Nickerie.Net, donderdag 17 augustus 2006


Economist Intelligence Unit gematigd optimistisch over Suriname

‘Spanningen zullen gehele regeerperiode overheersen’

Vernon Texel

Paramaribo - Spanningen zullen deze hele regeerperiode overheersen, omdat de coalitiepartijen alleen nog ruime aandacht zullen hebben voor persoonlijke, politieke en etnische belangen. Periodiek zal dit tot veel problemen leiden, concludeert de in Londen gevestigde Economist Intelligence Unit (EIU). Ondanks dat wordt verwacht dat de regering de rit zal uitzitten. Door de voorspelde economische groei zal de regering op termijn, dankzij assistentie van donoren die helpen bij financiering van het beleid, weer kunnen rekenen op steun van de bevolking.

Volgens EIU zullen corruptie en de nationale veiligheid grote problemen blijven vormen. Vooral drugshandel, witwaspraktijken en illegale goudwinning in het binnenland zullen de overheid kopzorgen blijven bezorgen. “Georganiseerde criminele groepen hebben nog steeds aanzienlijke economische, sociale en politieke macht ondanks enkele anti-narcoticasuccessen in de afgelopen twee jaren”, vermeldt EIU in haar in juli gepubliceerd rapport over Suriname.

Toch ziet de organisatie ook enige lichtpunten. Als de geplande investeringen in West-Suriname doorgaan, zal de economische groei naar boven moeten bijgesteld. Die wordt nu geschat op ongeveer vijf procent per jaar. Daarnaast wordt geadviseerd om geen buitenproportionele loonsverhogingen toe te kennen, omdat dat een enorme druk zal uitoefenen op de economische stabiliteit en inflatie in de hand zal werken. Hoewel de inflatie wat is afgenomen, behoort deze echter nog steeds tot een van de hoogste in de regio. Ondanks deze en andere economische druk, verwachten EIU-experts vanaf september een scherpe daling in het twaalfmaandelijkse inflatiecijfer. Deze voorspelling wordt gedaan op basis van verantwoordelijk beleid dat door de regering Venetiaan-III gevoerd zou worden.

Overigens houdt de EIU de visie van Nederland, de Verenigde Staten en andere donoren aan dat het belangrijk is om met de Nieuw Front (plus)-regering samen te werken, “omdat het belangrijkste deel van de oppositionele partijen geen denderend verleden heeft”, aldus de EIU.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,17-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics