Nickerie.Net, vrijdag 14 juli 2006


Volkskrant

Droogte in Nederland wordt precair

Bilt - Het lijkt er op dat Nederland meer en meer verzeild raakt in een periode van bijzondere droogte. Terwijl de watertekorten verder toenemen, is op de weerkaarten voor de komende tien dagen geen spoor van regen terug te vinden. Wel blijft het zonnig en warm en gaat de verdamping van water uit de Nederlandse bodem gewoon door.

De atmosfeer boven het Europese continent zit al enige tijd vast. Hogedrukgebieden regeren boven de Britse eilanden en de Noordzee. Voor Nederland betekent dit een sterke nadruk op winden uit het noorden of noordoosten, de aanvoer van droge en vrij warme tot warme lucht en het meestentijds ontbreken van wolken.

Toch ontbreekt de bewolking niet helemaal. Vanochtend bijvoorbeeld is boven het zuiden mogelijk nog wat bewolking zichtbaar, horend bij een zwak koufront dat Nederland in die omgeving verlaat. Tegelijkertijd Europese kan vanaf de Noordzee bewolking het noorden binnendrijven.

Later vandaag wordt het overal zonnig en komt het kwik bij een matige, aan zee vrij krachtige noordelijke tot noordoostelijke wind toch weer op waarden tussen 20 en 26 graden uit. Vanaf morgen bepaalt een nieuw hogedrukgebied het weer in Nederland. Het centrum ervan komt boven het midden van de Noordzee te liggen en houdt daar een aantal dagen stand. De kans bestaat dat dit hogedrukgebied zich maandag of dinsdag weer iets naar het westen terugtrekt. Mocht dit inderdaad gebeuren, dan zou het vanaf dat moment tot enige afkoeling kunnen leiden. Tot die tijd is het zonnig en warm met middagmaxima meest tussen 25 en 30 graden.


Telegraaf

Groenteprijzen vliegen omhoog door hitte

Helft van graanoogst in gevaar

AMSTERDAM - Kippen lijden aan hittestress en graan verbrandt op de akkers. En als de droogte nog langer aanhoudt, vliegen de prijzen voor groente in de supermarkt later dit jaar omhoog. „Niet overal komen groentetelers zo makkelijk aan water als in Nederland. Dus kun je in West-Europa een schaarse productie van sla, broccoli en bloemkool verwachten”, zegt Siem Appel, LTO-voorzitter Vollegrondsgroente uit Benningbroek.

Kippenboeren houden ’s nachts wacht in stallen

Zelf start de koolteler ook met beregenen van zijn rode en witte kool. De koolteler wrijft zich voorzichtig in de handen. „Ook 1959 en 1976 waren enorm droge jaren met zeer hoge groenteprijzen. Voor de consument is het minder leuk, want we helpen zo de inflatie wel omhoog. Het groentevak in de supermarkt zal er dit najaar een stuk schraler uitzien.” Voor de veehouderij biedt de aanhoudende warmte geen voordelen, maar groeit uit tot een kolossaal probleem. „Kippenhouders slapen ’s nachts bij hun kippen om ze zoveel mogelijk in leven te houden”, weet pluimveeverwerker Cees van Miert uit Breukelen. Voor de tientallen boeren die bij hem kippen afleveren geldt allemaal hetzelfde: de hele nacht blijven ze in de stal om zeker te zijn dat de ventilatie werkt. „Er hoeft maar een kleine hapering in te zitten, of het gaat verkeerd.”

Waternevel Als het echt te heet wordt in de stallen, vallen de kippetjes dood neer. „Dan begeeft het hartje het”, verklaart Van Miert. Overdag geven boeren de kuikens verkoeling door een fijne waternevel door de stal te sproeien. „Dat vinden ze heerlijk, en het scheelt vijf graden met de buitentemperatuur. ’s Nachts gaan overal alle luiken open om de warme lucht eruit te blazen.” Akkerbouwers op zandgrond in Twente en Drenthe beschouwen hun graan als verloren. „Dertig tot vijftig procent van de oogst is weg”, stelt een woordvoerster van LTO, al gaat het om een regionaal, dus geen landelijk, probleem. „Alleen op die plekken waar boeren van het waterschap niet mogen beregenen, is het gevaarlijk.” Veel aardappelen zijn alleen nog te redden als er snel een weersomslag komt. Volgens koolteler Appel zorgt de droogte ervoor dat veel groentesoorten minder goed houdbaar zijn het komende jaar. „Temperaturen van 25 tot 30 graden, daar houden die bladgewassen niet van. De groei staat stil, en begint pas weer na een regenbui. Dat verkort de houdbaarheid.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant / Telegraaf

,14-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics