Nickerie.Net, zaterdag 26 augustus 2006


Burgemeester ervaart de kracht van ’t web

Raalte - Als je niet veel kaas hebt gegeten van computers is het beter niet op internet te klieren. Deze onbekende oosterse wijsheid heeft de geplaagde burgemeester van Raalte inmiddels tot zijn lijfspreuk verheven. Alex Bolhuis, pas vorig jaar geïnstalleerd als burgervader van het Sallandse dorp, ligt onder vuur. En dat omdat hij op een lokale website zijn ongenoegen over enkele Raalter aangelegenheden ventileerde. Anoniem, dacht Bolhuis. Totdat bij een simpel onderzoek van de krant de Stentor bleek dat de reacties allemaal afkomstig bleken van één en hetzelfde adres. Namelijk dat van Bolhuis zijn pc. En toen waren de rapen gaar in de agrarische gemeente die deze week eigenlijk een vrolijke agenda had. Het oogstfeest Stöppelhaene wordt nu overschaduwd door de strapatsen van een niet zo handige burgemeester.

De affaire kwam vorige week aan de oppervlakte toen Bolhuis een bijdrage plaatste op het lokale nieuws- en discussieplatform Roalte.net (zonder www er voor!). Bolhuis reageerde op een vraag op de website waarom hij nog niet is verhuisd naar Raalte. Bolhuis wil namelijk meer tijd om een woning te zoeken.

Het adres van de pc van Bolhuis bleek hetzelfde te zijn als dat van sommige eerdere reacties op de website waarin hij figureerde.

Toen waren ze ondertekend door ene Frank, soms door Emma of Peter en dan weer door ene Lex. In enkele van die reacties liet de schrijver zich weinig vleiend uit over gemeenteraadsleden en kritische burgers. In een andere bijdrage suggereerde hij dat het standpunt van de lokale partij Gemeentebelangen in het debat over nieuwbouw van enkele scholen wordt bepaald door de vrouw van een raadslid die in het onderwijs werkt.

Bolhuis claimt van niets te weten. Volgens hem is zijn ’IP-adres misbruikt’. Gekaapt zeg maar. Het kapen van een IP-adres wordt ook wel spoof ing genoemd (zie kader hieronder).

Een IP-adres is een reeks van vier cijfercombinaties van telkens drie getallen. Aan de hand van deze combinatie weet het grote wereldwijde internet met welk apparaat – vaak pc of modem – het communiceert. En dit adres zou door de mogelijke belager van Bolhuis gekaapt zijn.

In theorie is een dergelijke computerkaping mogelijk. In de praktijk stuit je echter op serieuze technische obstakels. En die zijn voor de meesten van ons niet te nemen zonder veel kennis van TCP/IP, het internetprotocol.

Natuurlijk zijn er goedbetaalde it’ers met veel technische bagage die in hun vrije tijd of daarbuiten soms streken uithalen. Maar om nu een burgemeester van een dorp met amper 40.000 inwoners in diskrediet te brengen?

Een simpele verklaring zou natuurlijk kunnen zijn dat een van zijn huisgenoten een grapje uithaalt. Bolhuis kwam vorige week met een verklaring naar buiten dat zijn vrouw niet de schrijver is. De burgemeester weet echter wél wie gebruik heeft gemaakt van zijn IPadres en dat hij maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen.

Ik heb inmiddels het volste vertrouwen dat Bolhuis de anonieme schrijver heeft aangesproken op diens gedrag.

En dat de reacties verstuurd vanaf de computer van de burgemeester tot het verleden behoren. Bolhuis zelf wil ik een boektip aan de hand doen nu hij waarschijnlijk mag omzien naar een nieuwe baan: TCP/IP voor dummies.

Edo Sturm


Achtergrondinfo:

Raad zegt vertrouwen op in burgemeester Raalte

RAALTE (ANP) – De gemeenteraad van Raalte heeft het vertrouwen in burgemeester Alex Bolhuis opgezegd. De raad wil met de commissaris van de koningin van Overijssel overleggen over de verdere invulling van het ambt van de burgemeester, bleek donderdagavond tijdens een spoeddebat.

Burgemeester Bolhuis van Raalte tijdens de raadsvergadering van donderdag. Foto: ANPBurgemeester Bolhuis van Raalte tijdens de raadsvergadering van donderdag. Foto: ANP

 Aanleiding voor de vertrouwensbreuk is het vermoeden dat Bolhuis onder andere namen politiek gevoelige reacties heeft gegeven op de lokale site roalte.net. Bolhuis geeft toe dat de reacties uit zijn huis zijn verstuurd, maar ontkent de maker ervan te zijn.

Hij zou onder meer geschreven hebben dat de gemeente een woning voor de burgemeester moest kopen. Bolhuis woont zelf momenteel in een landhuis in Epe en zegt in Raalte geen huis te kunnen kopen zolang zijn kapitale huis nog in zijn bezit is. „Ik ben niet persoonlijk betrokken geweest bij het opstellen van die berichten. Ik ben wel bekend met degene die het gedaan heeft, maar noem diegene niet bij naam. Dat is uit bescherming tegen de hectiek die ik zelf afgelopen dagen heb meegemaakt.”

De burgemeester zei zich beschadigd te voelen door de affaire. „Bovendien stoort het me dat de lokale politieke agenda wordt gestuurd door factoren van buiten.”

De motie is namens alle fracties ondertekend. Henk Robben, fractievoorzitter van grootste partij CDA, reageerde boos en aangeslagen. „We gaan de politiek in om iets te betekenen voor Raalte en niet om in affaires verwikkeld te raken. Dat dit nu wel is gebeurd, kan maar aan een man liggen: de burgemeester.” De fracties waren vooral teleurgesteld dat de burgemeester zo weinig helderheid wist te geven. „Er is geen andere weg dan in gesprek te gaan met de commissaris van de koningin”, concludeerde Ivo Leijten, fractievoorzitter van de PvdA. Bolhuis is in september een jaar burgemeester in Raalte. Hiervoor was hij onder meer wethouder in Apeldoorn.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,27-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics