Nickerie.Net, maandag 17 juli 2006  


Pardon Moiwana-moorden geaccepteerd

MOENGO - “Meki den naki anu dyi den dyuka di den kiri (Laten ze applaudiseren voor de dyuka die ze hebben vermoord)”. Tot drie keer toe kwam zaterdagmiddag in het Julianastadion te Moengo dit verzoek aan aanwezigen bij de ceremonie waarbij verontschuldigingen aan de nabestaanden van de Moiwanaslachting en de totale Surinaamse bevolking werden aangeboden. De oproep van hoofdkapitein Eddy Tommy, die ietwat hard overkwam, werd beantwoord met een schuchter en ingehouden applaus van de aanwezige regeringsleden en andere aanwezigen uit Paramaribo.

Een deel van de slachtoffers, waaronder vrouwen en kinderen, die afgevoerd werden na de slachting te Moiwana. Bij deze slachting werden weerloze burgers met kogels doorzeefd door leden van het Surinaamse leger onder leiding van Desi Bouterse.Een deel van de slachtoffers, waaronder vrouwen en kinderen, die afgevoerd werden na de slachting te Moiwana. Bij deze slachting werden weerloze burgers met kogels doorzeefd door leden van het Surinaamse leger onder leiding van Desi Bouterse.

 Kapitein Tommy, afgezant van granman Matodja Gazon van de Aucaners, wees er in zijn toespraak op dat ondanks de verontschuldiging, het leed dat de stam en directe nabestaanden is aangedaan, zal blijven. Hij gaf namens het stamhoofd aan dat de excuses zijn geaccepteerd. Het smartengeld mag volgens de marrondignitaris nog zoveel zijn, maar het verlies van mensenlevens maakt het niet goed. Namens het traditioneel gezag deed Tommy een oproep aan de regering erop toe te zien dat de geschiedenis rond de slachting van Moiwana correct wordt opgetekend. Voorts werd geëist dat het Moiwanagebied weer tot ontwikkeling wordt gebracht zodat nabestaanden en anderen die daar behoefte aan hebben, een goede plek hebben om te wonen.

Nu de verontschuldigingen zijn aangeboden en geaccepteerd, zullen de nabestaanden een manier vinden om zelf het leed te verzachten. De kapitein dankte “het buitenland” voor de steun om de aanklacht bij het IACHR tot een succes te maken. Hij complimenteerde ook de regering omdat deze de zaak nadat het vonnis was uitgesproken niet op de spits heeft gedreven en geen olie op het vuur heeft gegooid. Voordat het pardon werd geaccepteerd, pleegden de traditionele leiders tijdens een schorsing overleg om vast te stellen of de wijze waarop president Ronald Venetiaan het excuus had aangeboden aan de verwachtingen van de nabestaanden en de stam der Aucaners had voldaan.


Achtergrondinformatie Moiwana slachting

Moiwana is een voormalig bosnegerdorp in het district Marowijne in het oosten van Suriname. Op 29 november 1986, tijdens de Binnenlandse Oorlog tussen het Surinaamse leger onder leiding van Desi Bouterse en het junglecommando onder leiding van Ronnie Brunswijk, vond er een slachting plaats, die bekend staat onder de naam Moiwana'86. Daarbij kwamen ca. 50 mensen om, waaronder zwangere vrouwen en kinderen. De overlevenden vluchtten met duizenden andere bewoners van het binnenland over de rivier de Marowijne naar het buurland Frans-Guyana. Het dorp raakte overwoekerd door het omringende oerwoud. In een van de Franse opvangkampen werd een monument voor de slachtoffers opgericht.

De mensenrechtenorganisatie Moiwana'86 heeft zich jarenlang ingezet voor gerechtigheid met betrekking tot deze gebeurtenis. Op 15 augustus 2005 werd bekend dat het Inter-Amerikaans Hof voor de Mensenrechten de regering van Suriname heeft veroordeeld inzake de massamoord. De regering moet nabestaanden van de slachtoffers een vergoeding uitkeren; moet smartegeld en schadevergoeding uitkeren aan de overlevenden; moet de daders vervolgen; en moet fondsen ter beschikking stellen voor de onntwikkeling van het dorp. De regering van Suriname is ook veroordeeld in de kosten van het proces.

15 juli 2006 bood president Venetiaan namens de staat zijn excuses aan voor het gebeurde. De nabestaande willen meer dan excuses, zij willen dat de schuldigen vervolgd worden.

Bron/Copyright:

Nickerie.net / DWT

,17/07/2006

Naar boven

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics