Nickerie.Net, maandag 21 augustus 2006


Status ‘rampgebied’ binnenland opgeheven

(Vernon Texel, dWT, 21/08/2006)

Paramaribo - President Ronald Venetiaan heeft de rampgebiedstatus opgeheven die gold voor de in mei door watersnood getroffen gebieden in het Boven-Suriname- en Marowijnegebied. De regering is nu overgegaan tot het opstellen en uitvoeren van plannen voor de verdere opbouw naar moderne maatstaven van de gebieden. “Ik hoop dat de solidariteit toen betoond, ook verder doorgetrokken wordt dan het rampgebied alleen”, zegt het staatshoofd.

 Zaterdagavond bracht het NCCR in de Congreshal verslag uit van De Operatie Falawatra, ter bestrijding van de nood in de overstromingsgebieden. De presentaties werden onderbroken door de culturele groepen Paremuru en zoals op deze foto Kifoko. dWT - Hijn Bijnen Zaterdagavond bracht het NCCR in de Congreshal verslag uit van De Operatie Falawatra, ter bestrijding van de nood in de overstromingsgebieden. De presentaties werden onderbroken door de culturele groepen Paremuru en zoals op deze foto Kifoko. dWT - Hijn Bijnen

Het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR) deed zaterdag in de Congreshal verslag van de Operatie Falawatra. Venetiaan legt uit dat de proclamatie van de gebieden tot rampgebied – hoewel er geen wettelijke voorzieningen hiervoor zijn – nodig was om onder meer voor internationale steun in aanmerking te komen. De getroffen bewoners hebben een bittere tijd achter de rug, maar volgens de president moet het land dankbaar zijn dat de ramp niet in omvang is toegenomen en dat dodelijke slachtoffers niet in groten getale zijn gevallen.

Namens het volk sprak het staatshoofd zijn dank uit aan een ieder die te hulp is geschoten om de slachtoffers te helpen. Minister Michel Felisi van Regionale Ontwikkeling zegt, dat de regering al driekwart op weg is naar normalisatie van het leven in de gebieden. Tijdens de evaluatie werd duidelijk dat er een grote behoefte bestaat aan donorcoördinatie, leiderschap en permanent contact tussen overheid en het NCCR. Ook is er geen sprake van dat de financiële middelen die beschikbaar zijn gesteld door donoren in privé-zakken terecht is gekomen.

NCCR-coördinator Jerry Slijngaard wees erop dat als belangrijkste les geleerd is dat er meer kader, kennis en deskundigheid beschikbaar moet komen met betrekking tot rampenbestrijding. “Er bestond namelijk ook een verwarring over de definitie van een ramp. Suriname was meer voorbereid op rampen veroorzaakt door mensen”, benadrukt Slijngaard. Hij pleit daarom voor het vaststellen van protocollen op dit punt.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,21-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics