Nickerie.Net, zondag 27 augustus 2006


Bakkebaarden taboe in paspoort

AMSTERDAM - Lachen was al verboden, maar mannen met dikke bakkebaarden of een forse baard moeten in sommige gemeenten het scheermes erin zetten om een goedgekeurde pasfoto voor het nieuwe paspoort te bemachtigen. Volgende week worden voor het eerst paspoorten met biometrische kenmerken op een chip uitgegeven. De richtlijnen voor de digitale foto’s die op de chip moeten komen, zorgen nu al voor grote verwarring.

      • Arthur Feij …platgedrukt…

Zo werd de met bakkebaarden begroeide kaak van Arthur Feij uit Roosendaal niet goedgekeurd. „Ik heb zelf met olie de boel maar een beetje platgedrukt. Volgens de fotograaf had ik nog geluk dat ze niet zo dik zijn.”    Fotografen nemen het zekere voor het onzekere. „We hebben een instructie gehad op het gemeentehuis en ze waren er erg duidelijk over, de ooraanzet moet goed zichtbaar zijn. Dikke bakbaarden moet je bijknippen dus”, zegt fotografe Yvet Manné in Roosendaal. „De eerste mensen hebben we van de gemeente ook al teruggestuurd gekregen omdat ze te veel glommen. Mannen en vrouwen moeten zich dus afschminken en vervolgens poederen.”

Het ministerie van Binnenlandse Zaken, die de regels uitgeeft, erkent dat het de komende tijd wennen zal worden voor zowel gemeenten als fotografen. „Het is inderdaad niet altijd even duidelijk voor iedereen wat er nu gevraagd wordt. Het zal vrees ik wel voor wat irritatie gaan zorgen”, zegt woordvoerder Mireille Beentjes.

 „Voor de duidelijkheid: je moet ongeveer kunnen zien waar de oren zitten. ”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Telegraaf

,27-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics