Nickerie.Net, maandag 14 augustus 2006


Levendige handel in medicamenten uit Guyana

Richenell Small

Nieuw Nickerie - Tussen Suriname en Guyana blijkt er een belangrijke handel te bestaan in medicamenten. Volgens Dewiednanan Badjoe, boothouder op de Corantijnrivier, is het niet meer dan logisch dat er medicijnen vanuit ons buurland als Caricom lidstaat worden binnen gebracht. In de eerste plaats gaat het om in de meeste gevallen om geneesmiddelen die in Suriname niet voorradig zijn. Bovendien zijn de meeste haast onbetaalbaar voor de kleine man, vindt Baidjoe, die zegt te weten dat vele Surinamers hun leven te danken hebben aan het feit dat zij op een snelle en vlotte wijze medicamenten -die onbereikbaar waren- uit Guyana hebben kunnen halen. De mensen die hierop zijn aangewezen en de hoge prijzen van bepaalde medicijnen niet kunnen betalen doen vaker een beroep op hem om zijn medewerking te verlenen.

Volgens de booteigenaar is het enkele keren voorgekomen dat zijn bootjes aangehuurd worden om “cito-recepten in Guyana af te handelen”. Als booteigenaar zegt hij dat het onmogelijk en onmenselijk is om een dergelijk verzoek te weigeren. Hij zegt het erg te vinden dat hij in deze humanitair werk verricht en dat hij al diverse malen is opgebracht vanwege verdenking van smokkel, terwijl hij nooit grote hoeveelheden medicijnen bij zich had. “En het gaat echt niet om vervallen producten”, zegt hij zelfverzekerd. Baidjoe heeft al een enkele keer een fors bedrag betaald als boete. Op de vraag waarom niet de medicamenten niet via officiële kanalen ons land worden binnengebracht, zegt hij dat hij in ieder geval navraag gedaan heeft en dat gebleken is dat daarvoor een speciale vergunning voor nodig is, maar dat er geen invoerrechten worden geheven.

Baidjoe zegt een eerder gedaan verzoek te willen herhalen. Hij zegt en blijft erbij dat er bij de officiële aanmeerplaats aan de Corantijnrivier overheidcontrole moet komen, zodat in voorkomende gevallen niemand beschuldigd kan worden van smokkel. Hij hoopt dat de autoriteiten snel de faciliteiten “in place” hebben, zodat er meer duidelijkheid komt voor en ieder die gebruik maakt van de “back-track” route.

Hij vraagt zich tenslotte af waarom men in Suriname moeilijk doet, terwijl het slechts gaat om hulp aan behoeftigen. Times heeft een kijkje genomen in Guyana. Daarbij is gebleken dat er een verschil is in benadering voor wat betreft de gezondheidszorg. Vele medicijnen die in Suriname slechts via een doktersrecept te verkrijgen zijn, kunnen gewoon in en drugstore in ons buurland worden aangeschaft.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,11-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics