Nickerie.Net, donderdag 13 juli 2006


Minister Verdonk opnieuw onder vuur, nu vanwege bevindingen Schipholbrand

’JACHT OPEN OP VERDONK’

Paul Jansen en Ron Korver , Telegraaf

DEN HAAG- Er hangt minister Verdonk (Vreemdelingenzaken) nieuw politiek onweer boven het hoofd. Volgens Haagse bronnen zal „de jacht op de bewindsvrouw worden geopend” als het langverwachte rapport over de Schipholbrand naar buiten komt. Een concept van het als ’explosief’ betitelde rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, die wordt voorgezeten door mr. Pieter van Vollenhoven, circuleert sinds eind vorige week in zeer kleine kring op een aantal departementen. De top van het ministerie van Justitie zou zich rot geschrokken zijn van de bevindingen.

Stevige kritiek

De Ministers Verdonk en DonnerDe Ministers Verdonk en Donner

De Onderzoeksraad levert in de ontwerptekst stevige kritiek op de gang van zaken rond de brand in het cellencomplex op Schiphol, waarbij eind oktober vorig jaar elf vastgezette vreemdelingen omkwamen. In een feitenrelaas wordt duidelijk dat Justitie grote steken heeft laten vallen rond de ramp in het detentiecentrum. Ook de Rijksgebouwendienst, de politie en de brandweer worden op de korrel genomen. Hoewel het rapport de ministers Donner (Justitie) en Verdonk niet direct kapittelt, dreigen voor de verantwoordelijke bewindslieden toch problemen. Vooral laatstgenoemde VVD-minister haastte zich na de ramp, en daarna, te roepen dat personeel en hulpverleners bij de Schipholbrand adequaat hebben gehandeld. Uit het rapport komt een ander beeld naar voren.

De Schipholbrand zou daarmee een nieuwe affaire kunnen worden zoals de paspoortzaak rond Ayaan Hirsi Ali. Ook in die kwestie oordeelde Verdonk snel, namelijk dat het ex-Kamerlid wegens leugens nooit het Nederlanderschap had verkregen. De bewindsvrouw moest daar later na zware politieke druk op terugkomen. Uiteindelijk viel het kabinet over de zaak. Het rapport zal volgens de Rijksvoorlichtingsdienst in september naar buiten komen. Justitie wilde gisteravond niet reageren. Van Vollenhoven beklaagde zich al over het optreden van Justitie tijdens zijn eigen onderzoek. Overlevenden van de brand waren tegen de afspraak uitgezet, namenlijsten van gedetineerden onoverzichtelijk en de dossiers van de getuigen van de Dienst Justitiële Inrichtingen kwamen laat boven water.


Archief: Donderdag 27 oktober 2005 10:15

Brand in cellen Schiphol: Elf doden

Bij een brand in het cellencomplex op luchthaven Schiphol zijn elf gevangenen om het leven gekomen. Vijftien gedetineerden en politieagenten raakten gewond, vier van hen liggen nog in het ziekenhuis. De brand was om drie uur onder controle Elf dodenDe brand brak iets na twaalf uur uit. In het gehele complex zaten 350 gevangenen, in de afdeling waar de brand woedde 43. De gedetineerden worden overgeplaatst.

Illegalen

Alle slachtoffers (red. N.Net - waaronder ook Surinamers) zijn illegalen die vastzaten om te worden uitgezet. In het detentiecentrum op Schiphol, dat al eens deels uitbrandde vlak voor de oplevering in 2002, worden vooral bolletjesslikkers en illegalen vastgehouden.

Alle deuren gingen na het brandalarm open en drie gedetineerden die probeerden te ontsnappen zijn opgepakt. In de omgeving van de luchthaven is gezocht, maar de politie heeft niemand gevonden. Er zijn nog acht gevangenen voortvluchtig.

Over de oorzaak van de brand, die rond drie uur vannacht onder controle was, is nog niets bekend. Het is mogelijk dat een gedetineerde brand heeft gesticht in zijn cel. De gemeente Haarlemmermeer heeft donderdagochtend een groot onafhankelijk onderzoek aangekondigd.

'Verschrikkelijk' Premier Jan Peter Balkenende (CDA) noemt de brand verschrikkelijk. 'Ik ben geschrokken van een ramp met deze omvang. Onze gedachten gaan uit naar de nabestaanden,' zei de minister-president.

Ook VVD-minister Rita Verdonk (Vreemdelingenzaken) noemt de brand afschuwelijk. Zij kwam, samen met CDA-minister Piet Hein Donner (Justitie), om tien uur vanochtend naar het complex.

Bron/Copyright:

Nikerie.Net / Telegraaf

,13-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics