klap op mijn bek dan zoiets te horen.’’ Spijt heeft hij niet. ,,Als ik spijt zou hebben zou ik hem gelijk geven in wat hij allemaal gezegd heeft tegen mij. Dat kan ik niet.’’

Zidane zou het zelfs om willen draaien. ,,De schuldige is degene die provoceert. Denkt u dat ik in de finale van een WK, 10 minuten voor het einde van mijn carrière, zomaar zo’n beweging zou maken? Omdat ik het leuk vind om te doen?’’ Hij wil zichzelf niet goed praten. ,,Er is geen excuus voor mijn gedrag. Ik zeg alleen dat de échte schuldige ook gestraft moet worden en dat is degene die provoceert.’’ Geen spijt dus, maar wel excuses.

Zidane weet dat hij voor jonge voetballertjes als rolmodel geldt, dat hij voor veel sportliefhebbers een icoon is. ,,Het werd gezien door twee, drie miljard televisiekijkers, door vele miljoenen kinderen. Aan hen bied ik mijn excuses aan. Ik bied mijn verontschuldigen aan aan alle mensen die het gezien hebben, want wat ik deed is niet toelaatbaar.’’ De lezing van Zidane is, al in een eerder stadium, tegengesproken door Materazzi zelf. ,,Zijn moeder heb ik al helemaal niet ter sprake gebracht. Voor mij zijn moeders heilig,’’ aldus de voetballer in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport.

 Naar boven


Zidane kan Gouden Bal verliezen

ROME - Zinedine Zidane moet mogelijk afstand doen van de Gouden Bal, de trofee die toebehoort aan de beste speler van het WK. Dat zegt Sepp Blatter, voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA, in een reactie op het wangedrag van de Franse voetbalvedette in de verloren WK-finale zondag tegen Italië.

"Ik heb de tuchtcommissie van de FIFA opdracht gegeven de rode kaart voor Zidane te onderzoeken", gaf Blatter aan. "Als uit dat onderzoek duidelijk naar voren komt dat hij tegen alle sportethiek in heeft gehandeld, moet de FIFA ingrijpen. Dat is onze verantwoordelijkheid, hoewel de uitverkiezing van de meest waardevolle speler van het WK eigenlijk geen FIFA-zaak is."

De Gouden Bal wordt na elk WK toegekend aan de voetballer die van de WK-journalisten de meeste stemmen krijgt. Vaak worden deze stemmen al voor het begin van de finale uitgebracht. Zidane is niet de eerste omstreden winnaar in deze uitverkiezing. Doelman Oliver Kahn (2002) en spits Ronaldo (1998) mochten na een zwakke prestatie in de WK-finale ook de Gouden Bal in ontvangst nemen, hetgeen eveneens tot veel kritiek leidde.

Zidane deelde zondag in de WK-finale een zware kopstoot uit aan tegenstander Materazzi. De FIFA wil in het eigen onderzoek "alle omstandigheden" van het incident boven tafel krijgen, dus ook mogelijke racistische of beledigende opmerkingen van de Italiaan.
(ANP)

 Naar boven


Update: dinsdag 11 juli 2006

Zidane geeft uitsluitsel op televisie

PARIJS - Aan al het gespeculeer over de aard en inhoud van de beledigingen tegen Zinedine Zidane komt waarschijnlijk een einde. De afgezwaaide aanvoerder van WK-finalist Frankrijk heeft toegezegd woensdagavond te verschijnen in een rechtstreeks tv-programma op het Franse Canal Plus. Zidane heeft ingestemd met een interview. De uitzending begint om 20.00 uur.

Volgens de manager van de voetbalheld zal de Franse voetbalvedette uitleggen waarom hij aan zijn Italiaanse tegenstander Marco Materazzi zondag in de WK-finale in Berlijn, door Italië gewonnen via strafschoppen, een doldrieste kopstoot tegen zijn borst uitdeelde. Zidane werd voor dat ernstige vergrijp uit het veld gestuurd op advies van de vierde official langs de lijn. Daarmee kwam een triest einde aan de grootse carrière van 'Zizou'.

Woedeuitbarsting
Sinds het nu al historische incident heeft Zidane nog geen enkel commentaar gegeven op zijn woedeuitbarsting. Volgens zijn slachtoffer Marco Materazzi, die het duel na medische behandeling kon voortzetten, had de Franse spelmaker hem ,,super arrogant'' behandeld.
Materazzi gaf toe
De Italiaanse verdediger gaf wel toe dat hij Zidane daarop had beledigd, maar wilde niet zeggen wat hij hem had toegeroepen. Materazzi benadrukte dat het om niets ernstigs ging en dat het iets was wat je wel vaker hoorde op een voetbalveld.
Deskundigen op het gebied van liplezen trekken de verklaring van de Italiaanse international echter in twijfel. Volgens de een zou Materazzi de zus van Zidane voor hoer hebben uitgemaakt, een ander houdt het erop dat de Italiaan de Fransman voor een zoon van een terroristische hoer zou hebben uitgemaakt. Zidane is van Algerijnse afkomst.
FIFA-onderzoek
De wereldvoetbalbond FIFA liet dinsdag weten dat een officieel onderzoek gaande is naar de rode kaart voor Zidane, waarin ook de ,,omstandigheden van het incident'' nadrukkelijk aan de orde zullen komen.
(ANP)

Naar boven


Zidane wordt vergeven vanwege zijn staat van dienst

Charles Bromet (Volkskrant)

BERLIJN - Ondanks zijn rode kaart in de verloren finale tegen Italië werd Zinedine Zidane uitgeroepen tot beste speler van het WK. Later deze week zal hij de kopstoot tegen Materazzi verklaren. Met een hoofd vol zorgen en als winnaar van de Gouden Bal voor beste speler van het toernooi heeft Zinedine Zidane het WK voetbal in Duitsland verlaten. Terwijl heel Frankrijk een antwoord verlangt op de vraag wat de 34-jarige middenvelder ertoe bracht Marco Materazzi met een kopstoot te vellen in de finale van zondag in Berlijn, zwijgt ‘Zizou’ vooralsnog.

Maar nog deze week zal hij uitleg geven over het incident in de verloren eindstrijd tegen Italië, dat een abrupt einde maakte aan zijn glansvolle carrière. Dat zei zijn zaakwaarnemer Alain Migliaccio. Zidane had zich al voorgenomen afscheid te nemen na het WK.

‘Materazzi heeft in elk geval iets zeer ernstigs tegen hem gezegd’, zei Migliaccio. ‘En Zizou zal binnen twee dagen laten weten wat het was. Hij heeft het mij nog niet verteld. Hij is iemand die niet zoveel zegt, maar zijn gevoelens opkropt. En dan, op een bepaalde dag, komt het eruit. Hij voelt zich nu treurig, logischerwijs. Hij is een mens, geen god.’

De FIFA maakte gisteren bekend dat de Argentijnse scheidsrechter Elizondo Zidane van het veld heeft gestuurd op aangeven van de zogeheten vierde official, Medina Cantalejo. Dit verklaarde de voetbalbond in reactie op de suggestie van de Franse bondscoach Raymond Domenech, dat de vierde official hulp zou hebben gehad van de televisie. Een speler wegzenden op basis van videobeelden is niet toegestaan.

De Franse nationale ploeg was gisteren voor de lunch te gast bij president Jacques Chirac, die Zidane een ‘exceptionele aanvoerder’ noemde. Hij weigerde een kritische kanttekening te plaatsen bij het gedrag van de voetballer.

Ook richtte hij het woord persoonlijk tot de speler die Frankrijk in 1998 naar de wereldtitel in eigen land leidde. ‘Je bent een virtuoos, een genie in het mondiale voetbal. En je bent ook een man met hart, toewijding en geloof. Daarom bewondert Frankrijk je en houden de mensen van je.’

Toen de Franse ploeg later op de middag op het balkon van een hotel aan de Place de la Concorde verscheen om de toegestroomde fans te bedanken, werd de naam van Zidane onophoudelijk gescandeerd. Zijn ploeggenoten duwden hem daarop naar voren, waarna de speler even nederig knikte.

Hij voelde zich zichtbaar ongemakkelijk met de situatie. Door zijn hoofd speelden enerzijds de verloren finale en het afscheid met een rode kaart. Anderzijds bleek de liefde van het Franse volk voor hem onvoorwaardelijk en werd hij, ondanks de kopstoot tegen Materazzi, door de internationale voetbalpers uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.

Daarbij liet hij de Italianen Cannavaro (tweede) en Pirlo (derde) achter zich.

Zijn ploeggenoten wezen unaniem op de grootse carrière van Zidane en weigerden een waardeoordeel uit te spreken over de kopstoot. ‘Ik vind het erg treurig voor hem’, zei verdediger William Gallas. ‘Het was zijn laatste WK en iedereen wilde winnen voor hem.

‘Hij kan het toernooi met opgeheven hoofd verlaten’, meende invaller David Trezeguet die als enige faalde in de beslissende serie strafschoppen. ‘Die ander (Materazzi), ook al heeft hij de beker gewonnen, kan dat niet. Omdat er meer is in het leven dan voetbal.’

‘We moeten Zidane bedanken. Want zonder hem hadden we de finale nooit gehaald’, zei verdediger Willy Sagnol.

Spits Thierry Henry zei: ‘Het enige dat ik tegen Zizou wil zeggen, en ik denk dat Frankrijk en de hele voetbalwereld dat ook tegen hem zouden moeten zeggen, is: dank je. Dat is alles.’

De Franse minister voor sport, Jean-François Lamour, liet zich wel kritisch uit en noemde het gedrag van Zidane onvergeeflijk. ‘Het blijft een vreemd afscheid voor iemand die een buitengewone kampioen blijft.’

In het Italiaanse kamp weigerde Materazzi op het incident in te gaan. Doelman Gianluigi Buffon wees alleen op de kwalijke rol van Zidane. ‘Het was een lelijke reactie. Maar in het voetbal gebeuren dit soort dingen soms. Het is niet de eerste keer dat Zidane zoiets heeft gedaan.’

Naar boven

Bron/Copyright:Nickerie.Net

Nickerie.Net / AFP / Trouw / Volkskrant / AD

11juli 2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics