Nickerie.Net, maandag 14 augustus 2006


Geweldsgolf in Guyana duurt voort

Bank in Skeldon, Guyana overvallen

Richenel Small

Skeldon (Guyana) - In aanloop naar de algemene verkiezingen in Guyana wordt de situatie met de dag grimmiger. Op 10 Augustus is er een gewapende bankoverval gepleegd te Rosehall, te Berbice. Naar zeggen van personen in Guyana moeten 25 tot 30 zwaarbewapende mannen al schietend het bankgebouw hebben betreden en moeten er daarbij doden gevallen zijn. De politie die gealarmeerd werd kon weinig uitrichten, aangezien het vrij duidelijk was dat de overvallers beter bewapend waren en dat het niet zinvol was om op te treden. Alle andere banken in het Berbicegebied werden direct na het horen van het nieuws gesloten.

Foto:  Guyanezen nabij de grens met Suriname, opgeschrikt door een brute bankoverval op klaarlicht dag te Rosehall. De foto is gemaakt vanuit de Openbare markt van Skeldon in Guyana, op de achtergrond een van banken, die vanwege het voorval gesloten bleef voor het publiek. Foto:  Guyanezen nabij de grens met Suriname, opgeschrikt door een brute bankoverval op klaarlicht dag te Rosehall. De foto is gemaakt vanuit de Openbare markt van Skeldon in Guyana, op de achtergrond een van banken, die vanwege het voorval gesloten bleef voor het publiek.

Tot voor kort werd aangenomen dat in het Berbicegebied geen calamiteiten zich konden voordoen. Met afschuw is derhalve op het nieuws gereageerd. Dinsdag vond in de hoofdstad Georgetown nog een slachtpartij plaats, waarbij vier mediawerkers en een andere man zijn geëxecuteerd. Deze voorvallen hebben tot grote vrees geleid bij de bevolking die zich nu afvraagt wat de volgende stap is. Velen durven niet onnodig de straat op te gaan en geconstateerd is dat ook het personenverkeer tussen Suriname en Guyana is afgenomen.

TIMES heeft gepoogd een tiental personen in Skeldon, het grensstadje in Guyana, te spreken. Vrijwel alle personen waren bang te praten over hetgeen in hun land gebeurt. “We don’t want to die”, was een veelgehoorde uitspraak. Opmerkelijk is dat amper twee weken voor de verkiezingsdag van 28 augustus er nauwelijks verkiezingsmateriaal te bespeuren is: geen vlaggen, geen pamfletten, geen truitjes. Niemand durft openlijk zijn politiek kleur kenbaar te maken. De vrees is zo diep geworteld dat twee personen niets durfden te zeggen, omdat zij bang zijn voor “represaillemaatregelen”.

Wie precies bezig is met de geweldsgolf werd evenmin aangegeven. Wat wel duidelijk werd aangegeven is dat de mensen wel naar de stembus zullen gaan. Een van de ondervraagden wilde wel kwijt dat hij het vermoeden heeft dat het geweld in Guyana bedoeld is om mensen bang te maken om de gang naar de stembus te ondernemen. De mogelijkheid werd ook geopperd dat de bankoverval bedoeld is om geld te vergaren, teneinde de verkiezingscampagne verder te financieren. Intussen heeft president Bharrat Jagdeo de aanvallen afgekeurd en heeft Bernard Kerik, de voormalige politiecommissaris van New York, gevraagd om de politie in Guyana te helpen bij het terugdringen van het geweld in ons buurland. Kerik, die inmiddels in Guyana is, zal ook assisteren bij het herstructureren van de politiekorps.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,11-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics