Nickerie.Net, maandag 14 augustus 2006


Onzekere politieke situatie in Guyana

Meer geweld na verkiezingen verwacht

Richenell Small

SKELDON (GUYANA) – Guyana gaat moeilijke tijden tegemoet. Hoewel er op 28 augustus verkiezingen worden gehouden, blijken de meeste Guyanezen nog niet in de verkiezingssfeer te zijn. Althans daar wordt niet voor uitgekomen. Elk gesprek over de verkiezingen wordt vermeden. In aanloop naar de verkiezingen worden politici nadrukkelijk geëscorteerd door veiligheidsmensen.

Foto: Twee affiches op een lantaarnpaal zijn het enige waaraan te Skeldon te zien is dat er verkiezingen op komst zijn. De nationale Verkiezingscommissie van Guyana heeft een bekendmaking doen uitgaan, waarin staat dat er op 13 augustus een instructiebijeenkomst zal worden gehouden. Foto: Twee affiches op een lantaarnpaal zijn het enige waaraan te Skeldon te zien is dat er verkiezingen op komst zijn. De nationale Verkiezingscommissie van Guyana heeft een bekendmaking doen uitgaan, waarin staat dat er op 13 augustus een instructiebijeenkomst zal worden gehouden.

Aan de verkiezing nemen tien partijen deel, waaronder ook de PPP-C combinatie die nu het machtcentrum zit onder leiding van de huidige president Bharrat Jagdeo en premier Samuel Hinds. Alle Guyanezen vanaf 18 jaar, die geregistreerd zijn en dus voorkomen op de kiezerslijst, hebben de mogelijkheid om hun stem op 28 augustus uit te brengen. Door veel Guyanezen wordt de hoop uitgesproken dat de verliezer zich zal neerleggen bij de verkiezingsuitslag, omdat de historie heeft uitgewezen dat dit vaak niet het geval is geweest en juist na de verkiezingen het geweld verder wordt aangewakkerd.

Het is triest dat raciale tegenstellingen de basis vormen voor het geweld. Vanwege het gevaar voor het uitbreken van rellen worden de verkiezingscampagnes niet goed bezocht. Op het platteland blijkt de partij van Jagdeo sterk te zijn en vele PPP-ers zien het geweld alleen maar als een poging de stembusgang te ontmoedigen.

Intussen heeft het Jimmy Carter Center medegedeeld dat het een aantal waarnemers zal sturen naar Guyana om de verkiezingen van nabij gade slaan en erop toe te zien dat deze eerlijk verlopen. Dit centrum was er al nabij toen er 1992 en 2001 verkiezingen in ons buurland werden gehouden. Oud USA president Jimmy Carter wordt deze maand ook in Guyana verwacht.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Suriname Times

,11-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics