Nickerie.Net, zaterdag 26 augustus 2006


Profiel:

Indra Nooyi: In sari naar de top

USA - Als kind mocht ze, samen met haar zusje, elke avond onder het eten een korte voordracht houden. Haar Indiase moeder vroeg de meisjes meestal om te vertellen wat ze later wilden worden, ’of het nu president is, premier of staatshoofd’. Wie het meest overtuigend sprak, kreeg thuis in Madras een chocolaatje.

Moeders aanmoedigingen hebben gewerkt. Indra Nooyi (50) woont inmiddels in de Verenigde Staten, waar ze ooit binnenkwam als werkstudent, maar sinds vorige week een van de machtigste zakenvrouwen is. Ze wordt bestuursvoorzitter van PepsiCo, het frisdrank- en snackconcern.

Pepsi krijgt een leider die bij officiële gelegenheden graag een sari draagt en overtuigd hindoe is, en zich – misschien wel het meest bijzonder – kritische grappen durft te permitteren over de VS. Indra Nooyi was er al financieel directeur.

Haar benoeming trok niet alleen de aandacht omdat ze als vrouw en migrant een van de grootste bedrijven van de VS gaat leiden, met 33 miljard dollar omzet. In de VS is men er trots op dat migranten hun ’Amerikaanse droom’ waarmaken, en de kranten stonden vol van deze successtory.

Maar de benoeming van de nieuwe topvrouw lijkt ook een strategisch tintje te hebben. Pepsi is, samen met concurrent Coca-Cola, de afgelopen maanden in India verwikkeld in een grote rel waarbij in veel deelstaten de verkoop van cola tijdelijk is verboden. De cola zou te veel sporen van bestrijdingsmiddelen bevatten. De fabrikanten ontkennen.

Bij zo’n crisis komt de benoeming van een Indiase topvrouw goed van pas, schreef BusinessWeek al. Maar los daarvan zou Indra Nooyi sowieso de nieuwe baas zijn geworden. Ze was al de rechterhand en vertrouwenspersoon van de huidige baas, Steve Reinemund.

Indra Nooyi groeide op in Madras, de stad die tegenwoordig Chennai heet, in een familie met genoeg geld om haar naar een goede (christelijke) school te sturen en naar een managementopleiding. Daar viel Indra vooral op omdat ze zo piepjong was, slim en ijverig.

Volgens de Times of India was ze een gemiddelde student, geen uitschieter. Toch, zo beroerd kunnen haar cijferlijsten niet zijn geweest, want ze werd vervolgens aangenomen op de Amerikaanse universiteit van Yale, waar ze zich ’in een opwelling’ meldde voor de managementopleiding. Met bijbaantjes als receptioniste voorzag ze in haar onderhoud. „Ik had geen rooie cent”, vertelde ze later in een interview. Solliciteren lukte na haar studie niet al te best. „In mijn goedkope mantelpak zag ik er niet uit; ik werd afgewezen.

Toen kreeg ik op de universiteit het advies om de volgende keer mijn mooiste sari aan te trekken, onder het motto: ’Als ze je daarin niet accepteren, is het pech voor hen’. Ik solliciteerde bij een toonaangevend consultancybedrijf, in sari, en kreeg de baan.” Sindsdien huldigt Indra Nooyi het motto dat je nooit moet verhullen wie of wat je bent. Ook werkte ze keihard. „Als je een vrouw bent en als je ergens anders wordt geboren, moet je slimmer zijn dan de anderen”, stelde ze ooit vast.

Nooyi werkte bij diverse bekende bedrijven en belandde twaalf jaar geleden als aanstormend talent bij Pepsi. Daar was zij de afgelopen jaren degene die als eerste verkondigde dat het bedrijf de koers moest omgooien. Geen dikmakende frisdranken meer maken, maar alles inzetten op gezonde watertjes, sportdrank, vruchtensap. Ze deed speciaal daartoe een overname van Quaker Oats, dat sportdrank Gatorade bezat, en deed de fastfoodrestaurants van de hand. Concurrent Coca- Cola vond het onzin. Maar Pepsi is nu wel groter dan Coca-Cola.

De nieuwe topvrouw staat bekend als vrolijk en innemend. Ze is moeder van twee kinderen en doet op kantoor soms haar schoenen uit om op blote voeten rond te lopen. Toen ze vorig jaar als financieel directeur een gezelschap van 200 managers toesprak, zette ze de powerpoint uit en ging bovenop de tafel zitten. Ze gaat elke week een paar uur de straat op, en de supermarkt in, om te zien hoe Pepsi (of Lay’s chips, of Tropicana, die er ook bijhoren) het doet.

Vorig jaar raakte ze even in opspraak door een grap over de VS. Bij een toespraak aan pas afgestudeerde studenten vertelde ze dat Amerika moet uitkijken niet te arrogant te zijn. Ze vergeleek de vijf vingers van een hand met de vijf continenten. Amerika is de middelvinger, de grootste. „Maar bij verkeerd gebruik, net als de VS zelf, kan de middelvinger een negatieve boodschap geven en voor veel problemen zorgen”, waarschuwde ze. In een patriottische cultuur als de VS ligt dat meteen gevoelig. Ze moest excuses maken. Maar ze won ook veel bewonderaars, die haar pit wel kunnen waarderen.

Wilma Kieskamp

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,25-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics