Nickerie.Net, maandag 17 juli 2006


Voetbaltrots van Italianen ligt alweer aan diggelen

Onverholen vreugde in Napels en Rome en in het kamp van Torino over terugzetting -  Juventus naar tweede divisie

Allart Hoekzema (Volkskrant) 

ROME - Italië werd in Duitsland wereldkampioen voetbal en juichte vervolgens harmonieus en vereend. Nu reageert het land hopeloos verdeeld op de zware veroordelingen van vier topclubs. Wie is het geweest? Dante misschien vanaf zijn paradijselijke wolk, met een nieuwe Goddelijke Tragikomedie. Of Pirandello, met een niet eerder uitgegeven meesterwerk over de schizofrene volksaard. Welke briljante maar cynische dramaturg heeft het script voor de laatste groteske Italiaanse verwikkelingen geschreven? De voetballiefhebbers in Italië zijn ervan overtuigd dat de Azzurri de wereldtitel veroverden dankzij de commotie rond het kolossale corruptieschandaal in de Serie A.

Het land vierde feest, trots en hecht, een kleine week lang. Maar toen kwam het schandaal als een boemerang terug: de pas herwonnen eenheid ligt alweer aan diggelen.

Afgelopen vrijdagavond om negen uur verbande het sporttribunaal in Rome Juventus, Fiorentina en Lazio Roma naar de Serie B.

‘Juve’ zal er wel een tijdje blijven, met een extra handicap van min 30 punten. Ook voor de Florentijnen (min twaalf) en Romeinen (min zeven) zal het moeilijk worden meteen terug te klauteren naar het walhalla van de Serie A.

Volgens het sporttribunaal heeft AC Milan in iets mindere mate fraude gepleegd. Daarom hoeven de Milanezen niet naar de Serie B.

Meer dan een bijrol in A zit er komend jaar niet in, vanwege een aftrek van vijftien punten. Eigenlijk mag Milan niet mopperen: de Champions League is buiten bereik, maar heel Europa zal de club volgend seizoen zien ronddraven in de UEFA Cup.

Fabio Cannavaro, Juventus-speler en Azzurri-aanvoerder, hield tijdens een privé-huldiging in zijn geboortestad Napels de wereldbeker boven zijn hoofd, toen het nieuws van de zware veroordelingen bekend werd. Hij trok bleek weg. De Napolitanen juichten. Juventus voor het eerst in zijn 109-jarige bestaan in de Serie B? Net goed, vond Napels, dat tenslotte enkele jaren terug zijn stadsploeg ook zag afdalen naar de laagste regionen.

Juventus-president Giovanni Cobolli Gigli reageerde geschokt op de verbanning en de puntenaftrek.

‘Ongehoord en onaanvaardb aar!’ De supporters van Juventus hingen een spandoek op bij het clubgebouw. ‘Dit is pijnlijker dan een kopstoot van Zidane.’ Op hetzelfde moment kwamen tifosi van stadsrivaal Torino zingend en toeterend voorbij.

Vergelijkbare taferelen werden gesignaleerd in Rome en Milaan.

De Lazio Roma-aanhang heeft het hele weekeinde geprotesteerd tegen clubpreses Claudio Lotito. De AS Roma-supporters drinken en dansen, omdat hun ploeg door de straffen voor de concurrenten mee mag doen aan de Champions League.

Terwijl AC Milan spreekt van een ‘politieke veroordeling’, claimt Inter de landstitels van 2005 en 2 0 0 6.

De meest zonderlinge reactie vond plaats in Florence. De paarse Fiorentina-aanhang scandeerde spreekkoren tegen de nationale ploeg en tegen ex-bondscoach Marcello Lippi en diens opvolger Roberto Donadoni. ‘Wij zijn Florentijnen, geen Italianen. De nationale sportjustitie is walgelijk en geldt niet voor ons!’

De gedeelde trots en blijdschap na de WK-zege hebben snel plaatsgemaakt voor de traditionele stads- en regiorivaliteit. De veroordeelde clubs voelen zich nu in het inferno. Maar onafhankelijke observatoren erkennen dat het Italiaanse voetbal zich in werkelijkheid op de louteringsberg bevindt.

Een strenge, serieuze sportjustitie is minstens zo heilzaam voor de geloofwaardigheid van Italië als een wereldbeker.

Giuseppe Gazzoni Frascara, exclubvoorzitter van Bologna, legde eind vorige week de vinger op de zere plek. ‘Dankzij de recente regeringswisseling is het voetbalschandaal naar boven gekomen.

Het oude kabinet-Berlusconi zou het onder het tapijt hebben gehouden.’

Silvio Berlusconi bevestigde Frascara’s stelling met een onbeschaamd pleidooi voor amnestie voor de schuldige clubs.

Romano Prodi, de nieuwe premier van centrumlinks, heeft gezegd dat elke vorm van clementie uit den boze is. Jarenlang was het Italiaanse voetbal een moeras van intriges, politieke bemoeienis en belangenverstrengeling. In die dampende poel kon ex-Juventusbaas Luciano Moggi zijn frauduleuze systeem creëren. Nu wil bondstoezichthouder Guido Rossi met straffe hand en nieuwe regels een transparant bassin scheppen.

De veroordeelde clubs gaan deze week in hoger beroep, in de hoop dat het hof van appèl van de bond een verzachtende correctie zal toepassen.

Mocht dat niet gebeuren, dan zal de bestuursrechter zich waarschijnlijk over de zaak buigen.

Toezichthouder Rossi heeft met de UEFA afgesproken dat elke Italiaanse club die zich wendt tot een administratief gerecht, voor enkele jaren zal worden uitgesloten van de Europese Cuptoernooien.

Wie het meest laconiek op de hele situatie reageert, is Giulio Andreotti, senator voor het leven, zevenvoudig ex-premier en oer-Italiaan.

‘Hoe het ook mag aflopen, ik denk dat ons land het komend seizoen met iets meer interesse naar de Serie B zal kijken.’

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

,17-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics