Nickerie.Net, woensdag 16 augustus 2006


Concurrentie voor Telesur Digical en Intrasur krijgen telecomconcessies

door Ivan Cairo

Paramaribo - Telesur, momenteel Surinames enige aanbieder van telefoondiensten, krijgt binnenkort concurrentie van twee telecombedrijven. Maandag werden Digicel Suriname en Intrasur door de regering gemeld dat ze in aanmerking komen voor een telecommunicatieconcessie. “Dit is fantastisch nieuws. Hierop hebben we lang gewacht.” Zo reageert Mitchell Tjin A Djie, directeur van Digicel Suriname, op de mededeling van de regering dat het bedrijf een van de twee nieuwe telecomconcessies krijgt.

“We zijn goed voorbereid en hopen binnen de komende maanden al te beginnen met het netwerk,” zegt hij tijdens een telefonisch interview vanuit Miami, VS. Vanuit het ministerie van Transport, Telecommunicatie en Toerisme (TCT) wordt gemeld dat de toewijzing gebeurt in navolging van andere Caricom-landen waar de telecommarkt ook is geliberaliseerd. De toewijzing is, aldus TCT, het eindresultaat van een proces dat enkele jaren geleden is ingezet met de ondertekening van de WTO-commitments. Suriname had aangegeven vanaf 1 januari 2003 zijn telecommarkt gefaseerd te zullen liberaliseren.

Tjin A Djie geeft aan dat Digicel Suriname een “aardige bijdrage” zal leveren aan verbetering van het telefoonverkeer en het creëren van meer arbeidsplaatsen, terwijl ook andere spin-off effecten merkbaar zullen zijn. “Digicel kennende, zullen we snel op de markt komen met een goed product. Het is een kwestie van een paar maanden”, zegt de directeur. Hoe lang de voorbereiding om de operaties te lanceren zal duren kon hij niet concreet aangeven. Dit hangt volgens hem af van de formaliteiten die nog met de overheid afgehandeld moeten worden.

Totaal hadden negen bedrijven een aanvraag ingediend nadat de regering het liberaliseringsproces in 2001 had ingezet. Twee commissies, één van het ministerie en één van de TAS hebben afzonderlijk de bedrijfsplannen beoordeeld en een advies voorgelegd aan de minister. Ook een consultancy bureau heeft geadviseerd. Op basis van de drie adviezen werden vier aanvragers uitgenodigd hun bedrijfsplan en voorstellen te presenteren. Uiteindelijk werden de twee voornoemde bedrijven door de TCT-bewindsvrouw bij president Ronald Venetiaan voorgedragen om in aanmerking te komen voor een vergunning om telecommunicatiediensten aan te bieden.-.

 

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,16-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics