Nickerie.Net, donderdag 10 augustus 2006


Eindelijk erkenning dag van autochtonen van Suriname

Gepleit voor 9 augustus als permanente nationale vrije dag

Paramaribo -  Kraampjes hier en daar, lekkere barbecue geur, spelende kinderen, mensen in hun culturele dracht. Dit alles maakte je mee bij het binnentreden van de Palmentuin. Het leek alsof de natuur ook heel blij was met deze dag en daarom de zon zo vrolijk deed schijnen, zodat ook de mensen van deze dag konden genieten. De Verenigde Naties heeft in 1994 de dag van 9 augustus uitgeroepen tot Internationale dag der Inheemsen. In de achterliggende jaren heeft de Organisatie van de Inheemsen in Suriname ,(OIS), steeds aandacht besteed aan deze dag. Reeds 5 jaren geleden werd bij de president door de OIS aangedrongen om deze dag bij wet tot een nationale dag uit te roepen. Gisteren was het dan eindelijk zo ver dat voor het eerst in de geschiedenis van Suriname de nazaten van de autochtone bewoners van Suriname een nationale dag toegewezen hebben gekregen en deze tot een heuglijk feit mochten maken.

Foto: Een beeld van de sfeer gisteren in de Palmentuin.

Tevens wordt deze dag ook gekenmerkt als de Dag van de Javaanse immigratie in Suriname. Het hele gebeuren rondom deze dag kreeg een enorme publieke belangstelling en vooral de belangstelling van de vele vakantiegangers was opmerkelijk groot. Onder de vele aanwezigen waren er ook een viertal leden van de Raad van Ministers, de voorzitter van DNA, enkele DNA -leden en leden van het Corps Diplomatiek. De president werd vertegenwoordigd door minister Edwin Woklf van Onderwijs en Volksontwikkeling. De officiële opening van deze dag geschiedde middels het zingen van ons volkslied, waarna er een minuut stilte voor de dorpskapitein van Bigi Poika, Reinwiek Aromillo en Andre Sirino, in acht werd genomen. Het thema van deze dag was ‘Inheemse volken in Suriname, ongekend verleden.’ Gekozen was voor dit thema omdat maar weinigen bekend zijn met het Surinaams inheems verleden. Pas vanaf de komst van de 1e kolonisten zijn er mensen geweest die de cultuur van de inheemsen begonnen op te schrijven en wij nu een beetje over de inheemsen weten. Nardo Aloeman, voorzitter van de OIS, zei dat met deze nationale dag erkenning is gegeven dat niet Columbus, maar de indianen de ontdekkers van de Amerika’s zijn geweest.

Ook zei hij heel blij te zijn dat het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling bezig is de geschiedenis van ons land te herschrijven. Ook hoopt Aloeman dat 9 augustus niet een eenmalige, maar een permanente nationale dag in Suriname mag worden. Minister Edwin Wolf van Onderwijs, mocht een boekje over de inheemsen in ontvangst nemen. Na het officieel gedeelte kregen de hoogwaardigheidsbezoekers een rondleiding door de Palmentuin om ook een beetje van de Amazone markt te zien en van te genieten. Nardo Aloeman en zijn vrouw die voorzitter van de Amazone Markt is, kregen een certificaat voor het vele werk dat zij voor de inheemsen hebben gedaan. De dag werd verder vrolijk opgeluisterd met muziek en verschillende culturele voordrachten.

Santi Sieuw

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Dagblad Suriname

,10-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics