Nickerie.Net, vrijdag 01 september 2006


Natste augustus in honderd jaar

Bilt (Nederland) - Met circa 185 millimeter neerslag gemiddeld over het land (tegen normaal 62 mm) is augustus de natste oogstmaand in 100 jaar. Dat heeft het KNMI gisteren laten weten. Het oude record, 152 mm, dateert van augustus 1969.

Het record ’natste Nederlandse plaats ooit’ werd gisteren niet gebroken, aldus een woordvoerder. Op het neerslagstation in het Zeeuws- Vlaamse Schoondijke werd deze maand 320 mm afgetapt, iets minder dan het record van 325 mm dat Maasland (Zuid-Holland) in augustus 2004 vestigde. Het KNMI verwachtte gisteren nauwelijks of geen neerslag in Zeeland. „Alleen motregen in het noorden van het land.” „Zelden heeft een zomer twee zulke totaal verschillende gezichten laten zien als dit jaar. Juni en juli waren zeer zonnig, zeer droog en warm. Augustus echter was koel, zeer somber en dus recordnat.” Op niet minder dan dertien dagen, waarvan elf in augustus, viel er op ten minste één neerslagstation 50 mm of meer met vaak lokale wateroverlast tot gevolg.

Ondanks de natte en koele augustusmaand eindigt de zomer van 2006 met een gemiddelde temperatuur van 18,4 graden op een gedeelde derde plaats in de rij van warmste zomers sinds 1901. Alleen de zomers van 1947 (18,7 graden) en 2003 (18,6 graden) waren warmer.

De zomer van dit jaar kende twee officiële hittegolven en één bijnahittegolf.

Van een landelijke hittegolf is sprake als de maximumtemperatuur in De Bilt ten minste vijf opeenvolgende dagen 25 graden of hoger is, waarvan zeker drie dagen met een temperatuur van 30 graden of hoger.

Het ziet ernaar uit dat het record van de natste maand ’aller tijden’ in Nederland wordt geëvenaard. Het huidige record uit september 2001 kent een landelijk gemiddelde van 190,8 mm. Volgens de woordvoerder van het KNMI kunnen pas in de loop van september de definitieve waarden worden vastgesteld. „Eerst moeten alle gegevens van ons netwerk van neerslagstations gecontroleerd en bewerkt zijn.”

Bron/Copyright:

Nickerie.Net / Trouw

,01-09-2006

WWW.NICKERIE.NET

E-mail: info@nickerie.net

Copyright © 2006. All rights reserved.

Designed by Galactica's Graphics