Nickerie.Net, dinsdag 08 augustus 2006


Sluiting olieveld jaagt olieprijs op

Alaska - De prijs van een vat olie heeft een nieuw record gebroken, nadat het Britse concern BP het grootste olieveld van de Verenigde Staten gisteren voor onbepaalde tijd sloot. Een vat ruwe Brent-olie kostte gisteravond het recordbedrag van 78,44 dollar. De markt reageerde daarmee op het sluiten van het olieveld Prudhoe Bay. Aanleiding daarvoor is roestvorming en een lekkage in een pijpleiding van BP.

Op deze archieffoto is BP’s olieveld in Prudhoe Bay te zien. De tijdelijke sluiting van het veld drijft de olieprijs op. FOTO AFPOp deze archieffoto is BP’s olieveld in Prudhoe Bay te zien. De tijdelijke sluiting van het veld drijft de olieprijs op. FOTO AFP

Het olieveld in het noorden van Alaska telt meer dan 1000 olieputten. In juli bleken twaalf van de BPputten lekkage te vertonen. In maart was er in hetzelfde natuurgebied aan de kust van de Noordelijke IJszee ook al een roestige leiding van BP opengescheurd. Daarbij lekte een miljoen liter olie weg. De nu ontdekte roestvorming is eveneens aanzienlijk, maar de lekkage die optrad noemt BP beperkt. Niettemin hebben de Britten besloten tot een grondige inspectie van al hun pijpleidingen op het olieveld.

Via deze transportbuizen, met een totale lengte van 35 kilometer, hebben de olieputten aansluiting op de hoofdleiding die dwars door Alaska loopt naar Valdez, een ijsvrije haven aan de zuidkust. De reparatie of vervanging van de leidingen zou ’dagen, weken of zelfs maanden’ kunnen vergen, zegt een woordvoerder.

Oliepijpleiding - www.nickerie.netOp het olieveld in Alaska worden per dag 400.000 vaten (van 159 liter) ruwe olie opgepompt. Dat is de helft van de totale olieproductie in Alaska en 8 procent van die van de VS.

De ernstigste ramp in Alaska was in 1989 toen olietanker Exxon Valdez voor de kust verongelukte en 42 miljoen liter olie in zee kwam. Daarbij kwamen veel vogels om.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,08-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics