Nickerie.Net, vrijdag 21 juli 2006


Aids-epidemie gevaar voor Indiase economie

NEW DELHI - India's sterke economische groei zal de komende tien tot vijftien jaar flink dalen als niets wordt gedaan tegen de groeiende aids-epidemie. De groei kan terugvallen van 8,4 procent naar een procent, aldus een studie die donderdag werd gepubliceerd in New Delhi. India heeft het grootste aantal hivgeinfecteerden in de wereld, zo'n 5,7 miljoen, gevolgd door Zuid- Afrika met 5,5 miljoen.

Volgens de economische onderzoeksraad Ncaer zal de economie onder andere een klap krijgen door de hogere kosten voor gezondheidszorg. Ook de productiviteit van met het virus besmette werknemers valt terug. Tenslotte wordt een tekort aan arbeidskrachten verwacht, vooral van ongeschoolde werknemers.

De onderzoekers voorzien een toename van de armoede als gevolg van de aids-epidemie. India's nationale aids-organisatie Naco en die van de VN, Unaids, benadrukten donderdag echter dat de agressieve bestrijding van de ziekte een ‘nachtmerrie-scenario' voor de economie zal voorkomen.

Sujata Rao van Naco zegt dat de onderzoekers er ten onrechte van uitgaan dat de huidige preventiecampagnes geen resultaat zullen opleveren. Naco pleitte woensdag voor het legaliseren van homoseksualiteit. Volgens de organisatie is de 145 jaar oude wet die homoseksualiteit in India verbiedt, een belemmering voor een effectieve bestrijding van de epidemie.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Volkskrant

,21-07-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics