Nickerie.Net, donderdag 31 augustus 2006


Kleurrijke restanten van stervende ster

Dit is Cassiopeia A, voorzover bekend de jongste supernova van de melkweg, op zoín tienduizend lichtjaar van de aarde verwijderd. In de tweede helft van de zeventiende eeuw werd de explosie waarmee deze ster zijn leven beŽindigde niet opgemerkt, maar nu de Hubble ruimtetelescoop zijn cameraís erop gericht heeft, wordt de pracht en kracht ervan alsnog zichtbaar. Astronomen uit het Zuid-Duitse Duitse Garching leiden uit de beelden af dat het sterrenstof zich nog altijd met zoín 50 miljoen kilometer per uur van de kern verwijdert. De vele kleuren op de foto geven de chemische samenstelling weer van de flarden: groen is zuurstofrijk, rood duidt op zwavel en blauw op stikstof. Zo staat de dood van deze ster aan de basis van nieuw sterrenleven elders. FOTO ESA/HUBBLE

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,31-08-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics