Nickerie.Net, zaterdag 12 augustus 2006


12 augustus 2006 : De PC 25 jaar

Op 12 augustus is het precies 25 jaar geleden dat de IBM PC het levenslicht zag. Op 12 augustus 1981 kwam IBM met de aankondiging van de 5150 Personal Computer. Microcomputers waren overigens al veel langer op de markt, vanaf 1976. Toen kwamen de Tandy TRS-80 en de Commodore PET 2001 uit, maar IBM had deze machines altijd als een soort speelgoed beschouwd. Het serieuze werk werd volgens het bedrijf op mainframes gedaan, maar in 1980 zag IBM zijn vergissing in en besloot ook met een microcomputer te komen. Vanwege de haast waarmee de machine op de markt moest komen besloot Big Blue, tegen zijn gewoonte in, technologie van anderen te gebruiken. Het OS kwam van Microsoft, de processor van Intel. Om op de kosten te besparen werd voor de Intel 8088 gekozen, een 16-bits processor, die extern 8-bits was. Hierdoor kon de machine met relatief goedkope 8-bits componenten worden opgebouwd.

IBM logoIBM PCDe eenvoudigste uitvoering bestond destijds uit een toetsenbord en systeemkast, voorzien van 40K Rom en 16K Ram. Diskdrives had de machine niet; programma's moesten worden opgeslagen op een cassetterecorder. De prijs bedroeg 1565 dollar. Met een 5¼-inch, 160K floppydrive en 64K Ram kostte hij 3005 dollar. De uitvoering met een matrixprinter, twee diskdrives en kleurengraphics moest 4500 dollar opbrengen. Omdat er destijds voor dat geld al veel betere computers te koop waren, waren hobbyisten er niet erg in geļnteresseerd, maar voor het bedrijfsleven deed de naam IBM wonderen. De microcomputer had hiermee zijn hobby-imago afgeschud en was een serieus alternatief voor mainframes geworden. Die laatste hadden ook zo hun bezwaren: aangezien ze werden gedeeld door vele gebruikers waren ze op drukke tijden erg langzaam. Wie zijn programma's een beetje snel wilde draaien moest eigenlijk 's nachts werken.

De verkoop van de PC liep boven verwachting goed. IBM had verwacht de eerste vijf jaar in totaal 241.683 exemplaren te verkopen, maar voor die om waren verkocht het bedrijf er al bijna zoveel per maand. Het succes van de PC trok echter ook de aandacht van andere bedrijven. Omdat IBM geen eigen technologie had gebruikt konden andere bedrijven compatibele machines op de markt brengen, de zogenaamde klonen. Aangezien deze veel goedkoper waren dan de computers van IBM, behaalden ze al snel een groot marktaandeel. Midden jaren '80 probeerde IBM het tij nog te keren door een verbetering aan de hardware: de PS/2 met Micro Channel Architecture, die wel intellectueel eigendom van IBM was. Compaq kwam echter met een grotere verbetering, namelijk een PC met 32-bits 80386-processor. De PS/2 werd nooit een succes, en het marktaandeel van IBM bleef teruglopen. De PC-fabricage door Big Blue heeft zijn 25-jarig jubileum net niet gehaald, want vorig jaar verkocht IBM al zijn activiteiten op dit gebied aan het Chinese Lenovo.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / PC World

,11-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics