Nickerie.Net, donderdag 31 augustus 2006


Jairam wil lotsverbetering voor Nickerie

Martin Redjodikromo

Paramaribo - Soedeschand Jairam (PVF), ziet nergens in de begrotingsbehandeling dat de regering immense ontwikkelingsprojecten gaat uitvoeren om de bevolking aan welvaart en arbeid te helpen. Nu twee jaren nadat er een contract met China Zhong Heng Tai is ondertekend, is er nog geen enkele Amerikaanse dollar geïnvesteerd in het land. “Tenminste moesten we de eerste oliepalmbomen al zien wuiven.” Hij weet niet waar hij met deze onduidelijkheid terecht moet.

“Moet ik bij LVV zijn, belast met de kustvlakte of die ene belast met het binnenland?” Jairam sprak maandag in het parlement. De parlementariër, deskundig op landbouwgebied, wil behalve ontwikkeling in Marowijne ook meer voor zijn rijstdistrict. Op de regering doet hij het beroep om de rijstboeren vooral tegemoet te komen met incentives en productievriendelijke beleidsmaatregelen. “Boeren gaan naar Guyana om onderdelen voor hun machines te kopen, omdat onze regering op alle inputs voor de landbouw heffingen oplegt .

Als de regering deze belastingen niet meer int, kunnen de rijstboeren een wezenlijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling. De rijstsector biedt werk aan zeker 5.500 personen, en als die meer produceren, kunnen zij meer verdienen en ook meer aan de staatskas afdragen.”

Ook het gronduitgiftebeleid vindt hij wazig. Volgens Jairam was het meer dan 20 jaar geleden dat welke regering dan ook grond heeft uitgegeven voor de rijstverbouw en dat was de uitbreiding van de Groot Henarpolder. “Wat we zien is dat we niet eens datgene kunnen onderhouden wat door onze voorouders is neergezet. Mensen die gejast en gedast in Wageningen werkten, moeten nu vis verkopen.” Jairam is niet optimistisch, omdat de overheid niet duidelijk aangeeft waarvoor alle verdiensten worden gebruikt. “We zullen alsmaar achteruitgaan, omdat de verhoogde inkomsten niet voor productiedoeleinden worden gebruikt, maar alleen voor consumptieve doeleinden”.

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / de Ware Tijd

,30-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics