Nickerie.Net, zaterdag 26 augustus 2006


Sigaretten dubbel zo duur

Paramaribo - Gistermorgen werden vele winkels verrast met een verhoging van bijna 100 procent van de prijs van sigaretten. Astrid Lo Fo Wong, Human Resource Manager van NV Mitra, distributeur van Morello, Tacoma, Pall Mall en Benson & Hedges zegt: “Wij zijn slechts de distributeurs en de prijsverhoging komt niet van ons maar van BatSur.”

De prijzen van Tacoma en Morello zijn respectievelijk verhoogd van 2,25 naar 4.75 Surinaamse dollar, Pall Mall van 2,25 naar 4,50 Surinaamse dollar, Benson & Hedges van 4 naar 6 Surinaamse dollar, Benson& Hedges mini van 3 naar 4 Surinaamse dollar. Marc Telting, Territory Manager van BatSur: “Deze verhoging is ontstaan door de verhoging van de accijnsbelasting op rooktabak met 540 procent. De nieuwe wet is onlangs door het parlement gegaan en is op 14 augustus afgekondigd in het Staatsblad. Daarmee is hij actief geworden.”

Hij legt verder uit dat deze nieuwe wet inhoudt dat de accijnsbelasting niet langer op basis van een percentage wordt geheven, maar op basis van specifiek recht. Vroeger werd gekeken wat de cif-waarde was die op de factuur werd aangegeven en daarover werd er belasting geheven. Telting verduidelijkt: “Maar we hebben daarmee altijd problemen gehad daar anderen vaak deden aan onderfacturering waardoor zij veel minder belasting betaalden dan wij. Ditzelfde probleem was er ook bij alcohol. Om dat probleem weg te werken is gekozen voor simplicficatie. Men kijkt nu naar de specifieke aantallen. Als je 1000 sigaretten hebt geďmporteerd dan betaal je aan accijnzen 44 US dollar ”.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,27-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics