Nickerie.Net, maandag 28 augustus 2006


Backtrackroute gesloten Drukte bij veerdienst Suriname-Guyana

door Ivan Cairo

GEORGETOWN - Sluiting van de semi-legale backtrackroute tussen Suriname en Guyana heeft de afgelopen dagen gezorgd voor een enorme drukte bij de veerdienst tussen beide landen te Southdrain-Molesoncreek. Passagiers die doorgaans gebruik maakten van de backtrackroute waren genoodzaakt de officiŽle grenspost te gebruiken. Door de grote toeloop vertraagden de afvaarten. Elke dag wordt slechts eenmaal heen en terug gevaren.

De sluiting van de backtrackroute houdt verband met de presidents- en parlementsverkiezingen die vandaag in Guyana worden gehouden. Vooralsnog is onduidelijk hoe lang de sluiting duurt. In de Guyanese kranten heeft de Canawaima veerdienst die de verbinding tussen beide landen onderhoudt, bekendgemaakt dat de veerboot vandaag niet zal varen. Echter is niet aangegeven waarom de dienstverlening niet plaatsvindt.

De afgelopen dagen hebben leger en politie in Suriname in verband met de gespannen situatie in Guyana de controle in Nickerie verscherpt. Vanaf het Corantijnstrand waar de backtrackpassagiers binnenkomen, wordt niemand toegelaten. Om

Nickerie in en uit te gaan, moeten minstens drie controleposten worden gepasseerd. Van een politieagent is vernomen, dat de controle alleen geldt voor Guyanezen. Daarbij wordt nagegaan of ze legaal in het land vertoeven of zijn binnengekomen. Alle personenauto's en bussen van en naar Nickerie worden gecontroleerd.

Bij de controlepost bij de afslag van Nieuw-Nickerie naar Southdrain arresteerde de Militaire Politie zaterdag enkele mannen die toch kans hadden gezien illegaal het land binnen te komen. Dezelfde dag werden vanuit Paramaribo drie mannen overgebracht naar Nickerie en uitgezet, omdat ze enige tijd geleden illegaal waren binnengekomen. Eťn van de mannen die is uitgezet, kwam regelrecht uit de gevangenis, waar hij een straf van enkele maanden had uitgezeten. Hij was veroordeeld wegens diefstal en inbraak kort nadat hij Suriname binnenkwam. Te Molesoncreek aan de Guyanese zijde werd hij opgewacht door de Guyanese politie die het Korps Politie Suriname ondertussen had geÔnformeerd dat de man ook werd gezocht wegens een aantal strafbare feiten. De twee andere mannen hebben in Suriname geen strafbare feiten gepleegd. Ze riskeren wel enige tijd gevangenisstraf in Guyana als ze niet in staat zijn de boete te betalen die wordt opgelegd aan burgers die het land illegaal hebben verlaten.-.

Bij de Canawaima veerdienst was het de afgelopen dagen erg druk nadat de semi-legale backtrackroute was gesloten.-.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,28-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics