Nickerie.Net, maandag 07 augustus 2006


India eist recept op van Cola's - te hoge restniveaus bestrijdingsmiddelen

Delhi - Coca-Cola en PepsiCo staan in India onder grote druk om de zorgvuldig geheim gehouden ingrediŽnten van hun frisdranken te openbaren. Twee Indiase deelstaten besloten gisteren om de frisdranken in de ban te doen bij overheidsinstellingen en scholen, omdat die mogelijk bestrijdingsmiddelen bevatten. Vorige week deden twee andere deelstaten dat al.

De regionale overheden reageerden op onderzoek van het in New Delhi gevestigde Center for Science and Environment. Daaruit bleek onlangs dat frisdranken van Coca-Cola en PepsiCo soms hoge restniveaus van bestrijdingsmiddelen bevatten. Bij sommige soorten was de gifdosis wel tweehonderd keer hoger dan acceptabel is.

Het Indiase hooggerechtshof eist van de Amerikaanse concerns dat zij de ingrediŽnten van de dranken binnen zes weken prijsgeven. Sommige parlementariŽrs in India pleiten voor een totale ban op de verkoop van de producten. Coca-Cola en PepsiCo lieten vrijdag in reactie op alle ophef weten dat hun brouwsels veilig zijn.

Twee jaar geleden zorgden de drankjes ook voor commotie. IndiŽrs die toen beweerden dat ze gif bevatte, werden door de rechter in het gelijk gesteld. Milieugroepen adviseerden het goedje over de akkers uit te strooien.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,07-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics