Nickerie.Net, donderdag 17 augustus 2006


Redding Pluto levert erkenning drie extra planeten

Praag - Sterrenkundigen hebben een definitie bedacht waarbij Pluto de status van planeet behoudt. Gevolg is wel dat de zon er drie planeten bij krijgt. En het worden er misschien nog veel meer. Zeker is het nog niet. De sterrenkundigen die momenteel congres houden in Praag, besluiten volgende week of ze de voorgestelde definitie overnemen en daarmee een eind maken aan een slepende kwestie: is Pluto een planeet of niet?

Redding Pluto levert erkenning drie extra planetenTot nu toe bestaat er geen officiële definitie van wat planeten zijn. Iedereen was het lange tijd intuïtief wel eens, maar met de ontdekking van Pluto in 1930 begon het te wringen. Pluto’s baan week wel erg af van de andere. En nu er de laatste jaren steeds meer verre objecten worden ontdekt die rond de zon draaien, is de vraag: zijn dat ook planeten? En zo nee, waarom Pluto, dat niet veel anders is, dan wel?

De nieuwe definitie voegt één criterium toe aan het bestaande idee dat planeten hemellichamen zijn die rond een ster draaien, en zelf geen ster zijn. Ze moeten zo groot zijn dat hun eigen zwaartekracht ze bolvormig maakt. Aan dat criterium voldoet Pluto en het zorgt voor drie nieuwe planeten: Charon (de maan van Pluto), Ceres (de grootste planetoïde) en 2003 UB313 (een pasgevonden object iets groter dan Pluto). De nieuwe definitie zet ook een stuk of twaalf hemellichamen op de kandidatenlijst.

Als daar meer over bekend wordt, schoppen zij het misschien ook tot planeet. Sommige astronomen houden het liever op acht planeten. Het voorstel komt hun tegemoet door dat klassieke planeten te noemen en de rest ’plutonen’. Maar dat bijt met Ceres, dat al in 1801 is ontdekt.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,16-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics