Nickerie.Net, dinsdag 01 augustus 2006


Juli was de warmste maand in driehonderd jaar

01-augustus-2006 (Mieke van der Veer,  Volkskrant)

Amsterdam - Het warme zomerweer van juli heeft vele records gebroken. De aanhoudende hitte is ongetwijfeld aan niemand voorbij gegaan. Overdag en ’s nachts werd naar verkoeling gezocht. Uitgerekend deze maandag, de laatste dag van de maand, kwam een einde aan de langste hittegolf in dertig jaar. Juli kende twee hittegolven. Alleen tussen vrijdag 7 en vrijdag 14 juli was het iets minder warm.

Deze maand begon met een hittegolf in de eerste week. Zaterdag 15 juli was de eerste zomerse dag van de tweede hittegolf, die maandag na zestien dagen is omgeslagen in normaal Hollands zomerweer. De komende tien dagen zal een nieuwe tropische periode uitblijven.

De langste hittegolf die tot nu toe in de boeken werd bijgeschreven, werd gemeten in 1975. Nederland kende toen een periode van 18 dagen.

Een hittegolf is een periode van minstens vijf aansluitende dagen met in De Bilt zomerse temperaturen van 25 graden Celsius of warmer, waarvan zeker drie dagen tropisch zijn, 30 graden Celsius of meer. De laatste Nederlandse zomer met twee hittegolven dateert uit 1948.

De temperatuur was deze maand 5 graden hoger dan normaal. In De Bilt werd een gemiddelde temperatuur van 22,3 graden gemeten, tegen normaal 17,4 graden. Door het verbreken van het record van 21,4 graden uit 1994, is juli 2006 de warmste maand sinds het begin van de metingen, dit jaar precies driehonderd jaar geleden.

Behalve de warmte zijn ook andere records gebroken. Het aantal zonuren is bijzonder, evenals het aantal zomerse en tropische dagen.

Juli 2006 was met gemiddeld 310 uren zon zeer zonnig. Normaal is dat over het hele land 201 uur. Met elf dagen tropische warmte en 26 zomerse dagen worden de records van acht tropische dagen in 1941 en 1994 en 22 zomerse dagen in 1994 verbroken.

De hoogste temperatuur die werd gemeten, was in Westdorpe, Zeeuws-Vlaanderen. Daar werd het op woensdag 19 juli 37,1 graden.

Nog net iets minder warm dan het landelijke warmterecord van 38,6 graden dat in augustus 1944 in Warnsveld in Gelderland werd gemeten. De zomer is voorlopig nog niet ten einde. De kans is groot dat augustus ook een warme maand wordt. Uit statistieken is gebleken dat wanneer juli een gemiddelde temperatuur had die 5 graden boven het langjarige gemiddelde lag, augustus ook vaak 2 tot 2,5 graden warmer is dan normaal.

Waterverbruik tijdens hitte anderhalf keer hoger

In de eerste 26 dagen van juli gebruikten de Nederlandse huishoudens ruim 104 miljard liter drinkwater. Topdag was 19 juli toen 4,5 miljard liter water uit de kranen stroomde. Volgens waterbedrijf Vitens, het grootste van Nederland, is ongeveer anderhalf keer zoveel water verbruikt als normaal.

Dat record komt volgens de woordvoerster van Vitens waarschijnlijk doordat mensen hun tuinen sproeiden en zwembaden vulden.

Zondag 9 juli (26,2 graden) verbruikte Nederland het minste water, ruim 3,3 miljard liter. Het verbruik piekte tussen zeven en negen uur ’s ochtends en tussen acht en tien in de avond.


01-augustus-2006 (Telegraaf)

Einde aan hittegolf na zestien dagen

 

DE BILT - Na zestien dagen is een einde gekomen aan de tweede hittegolf van dit jaar. De temperatuur steeg maandag in De Bilt tot 'slechts' 24,3 graden. Voor een hittegolf is minimaal 25 graden noodzakelijk. De hittegolf duurde zestien dagen en was daarmee de langste in dertig jaar.
  Einde aan hittegolf na zestien dagen

Dat liet het KNMI maandag weten. De hittegolf is de op drie na langste ooit. In 1975 kende Nederland een hittegolf van achttien dagen, in 1976 en 1947 duurde een hittegolf zeventien dagen.

Een hittegolf is een periode van minstens vijf dagen met in De Bilt temperaturen van 25 graden of meer. Drie dagen daarvan moeten tropisch zijn, met een temperatuur van 30 graden of hoger. De hittegolf duurt, zolang de thermometers in De Bilt 25 graden of meer aangeven.

De eerste hittegolf van dit jaar begon op 30 juni en duurde een week. Volgens het KNMI komt het zelden voor dat een zomer twee of meer hittegolven oplevert. De laatste keer dat dat dat gebeurde was in 1948, daarvoor nog in 1941 en 1911. De zomer van 1947 telde maar liefst vier hittegolven met een totale lengte van 38 dagen.

Of Nederland deze zomer nog met meer hittegolven te maken krijgt, is volgens het KNMI niet duidelijk. Wel is bekend dat vaak op een bovengemiddeld warme julimaand een warme augustus volgt.


22-juli-2006

Zomer zit vast in een stevige omega-blokkade

Martijn van Calmthout (Volkskrant)

DE BILT - De maand juli van 2006 gaat met de tweede en nog steeds voortdurende hittegolf een historisch record vestigen. Het is voorlopig de maand met de hoogste gemiddelde etmaaltemperatuur in driehonderd jaar: 22,1 graden. De huidige zomer, zeggen meteorologen in De Bilt, is in de greep van een omega-blokkade, genoemd naar de boogvorm die depressies beschrijven. Dergelijke blokkades houden zichzelf in stand, waardoor warm en droog weer soms weken kan aanhouden.

Tussenstand thermometer op 19 juli 2006 in Maarssen (Nederland). Fotografie: Akhielesh Mahabier (Nickerie.Net)

Bij statistici van het KNMI in De Bilt staat de gemiddelde etmaaltemperatuur nu 0,7 graden boven het vorige record, 21,4 graden in 1994. Zelfs een extreme weersomslag kan er niet toe leiden dat dit het hoogst gemiddelde is sinds 1706, toen werd begonnen met het systematisch bijhouden van weergegevens. Normaal voor juli is een gemiddelde van 17,4 graden. Tot voorbij volgend weekend voorspellen de computers aanhoudend zomers warm, met hooguit een enkele onweersbui.

Bij omega-blokkades ligt een massief hogedrukgebied boven West-Europa. Depressies vanuit de Azoren worden daardoor ver naar het noorden gevoerd, voordat ze het continent bereiken. Uiteindelijk bewegen ze via Scandinavië terug naar het zuiden. Het ontstaan en standhouden van blokkades is goeddeels toeval.

Maar is een zomermaand eenmaal heet, dan is de kans groot dat de volgende maand dat ook is. Dat blijkt uit historische reeksen in De Bilt. KNMI-klimatoloog Geert-Jan Oldenborg schat dat een julimaand die vier graden warmer is dan normaal, wordt gevolgd door een augustus die zeker anderhalf tot twee graden warmer is. De kans daarop is 95 procent.

De hete zomer past in de scenario’s voor de opwarming van Nederland door het broeikaseffect. Maar een bewijs ervoor is het niet. Het KNMI verwacht dat 2006 zelfs niet in de recordreeks sinds 2000 van abnormaal hete jaren komt. Daarvoor was de afgelopen winter wereldwijd te koud.


'Juli wordt warmste maand ooit'

DE BILT - Juli 2006 wordt waarschijnlijk de warmste maand ooit. Die verwachting heeft een woordvoerder van het KNMI zaterdag uitgesproken. De gemiddelde temperatuur over de eerste 21 dagen van de maand lag boven de 22 graden Celsius. Tot nu toe is juli 1994 de warmste maand ooit met gemiddeld 21,4 graden. "Gezien de voorspellingen voor de komende dagen denk ik dat we ruim boven de 22 graden gaan uitkomen," aldus de zegsman van het weerbureau. "Een unieke gebeurtenis. Het wordt de warmste maand sinds 1706 toen we zijn begonnen met registreren."

Klimaat

Als het warmterecord inderdaad sneuvelt, past dat in de scenario's van het KNMI waarin ontwikkelingen van het klimaat worden geschetst. Daarin neemt de kans op hitte de komende decennia toe. De vier klimaatscenario's laten rond 2050 in de zomer in ons land een opwarming zien tussen de 0,9 en 2,3 graden.

Wat betreft de droogte is een record nog niet in zicht hoewel het volgens het KNMI wel uitzonderlijk droog is. Gemiddeld kampt Nederland met een neerslagtekort van 180 millimeter. Op enkele plaatsen, vooral in Overijssel, berekent het KNMI een tekort van 240 millimeter. In het recordjaar 1976 liep het neerslagtekort op tot 300 millimeter.

Tropische dagen

Volgens de meteorologische dienst Weathernews is er zaterdag een record gevestigd wat het aantal tropische dagen in een zomermaand betreft. Weathernews telt tot nu toe negen dagen waarop de temperatuur in De Bilt boven 30 graden is uitgekomen. "Dat is sinds vorige eeuw niet meer voorgekomen", aldus het bedrijf. Juli 1941 en juli 1994 waren de vorige recordhouders met elk acht.

Het einde van de hitteperiode is volgens Weathernews nog niet in zicht. In de eerste helft van de volgende week komen er volgens verwachting nog drie tropische dagen bij.

Zuinig

Waterbedrijf Vitens heeft zijn klanten in Overijssel opgeroepen zuinig te zijn met water en het sproeien van de tuin tijdelijk achterwege te laten. Dat heeft Vitens zaterdag bekendgemaakt. De oproep heeft niet zozeer te maken met een dreigend watertekort, maar is bedoeld om drukproblemen te voorkomen die ontstaan door extreem hoog waterverbruik, vooral tussen zes en twaalf 's avonds.

Voor Vitens-klanten in Gelderland geldt geen oproep maar wel een advies om het "niet-noodzakelijk" watergebruik te beperken. Vitens is met 1,6 miljoen aansluitingen in onder meer Friesland, Gelderland, Overijssel en Noordoostpolder het grootste waterbedrijf in Nederland.

Geen zorgen

Volgens de overkoepelende Vereniging van Waterbedrijven in Nederland (VEWIN) hoeft de consument zich geen zorgen te maken over watertekorten. Onder de kop 'Nederland heeft genoeg water' laat deze organisatie op haar website weten dat de watervoorraad in Nederland niet op kan raken.

Er is ruim voldoende duin- en grondwater, zei een woordvoerder zaterdag in een toelichting. "In Nederland is dat goed geregeld."


21-juli-2006

Hittegolf in Nederland duurt voort

Bilt - Het einde van de tweede hittegolf van het zomerseizoen is nog niet in zicht. Het blijft ook de hele volgende week doorzomeren. Wel wordt het vanaf zondag iets minder heet. Verder valt soms een heel plaatselijke (onweers)bui. Omdat het dus warm blijft, is de kans groot dat juli 2006 de warmste maand ooit gaat worden. Inmiddels zijn er ook temperatuurrecords gebroken.

Het voormalige temperatuurrecord voor juli stond op naam van Maastricht en bedroeg 36,9 graden. Dat is nu verslagen door een plek in Zeeland. Woensdagmiddag werd het Westdorpe, in Zeeuws-Vlaanderen namelijk 37,1 graden. Net over de oostgrens, werd het in het Duitse Kalkar maar liefst 38,6 graden. In De Bilt werd het 35,7 graden, goed voor een (stations)record. Gisteren was het zo’n 5 graden minder warm, maar nog steeds werd het dus op veel plaatsen tropisch warm.

De neerslagkansen blijven erg laag. Vandaag is het eerst zonnig en droog. Vanmiddag echter ontstaan een paar stapelwolken, waaruit een heel enkele onweersbui kan groeien. Het wordt tussen 27 en 33 graden bij een zwakke tot matige westelijke wind. Morgen valt er een enkele regen- of onweersbui. Door een hogere luchtvochtigheid voelt het met dezelfde middagtemperaturen dan extra drukkend aan.

Zondag wordt het wat minder warm met maxima tussen 24 en 30 graden. Er zijn dan flinke zonnige perioden. Vanaf maandag waait de wind zwakjes uit noordelijke richtingen, maar dat heeft weinig invloed op de middagtemperatuur. Wel worden de nachten wat frisser met minima rond een graad of 15.


19-07-2006:

Tropische temperaturen in Nederland - op naar een juli-record?

Nederland - Het is al een paar dagen in Nederland warmer dan in Nickerie. Terwijl de temperaturen in het rijstdistrict deze dagen tussen de 25 en 30 graden schommelen met een heerlijke zeewind vanuit de Atlantische oceaan,  smachten miljoenen Nederlanders naar verkoeling.  Al een paar dagen passeren de temperaturen met gemak 30 graden en vandaag wordt zelfs pieken verwacht van 36-37 graden Celsius. Vandaag krijgt Nederland een oostelijke stroming met matige wind zodat de atmosfeer verder wordt opgewarmd. In het zuiden/zuidoosten kan het plaatselijk 36-37º worden. Dat zou kunnen betekenen dat het landelijk julirecord wordt gebroken. Deze waarde bedraagt 36,9º en werd gemeten in 1921 te Maastricht.

In augustus en eind juni is het wel eens heter geweest. In augustus 2003 werd het in Arcen zelfs drie keer meer dan 37º, op de 7de werd 37,8°, op de 8ste 37,7º gemeten. De hoogste waarden zijn gemeten op 27 juni 1947 te Maastricht met 38,2º en op 23 augustus 1944 toen Warnsveld 38,6º registreerde. In de rest van het land zindert het kwik naar waarden tussen 30 en 35º. Verder is er vanochtend voor de tweede sprake van een hittegolf deze zomer; voor het laatst waren er in de zomer van 1948 twee hittegolven, in 1947 zelfs vier.

Zwakke storingen dringen de komende 24 uur tot onze streken door. Daardoor neemt, mogelijk de komende nacht al, de kans op een regen- of onweersbui toe. Ook morgen een buienkans, tevens zonneschijn en nog in een groot deel van het land maxima boven 30º. Door een toename van de luchtvochtigheid zal de warmte minder goed uit te houden zijn dan de afgelopen dagen het geval is geweest. De wind ruimt van zuidoost naar zuidwest en is zwak tot matig.

Vrijdag en mogelijk ook zaterdag kunnen er nog enkele buien tot ontwikkeling komen. Om de droogte te laten afnemen is het echter lang niet genoeg. Dan moet het ten minste enkele dagen gestaag en langdurig regenen. De temperatuur komt vrijdag nog op plaatselijk 29º uit, zaterdag wordt het 28°, ondanks een waarschijnlijke noordwestenwind. Begin volgende week blijft de zomer met nieuwe hogedruk over het Noordzeegebied doorgaan, pas tegen het einde van de maand neemt de kans op buien toe.

Juli 2006 lijkt veel records te gaan breken. Is het vandaag de hele dag zeer zonnig, dan komt het aantal uren zonneschijn voor de tweede decade (11-20 juli) in De Bilt uit op circa 123. Met de 20ste nog te gaan is het dan al de zonnigste tweede decade.

Verder vandaag de 7de tropische dag (record voor juli is 8 in 1941 en 1994) en gelet op de warme vooruitzichten zal het aantal zomerse dagen wel op zeker 20 uitkomen (record is 22 in 1994).

Gisteren een heerlijke dag in het noordwestelijk kustgebied (Texel/Vlieland en de Kop van Noord-Holland 24-25º), elders heet.

In Nijverdal werd het 34,3°, in het Gelderse Brummen 34,1º.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,19-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics