Nickerie.Net, vrijdag 14 juli 2006


Opslagmethode met proteďnes levert enorme capaciteit

Venkatesan Renugopalakrishnan (Renu), FIU professor of Biomedical Engineering

Harvard-onderzoeker Venkatesan Renugopalakrishnan heeft een nieuwe methode ontwikkeld om data op dvd-achtige schijfjes op te slaan. Door het gebruik van de stof bacteriorhodopsine, een proteďne die onder invloed van licht een andere vorm aanneemt, kunnen 'dvd's' gemaakt worden die volgens hem tot twintig keer meer data kunnen bevatten dan Blu-ray-schijven. Uiteindelijk, zo voorspelde de professor, moet een capaciteit van vijftig terabyte per schijf mogelijk zijn. Daarmee zouden harde schijven volgens hem overbodig worden. Commerciële toepassingen van de vinding zouden binnen twee jaar verwacht mogen worden.

Renugopalakrishnan stelde dat zulke enorme hoeveelheden data op een schijfje wel nadelen hebben: 'Diefstal wordt wel erg eenvoudig. Daar zal men zich tegen moeten beschermen.' Het laat zich echter aanzien dat er wel wat praktischere problemen zijn. Zo hebben de gebruikte proteďnen een doorsnede van slechts enkele nanometers, terwijl de golflengte van bijvoorbeeld een Blu-ray-laser een factor honderd groter is. Hoe de gegevens uitgelezen moeten worden, werd echter niet toegelicht. Critici merkten verder op dat de steeds grotere opslagcapaciteit van disks weliswaar bruikbaar is, maar dat de transfersnelheden en toegangstijden voor een dergelijk medium zo langzamerhand de pan uitrijzen. De huidige markt zou eerder om snellere dan om grotere opslagmethoden vragen.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Tweakers

,13-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics