Nickerie.Net, maandag 14 augustus 2006


Guyana: ‘Kaieteur News krijgt zware klap van onderwereld

Guyana: GPA en Camwork bezorgd over aanvallen tegen persvrijheid

Ashley Lieveld

GUYANA – De president van Guyana, Bharat Jagdeo, geeft toe dat de criminele aanslag op de drukkerij van de krant ‘Kaieteur News’ zwaar aanvoelt. “Het is een harde klap – ja! Vooral in deze periode van voorbereidingen naar de algemene verkiezingen toe”, reageert het staatshoofd woensdag tijdens een persconferentie in de Guyanese hoofdstad Georgetown.

Gewapende personen zijn dinsdagnacht de drukkerij van het dagblad met geweld binnengedrongen. Daar hebben zij een security-guard en vijf medewerkers van de drukkerij koelbloedig neergeschoten. Een personeelslid bleef in leven door zich te verschuilen in het toilet. Een andere ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis.

President Jagdeo denkt dat de aanslag op ‘Kaieteur News’ in verband staat met andere gebeurtenissen. “Het is niet toevallig. We zullen onderzoeken welke relatie bestaat met de voorvallen in de gevangenis, benadrukt Jagdeo. Berichten van Radio 560 duiden aan dat omstreeks dezelfde tijd van de aanslag op de drukkerij een opstand uitbrak in de gevangenis van Campstreet in Georgetown.

Volgens de BBC is een persoon gedood en zijn vier gewond geraakt bij een andere aanslag in Bacchustown, toen ook gewapenden schoten losten op een groep mensen. Politie commissaris Henry Green heeft tegenover BBC verklaard dat de politie een groot aantal patrouilles heeft uitgezonden om de misdadigers te pakken.

De Guyana Press Association (GPA) heeft in een verklaring de aanslag op ‘Kaieteur News’ veroordeeld. Die aanslag heeft de duidelijke bedoeling om de verschijning van de krant te verhinderen. “Dat is een brutale en dodelijke aanval tegen persvrijheid”, vindt GPA. De Caribbean Association of Mediaworkers (CAMWORK) sluit zich aan bij de bezorgdheid van de vereniging in Guyana. In een verklaring geeft de regionale organisatie aan te hopen dat de aanslag op ‘Kaieteur News’ geen begin is van aanvallen tegen persvrijheid.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,11-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics