Nickerie.Net, maandag 14 augustus 2006


Europese onderzoekers bouwen aan onkaapbaar vliegtuig

Parijs - De vorige week verijdelde aanslagen op vluchten van Groot-Brittannië naar de VS, in de aanloop naar de vijfde verjaardag van de 9/11-aanslagen, hebben de vraag weer op doen rijzen in hoeverre technologie in staat is om het luchtverkeer te beveiligen. Onder leiding van de Britse University of Reading werkt een groep Europese onderzoekers en bedrijven uit en verwant aan de luchtvaartindustrie aan het 'opwerpen van de laatste barrière tegen aanvallen tijdens de vlucht'.

De technieken waarbinnen de groep, SAFEE genaamd, aan gewerkt wordt, lopen uiteen van het automatisch waarnemen van verdacht gedrag van passagiers tot botsdetectiesystemen die moeten voorkomen dat een toestel een gebouw of een berg ingevlogen wordt. Ook een boordcomputer die een gekaapt toestel automatisch naar de dichtsbijzijnde luchthaven moet loodsen behoort tot de doelstellingen van de groep. 'Volledige veiligheid is een utopie, maar deze beveiligingstechnieken maken vliegtuigen zeer moeilijk te kapen'', zegt Daniel Gaultier van het deelnemende Franse technologiebedrijf Sagem.

SAFEE Andere technieken waar de groep aan werkt zijn onder meer rfid-tags voor passagiers en hun baggage, om er zeker van te zijn dat beiden aan boord zijn - waarschijnlijk als verlate reactie op het klassieke terrorisme zoals de Lockerbie-aanslag van 1988, waarbij een bom aan boord werd gesmokkeld en de aanslagpleger bij een tussenlanding uitstapte. Daarnaast zouden camera's bij de check-in en de ingang van het toestel moeten verzekeren dat de biometrische informatie van de persoon die aan boord stap overeenstemt. Verder moeten passagiers electronisch 'besnuffeld' worden op zoek naar explosieven - die lijken echter nog niet of met grote moeite in staat om de vloeistofcomponentgebaseerde explosieven die de Britse beramers in wilden zetten, te detecteren; reden waarom vloeistoffen meenemen, en zelfs handbagage, momentaal taboe is aan boord van Britse toestellen en vliegtuigen op weg naar de VS.

In een 9/11-scenario zou het door de groep voorgestelde Threat Assessment and Response Management System boordinformatie verzamelen en passende responses aan de piloot en de autoriteiten op de grond doorgeven. Het systeem zou aan de hand van biometrische informatie kunnen bepalen dat de piloot niet achter de stuurknuppel zit, en zou in staat moeten zijn om te detecteren dat het toestel op ramkoers met een gebouw ligt, om dat vervolgens te ontwijken. Ook als de piloot zelf vliegt maar volhardt in de verkeerde koers zou het systeem in moeten grijpen.

Airport security Volgens wetenschapper James Ferryman van de University of Reading werpt het project juridische en ethische vragen op met betrekking tot privacy, kwesties die een centraal onderdeel van het onderzoeksproject vormen. Feryman gelooft zelf dat passagiers zullen accepteren dat ze in de gaten worden gehouden omdat het hen van meer veiligheid voorziet. 'Het is niet Big Brother die naar je kijkt, maar Big Brother die op je welzijn let', zo stelt Ferryman.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Reuters

,11-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics