Nickerie.Net, zaterdag 29 juli 2006  


Financiën legt beslag op SML

Eric Mahabier

Paramaribo - Het ministerie van Financiën heeft namens de Staat Suriname beslag laten leggen op de eigendommen van de Stichting Machinale Landbouw (SML). De staat is de grootste schuldeiser van de SML en wil met de beslaglegging zijn rechten veiligstellen bij een eventuele afhandeling van het privatiseringsproces bij dit rijstbedrijf. De schuldpositie van de SML is opgelopen tot 25 miljoen Amerikaanse dollar. Verstrekte voorschotten en leningen, achterstallige pensioenen en belastingafdrachten brengen de schuld bij de overheid op meer dan 10 miljoen Amerikaanse dollar.

Minister Kermechend Raghoebarsing van Landbouw Veeteelt en Visserij deed deze mededeling dinsdagavond in De Nationale Assemblée toen hij vragen van diverse assembleeleden beantwoordde over deze aangelegenheid. Rijstmagnaat Imro Manglie verklaarde eerder tegenover dWT dat de SML hem bijkans 7,5 miljoen Amerikaanse dollar schuldig is. Hiermee is hij de op één na grootste schuldeiser van het rijstbedrijf.

Volgens Raghoebarsing is de regering momenteel bezig de 5.000 hectare grond die aan de 200 boeren is gegeven in ruil voor de privatisering, “veilig te stellen” door ze op korte termijn de nodige bescheiden voor titel op de grond uit te reiken. De overheid zal ook de “infrastructuur”, waaronder de waterhuishouding, upgraden. Daarna zal het resterend deel van de grond of ten verkoop worden aangeboden, of zal met de schuldeisers een overeenkomst worden gesloten. Deze zaken worden nog bestudeerd.

Raghoebarsing hield het parlement voor dat de exacte positie van de schuldeisers niet duidelijk is. “Daar lopen processen over en die duren wat langer dan we gedacht hadden. We willen mensen hun rechten geven, maar willen niet de rechten van derden beknotten. We willen niet meer belastinggelden betalen als staat dan de schulden werkelijk zijn”, zegt de bewindsman. Intussen heeft Manglie een vrijbrief van de rechter om grond en opstallen van de SML te veilen. De overheid heeft een kort geding aangespannen om deze veiling te stoppen. De rechter moet deze zaak nog in behandeling nemen.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.net / de WareTijd

,27/07/2006

Naar boven

 

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics